What it feels like for a girl?Definetely,Rovigno!

Tako lepa,tako blizu...
Pa čujte, pohodih je odmalena i je, stvarno je tako lepa i tako blizu pa se često nakon posete joj zapitam, nije li moja yugonostalgija umesto žala za svim što činilo je YU, ustvari nostalgija za Kad kažem leto,kažem Jadran?
Neosporivo je da je svaka obala na svetu lepa na svoj način i da se ukusi razlikuju, ali nakon pohođenja turske, grčke, francuske,tuniske pa i brazilske obale ja bih se opet vraćala iznova i iznova hrvatskoj.                                   Možda je mojoj fascinaciji uzročnik baš ta nostalgija, ali u CroRivieri odavno nalazih sve pomenute obale,samo sa posebnim mirisom jadranskog mora, autentičnom dušom  primorskih gradova i osećanjem da to tu je mali raj in real.


Thanx to mojoj drugoj fascinaciji salsi, prošlog leta otkrila sam biser hrvatske obale - Rovinj. Ukoliko se odlučite da ovaj grad bude vaša letnja destinacija, verujte i vi ćete misliti da je on paradise in real. Njemu baš pashe"Tako lepa,tako blizu" parola, jer je Ro-grad udaljen od našeg Bg-grada nekih 600km, a put je zahvaljujući pametno uloženim parama od dobijenih kredita besprekorno lagan, ravan i dobro obeležen. Pošto se ubacite u jedan npr. Megane i pustite mix salse by Goga, vi tih šest do 7 sati nećete osetiti pogotovo ako svo vreme idete autoputem i tim famoznim Ipsilonom.
Ako kojim slučajem kod Rijeke skrenete za Opatiju i onda uz more nastavite ka Rovinju oni sa malo slabim stomakom(čitaj,like me) moraće kraj sebe da otvore nekoliko kesa, tj vrećica i buuuaaaa koliko god krajolik bio divine, a od Karlovca samo i sledi nice and divine!
Rovinj je kao salsa...Svež,love at first sight, nikada vam ga nije dosta,opuštujuć i totalno chill out. Prošle godine iako je vreme bilo poprilično sumorno s obzirom da smo se samo jednom okupali, ja sam znala da ću doći naredne,tj ove godine i tako i bi!
U Rovinju imate sve. Sjajno gradsko jezgro. Neizbežna ulica Carrera za šoping, pa centralni gradski trg nazvan po maršal Titu i opet očaravajuća ulica Grisia puna galerija, uličnih prodavaca unikatnog nakita i antikvarijata koja vas vodi na najvišu tačku grada- crkvu Sv.Eufemije, zaštitnice Rovinja.
Šumoviti park Zlatni rt je udaljen nekih 2km od gradskog jezgra što je opet jedna pozitivna stavka s obzirom da verujem kako većina nas preferira da se kupa na plažama van gradske gužve i vike.
Istra svakako nema plaže kao Dalmacija, ali zato Rovinj ubedljivo ima najbolje u odnosu na susedni Poreč, Rijeku, Pulu i Opatiju. Voda je divna i čak od 20og juna primamljiva za kupanje. Možete misliti naše sreće kada smo saznali da u Bg neprestano pljušti kiša svih sedam dana, a da kod nas ni kap nije pala...Od jutra do mraka - kupanje i uživanje:)
Elem, sjajna preporuka je panorama view trip. Košta 70 kuna,što je otprilike 10 eura. Odlična prilika da vidite iz morske perspektive grad što daje jedan dodatni šmek Rovinju a i fantastična prilika da svratite do Crvenog otoka na kojem se nalazi najlepša plaža u Rovinju...Mmm, i voda i boja potpuno different od onih plaža kod Zlatnog rt-a.

Rovinj je odličan i zbog svoje pozicije.Blizu njega nalaze se ostali istarski gradovi (Poreč,Rijeka,Opatija,Rabac i Pula),slovenački gradovi poput Kopera i Portoroža, ali i trajekti do Venecije i Trsta idu svakodnevno u nekoliko tura:) Prošle godine skoknula sam do Poreča u kojem sam boravila kao mala i nije me oduševio, poprilično je monotan, mali i običan. Pulu vredi videti zbog šetališta, gradskog jezgra i naravno amfiteatra, ali svakako najbolje je da ako nemate vremena a videli bi neke od gradova u blizini, skoknete do Opatije i Rijeke. Do njih vam treba nekih sat vremena, a možda i 40 minuta zavisno od gužve.

