Another round - Piti ili ne piti, pitanje sad!

Piti ili ne piti. Najnoviji film danskog genijalca Tomasa Vinterburga "Another Round" kao da pokazuje da smo davno izašli iz problematike "biti ili ne biti", te da nam je danas daleko egzistencijalnije pitanje "piti ili ne piti". 

Mada, kada se ovaj film pogleda, više je pitanje: da li da se trezan suočim sa životom ili da to uradim sa 0,5 promila? A poruka filma bi bila ovo drugo, čisto da napomenem. Uz jednu bitnu stavku: sve dok ste sposobni da prepoznate trenutak kada bi trebalo stati.

Dok se ne vratim na film koji mi je jako dobar (iako moram da priznam da su mi daleko bolji njegovi maestralni Submarino i Lov, te topli savet da ova dva pogledate pre Another round, ako već niste), meni je nekako najzanimljivije bilo ono što mi je film ostavio u amanet: to pitanje da li je 0,5 rešenje, u smislu da li bismo stvarno trebali svaki dan da konzumiramo 0,5 alkohola jer: kreativne ideje pršte, čovek se oseti nekako lakšim, slobodnijim da kaže šta misli, manje napetim ... ma lepo naaam je!

Na primer, pitam se koliko nas je prošle godine lečilo stres jednom čašicom, a koliko sa nekoliko čašica? Bez obzira na neke lepe događaje iz prošle godine, mnogi su u toj 2020. godini ostali bez posla, bez dragih ljudi, bez krova nad glavom. Ma dovoljno je biti zatvoren u kući i da ti je sve potaman sem te neizvesnosti pa da kažeš "e sada ću popiti jedno pivce da se malo opustim". Uostalom, nisu li stara pokoljenja govorila da se dan počinje i završava sa jednom šljivom?

Another round (116 minuta)

Glavne uloge: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe...
Nagrade: Najbolji evropski film, najbolji evropski glumac i najbolji evropski režiser
IMDB: 7.8

Film "Another round" se ne dešava u doba korone. Dešava se u jednoj danskoj zajednici gde je sasvim normalno da imate srednjoškolce koji se opijaju svakodnevno, zapravo da imaju trku u kojoj do cilja tegle gajbe piva koje moraju da popiju. U jednoj takvoj sredini koja je duboko zagrizla u alkohol-kulturu četiri profesora srednje škole odlučuju da testiraju jednu studiju norveškog filozofa po kojoj je svaki čovek rođen sa 0,5 promila alkohola koliko bi trebao da ima. Tada donose odluku da počnu da piju upravo tih 0,5 alkohola uz pravilo da ne piju vikendom, niti posle 20 časova te da tu količinu alkohola isključivo konzumiraju za vreme posla!

I kako ti biva ne samo u filmu, već i u životu, kod njih počinje - posebno u poslu, da se vide pozitivni uticaji unošenja alkohola. Opušteniji su na časovima, "bliži" učenicima, sklonijiji kreativnijoj nastavi, dok u privatnom životu kao da se "vraćaju" sebi...  popravljaju veze koje su zapuštene...


Naravno, kako to sa alkoholom biva, jer ipak je to vrag, njima se ovo stanje prilično svidi pa podižu granicu. E tada dolazimo do onoga zašto neki ljudi postanu rekreativni u alkoholu, a neki zavisni. Zapravo do toga koliko je pojedinac jak da alkohol iskoristi u pozitivne svrhe. Jer alkohol ne znači samo opuštenost, vedar duh, lakoću postojanja već i mogućnost da kristalno vidiš srž tvog problema, a sa tim niko baš ne voli da se suoči, trezan ili pijan. 

Dalje ne bih ništa otkrivala o filmu, samo bih konstatovala da je po meni cela ekipa (znači kompletna četvorka) zaslužila nagradu, jer jedino što Madsa izdvaja je ona poslednja #dance scena. Posebno Thomas Bo Larsen koji glumi profesora fizičkog i Magnus koji igra oca troje dece i profesora psihologije, jednako su briljirali u ulogama.   

I da, prva polovina filma je prilično dosadna, nekako fali joj dinamika pa vam je mišljenje o filmu tada vrlo "tanano", ali nemojte da odustanete jer druga polovina "vadi" film, daje širu sliku, te i scenu koja će sigurno postati kultna u sedmoj umetnosti.   

Epilog: ukoliko se pitate koliko je to 0,5 promila? Ja pronađoh da je to otprilike 7,5 dl piva, 3dl vina ili 0,75 dl rakije. U svakom slučaju ovde možete da izračunate koliko je to srazmeno vašoj visini i težini. A ukoliko vas zanimaju neke definicije stadijuma delovanja alkohola, evo šta sam našla:

Lagana obuzetost: do 0. 5 promila – Veselo raspoloženje, osećaj brzog razmišljanja. Zapravo su usporeni refleksi i smanjena oštrina vida.
Pripito stanje: od 0, 5 do 1. 5 promila – Osoba je slobodnijeg ponašanja, usudi se da kaže i uradi i ono što se trezna ne bi usudila.
Pijano stanje: od 1. 5 do 2. 5 promila – Osoba je vidno pijana, neusklađenih pokreta, otežanog kretanja, otežanog govora, velikih i naglih oscilacija raspoloženja.
Teško pijanstvo: od 2. 5 do 3, 5 promila –  Javlja se pospanost, agresivnost, teško disanje, povraćanje, nekontrolisano mokrenje.
Nesvesno stanje: od 3. 5 do 5 promila – Već iznad  tri  promila alkohola u krvi često se javlja nesvesno stanje. Pogotovo kod mlađih ljudi, ono može biti uvod u komu koja se neretko završava smrću. 

Pa živeli!

Коментари

Najviše ste čitali