Medved i slavuj ( Ketrin Arden, DIBIDUS 2017)



Da li se sećate kanala ART? 
Ne znam da li još postoji ali dok sam išla u osnovnu, za mene su dva kanala postojala - RTS 2 i ART. Tu sam gledala najviše filmova, a omiljena filmska bajka mi je bilo ostvarenje "So vrednija od zlata", koju je ART reprizirao često do besvesti.

Međutim, meni to nije smetalo.
Svaki put bih je odgledala bez treptaja, upijajući taj bajkoviti svet priče, neobičnu verziju Šekspirovog Kralja Lira, u kojoj odbačena ćerka uči oca, kralja, da je so daleko vrednija od sjajnog zlata. 


Do skoro sam verovala da je u pitanju ruski film, ali zapravo je češki, kao i druga mi omiljena bajka iz detinjstva, čarobna verzija Pepeljuge "Tri lešnika za Pepeljugu". 

Još tada svet bajki se bazirao na imaginarnom svetu, neobičnim stvorenjima, nezasitoj pohlepi negativaca, čudesnim šumama u kojima živi čarolija, ali i porodici u čijoj ljubavi leži najveća moć.  

U biti svih priča bila je porodica, ljubav prema roditeljima, briga o sestrama i braći, starim nonama koje su čuvale nekoliko generacija, i svojom dobrotom i ljubavlju decu štitile od zla.


Na jednu takvu bajku naišla sam nedavno krajnje slučajno, i oduševila se.
Vratila me je u detinjstvo, prenela u magični svet surove ruske zime i upoznala sa najneobičnijom i najoriginalnijom književnom junakinjom, još od Skarlet O'Hare. 


Sa Vasjom, Vasilisom Petrovnom. 

Medved i Slavuj

"Čuvaj se zla što iz šume vreba..."

"Medved i slavuj" nije klasična bajka za decu, iako prekrasna naslovnica (ilustrovala divna Marina) pa i kraći siže priče nagoveštava da bi mogla da bude. Ne, ovo je bajka za sve uzraste. 

Jer kada krenete da čitate, imate osećaj da ste naišli na najlepšu priču koju ste ikada pročitali, lirski očarajavajuću zbog drevne čarolije koja plete radnju, pitkog stila koji se bazira i na dosta humora, originalnih likova ali i poruka o ljubavi koje se kriju iza svakog poglavlja. Prosto vam bude neobično da iza jedne ovako "ruske" bajke stoji zapravo jedna Amerikanka iz Teksasa, Ketrin Arden (1987).

Roman o porodici Petra Vladimiroviča, boljara čije imanje se nalazi nadomak stoletne hrastove šume na samom severu Rusije, u moskovskoj kneževini, počinje sa jednom starom bajkom koju nona Dunja čita Petrovom sinu, Aljoši, dok je otac u lovu sa svoja dva starija sina, Sašom i Koljom. 

Priču je podstakla Marina, Aljošina majka, čija majka je bila posve neobična žena, koja je prema predanju seljaka imala moći jedne veštice jer niko nije znao odakle je došla kada je jednog dana ušetala na konju u Moskvu i očarala kneza.

Tada prvi put saznajemo za Moroska, ledenog zloduha, gospodara ne samo zime već i smrti, kome su često mnogi plemići i knezovi slali svoje ćerke kao dar, ne bi li im zima bila blaga, a bogatstvo golemo. Ubrzo nakon ovoga Marina će zatrudneti i na svet doneti ćerku, "veštičinu unuku", a nakon porođaja i umreti.



Od tada ćemo biti u potpunosti očarani njenom ćerkom, divljom Vasilisom Petrovnom, koju ni dadilja Dunja neće moći da ukroti, kao ni otac, pa ni maćeha Ana koju će Petar dovesti iz Moskve, u želji da svojoj deci obezbedi majku koju su tako rano izgubili. 

Ne, Vasilisa - dugonoga ali sva koščata, nezgrapna i nimalo nalik majci sem po duhu, neće slušati nikog sem sebe i čudesna stvorenja koja samo ona može da vidi, drevna bića koja čuvaju imanja od raznih zloduha koji vrebaju u šumi.  


Vođena posebnim darom koji je nasledila od majke, Vasilisa će uz pomoć kućnih duhova, brata koji joj veruje ali i još jednog magičnog bića krenuti u borbu protiv razjarenog i gladnog medveda, ne bi li sačuvala dom i porodicu, u trenutku kada ceo njen narod, podstaknut popom Konstantinom odbaci stara verovanja, a na imanje i kod ljude se uvuče strah.




Zašto će vam se ova knjiga dopasti? U ovoj knjizi ima toliko toga što će vam se sigurno svideti, jer ovo je i porodični roman, ali i knjiga o mitologiji, religiji (pop Konstantin vrlo zanimljiv i bitan lik za priču), bajkama i istoriji srednjovekovne Rusije. 

Savršena osnova za seriju ako mene pitate.  

Međutim, ono što je najlepše kod ove knjige pored priče i likova kod kojih je tanka granica između dobrog i lošeg, je ta njena atmosfera. Gde god da se nalazite, vi ćete odmah nalik Alisi upasti u Vasjin svet i sa njom istraživati šumu, hraniti domovika (kućni duh u mitologiji Istočnih Slavena), jahati kao muškarac Slavuja i spasiti čak i one koji vam žele zlo.

Šta bi još rebali da znate o ovom romanu? "Medved i slavuj" je prvi deo bajkovite priče o Vasji, zasnovane na ruskim bajkama i slovenskoj mitologiji. Drugi deo trilogije zove se "Devojka u kuli", a treći "Veštičina zima". Sve tri knjige objavila je izdavačka kuća DIBIDUS.

Definitivno jedna od najlepših knjiga koje sam pročitala do sada!

Коментари

Najviše ste čitali