Fuime je prelep grad.Grad za živeti posto je ako oduzmemo more, tipičan urbani simpa grad.Treći po veličini u HR, Rijeka ima nekih 200 000 stanovnika  naspram malim 17 000 koliko ih ima Rovinj.Kada prolazite autoputem pored Rijeke ona odaje utisak da je terastasto postavljena, kada se šetate gradom imate osećaj da neke ulice ste već videli pošto neke, ali baš neke podsećaju na beogradske. Glavna ulica je poput Knez Mihailove samo šira i tik do mora prepuna prodavnica od konzuma, kraša, menjačnica, banki, givenchy-a, women secret-a i sličnih. Rijeka je takođe jeftinija od Rovinja koji je ipak potpuno podložan turistima te ako planirate da šopingujete ostavite to za Rijeku. Iako smo samo jedan dan i to nekih 3 sata razgledali Rijeku,obećah next year Fuime here I come again!Mala još preporuka, ako imate vremena otidnite na osveženje u caffe bar Viva koji se nalazi na obronku i ima pogled na more i stadion FK Rijeka. Za rušak ili ti večeru predlažem konobu kod Ive(gde naletosmo na glumca Radića)gde sam probala najbolji crni rižoto s dagnjama plus neizbežne lignje na žaru. Njam,njam!
Opatija je....mmm,opisati je teško. Ako ste bili u Monte Carlu i ako vam se dopao(pošto začuđujuće nekima se zna ne dopasti) onda je Opatija vaš grad. Preslikana monaškoj prestonici,ova lepotica je biser arhitekture i lepote. Odmah tik uz Rijeku ona sa pravom nosi epitet modenskog letovališta. Svaka vila je ili hotel ili ekskluzivni vila apartman ili ekskluzivna prodavnica ili ti butik. Zna se ko odseda ovde, ali svratiti na dan dva je dovoljan gušt pogotovo ako idete da igrate salsu na samom kraju Opatije gde kopno ide u špic i gde se nalazi luksuzni spa centar sa fantastičnim pogledom na Opatiju i Rijeku.
Nešto nezaboravno!
Back to Ro.
Rovigno je tipičan italijanski grad.Na svakom koraku čućete prelepi italijanski jezik a čitavo jezgro je like typical italian city such as Padua or Bologna. Ono što jedino od Rovinja može da vas odvuče je price. Velika je ušteda ako idete kolima pošto vam treba 170 do 200 eura za oba pravca. Bus karta košta oko 80 eura. Smeštaj je nemoguće naći u hotelima koji su preskupiiiii(prelepi Monte Mullini,no!)ali je apartmanska usluga uglavnom odlična. Vlasnici su stariji ljudi,ima dosta naših,puno Italijana i naravno Hrvata ali je već u junu cena od 17 do 20 eura za noć sto nije bas cheap. Hrana je skupa. Njihova tržnica iako prepuna divnih namirnica je too much a neke osnovne namirnice su u Konzumu iznad naših cena za 20 do 30 posto. U Rovinju ima divnih restorana. Dominiraju picerije i riblji restorani. Nezaobilazni su restorani Veli Joža i Scuba restoran gde vas čekaju najbolje lignje na žaru,punjene ili prazne a neizbežno je i da sve krunišete najboljim belim vinom down there- Malvazijom! Međutim,salata tipa šopska,lignje ili npr.pasta sa tunjevinom i jedan ice tea dođu 10 eura. Naravno, jednom se častite a posle pravac najbolja pekara u gradu tik iznad autobusne stanice, nema šanse da vam promakne kaj je jedina. Najbolji sendviči koje sam probala u životu ovde se prave i nisu više od 2 eura, a ima ih sa piletinom,tunjevinom,šunkom sa dodacima od svih mogućih salata.

Kada je u pitanju šoping, kupujte pametno,tj prođite kroz gradsko jezgro ili već pomenute carrera i grisia ulice nekoliko puta da bi imali uvid u cene.Tamo ćete naići na stvarno fantastične butike i ulične prodavce nakita, ali će cene biti high. Negde oko njihove tržnice a postoji samo jedna i ona je kraj glavnog gradskog parkinga nalaze se isto ulični prodavci ali sa znatno povoljnijim cenama te obavezno svratite i do njih.

Rovinj generalno nije grad tipa žurke na svakom koraku(pravac_Hvar) ali nije letovanje, obavezno ludovanje.Opcije su vam: večernja šetnja i late cocktel drink na otvorenom, poseta Monviju (svi znaju za Monvi,tvrđava gde trešte razni žanrovi od narodnjaka do roka)i jahanje bika(been there,done that and fall there!)a naravno najbolja opcija je da dođete kada je salsa festival(kraj juna uvek) jer tada Rovinj luduje!Iako niste salsa igrac, verujte,provešćete se nezaboravno na festivalu s tim što naravno, nećete uzeti full pass već samo party pass (60e).Sama energija i poletnost ovoga plesa prećiće i na vas i definitivno naterati da čim se vratite u home place upišete salsa kurs. Žurke su fantastičnee kako zbog muzike tako i zbog ljudi koji su posebna reklo bi se družina na svetu. Kao šlag na tortu sledi pool party,na već pomenutom Crvenom otoku gde se đuska pored latino ritmova i uz neizbežni Jackson, Pitbull i ostale club izvođače. 
Mmm,ne valja da pišem više o Rovinju pošto svaki put kad pregledam ovaj text shvatim koliko mi Ro,već nedostaje i da brojim dane do sledećeg puta!
Vama,svakako preporučujem da skoknete do Istre koja btw,je sigurnaaaaa luka a to znači da ne morate da lažirate registraciju ili krijete auto plašeći se da vam ga ne ukradu ili polupaju,znači isto da možete na sred trga da urlate bre,bre a da vas niko popreko ne pogleda i znači da ne morate da vodite računa da li ćete u pekari tražiti hleb ili kruh brinući se da ne dobijete po glavi.

Istra je special, istra je different i zato vežite pojaseve i dole!
Ja znam gde sam 30og juna 2011.godine, a i Vi,zar ne?

Коментари

Najviše ste čitali