Travel

…. Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vrijeme. Čak i više: da nikada ne zastane duže nego što je neophodno. Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto, čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova.

Croatia / Bol, Hvar i Split


Bol je mesto stvoreno samo za odmor, kupanje i fjaku. Gradić koji pleni kristalno bistrim morem (da vi vidite onu mutnu vodu kod Palmižana!), šljunčanom plažom koja svoj rt čas pomiče na jednu, čas na drugu stranu, igrajući neku čudnu igru s vetrom i talasima i neeksploatisanom prirodom koja vas opčarava na svakom koraku. 

Detaljnije ovde i ovde.

Croatia / Zagreb


Zagreb nije grad koji osvaja na prvi pogled. To je bar neki moj utisak. Možda je to do pulsa i te čudne tišine, učmalosti zbog koje nemate utisak da šetate jednom evropskom prestonicom već više da ste zašli u unutrašnjost  i neko mestašce.  

Jer, kad uporedim Rijeku sa Zagrebom, RI mi je daleko življa, energičnija od hrvatske prestonice, a pritom mislim da je more krajnje relavantno u ovom "duelu".  To ipak ne znači da grad ne poseduje mesta, kutke u koja možete da se zaljubite na prvi pogled. To nikako.

Detaljnije ovde i ovde.

Sweden / Lund, Malmo + Kopenhagen!


Putem severa uputila sam se tik pred uskršnje praznike u posetu drugarici koja je na studijama na najboljem švedskom Univerzitetu, Lund University (među 100 na svetu). Naišla sam na najuređeniju zemlju na svetu, najlepši i najstilizovaniji narod i činjenicu da more nije svugde TO more. Detaljnije ovde i ovde.  

Turkey/ Istanbul!


Zamislite Beograd s x deset stanovnika, umesto Ušća da ima Bosfor, i da je gradom rasuto 3300 džamija. Nijedan grad me nije toliko podsetio svojim zidinama, mentalitetom i hranom na beli grad koliko me je podsetio nekadašnji Konstantinopolj i Carigrad, a današnji Istanbul. 


Pogotovo kad krenete od aerodroma do Laleli oblasti gde su smešteni hoteli. Tada vam se čini kao da prolazite malo Novim Beogradom, a malo dole Radničkom. I kada krenete obalom ka Galata mostu, preko puta vam maše luka Beograd, Beton hala, Brankova i sam centar skriven iza zidina. 
Jedino je Kališ pobegao u Rumeli zidine. Saznajte vise ovde i ovde.

Croatia/Rab!


Za razliku od Rovinja koji ima italijanski šmek,grad Rab najviše podseća na neki miks Kotora, Dubrovnika i grčkog Kosa.Sav u zidinama,ceo grad možete da obiđete za jedan dan.Najveći gradski šmek je unutar tri glavne ulice koje se nalaze u samom jezgru grada. Gornja,Srednja i Donja iako uzane i preplavljenje turistima pružaju pogotovo noću jednu posebnu atmosferu ušuškanosti i svežine(najviše usled vetra,disciplinovanih turista i svedene a prijatne muzike).

Saznajte više ovde i ovde

Brasil/Rio!

Kada posetite grad koji broji stanovnika više nego što cela vaša zemlja ih ima, a za razgledanje nemate baš puno dana, pritom posećujete grad koji važi za jedan od najlepših na svetu, povratak u vašu domovinu nakon nekoliko dana, čini da imate osećaj kako dotični grad niste ni videli, tj kao da ste ga posetili u nekom paralelnom životu ili snu.Rio de Janiero je pre svega grad kontrasta.Kako vizualno tako i sociološki.Kupiće vas odmah svojom arhitektonskom lepotom, kilometarskim prelepim plažama, prijatnim domaćinima i opuštenošću koja vlada celim gradom.To je grad koji ne spava i konstantno se menja i širi.
Saznajte vise ovde.

Greece/Kos!


Grcka nije samo divni Krf,romanticni Santorini ili extra popularni Mikonos.
Grcka je ipak nesto vise.
Ona je i prelepo,potpuno nepoznato ostrvo Kalymnos,
kao i netaknuta tisina i priroda Kosa ali i Samos,Symi,Ios i jos mnoga blaga pa cu vas upoznati sa jednim skrivenim ostrvom u Egejskom moru na koje mozete otici vec ovo a ako ne ovo,onda sledece leto! 
Saznajte vise ovde.

Italy/Milano!

Siroki bulevari,broj kulturnih spomenika,dovoljan da im se posvetite natenane,modno ludilo koje zahteva bensedine,lepa arhitektura pa i neka cudna mirnoca i opustenost grada s obzirom da je Milano ipak,najposlovniji italijanski grad,stvaraju dojam kosmopolitskog grada,savrsenog za zivot da nije skupoce po kojoj nijedan drugi italijanski grad ne moze da mu parira.
Milano,Milano,estas caro,tropo,tropo carooooo!
Saznajte vise ovde.

Croatia/Rovigno!
Thanx to mojoj drugoj fascinaciji salsi,proslog leta otkrila sam biser hrvatske obale,Rovinj.Ukoliko se odlucite da ovaj grad bude vasa letnja destinacija,verujte i vi cete misliti da je on paradise in real.Njemu bas pashe"Tako lepa,tako blizu"parola,jer je Ro-grad udaljen od naseg Bg-grada nekih 600km a put je zahvaljujuci pametno ulozenim parama od dobijenih kredita besprekorno lagan,ravan i dobro obelezen.Posto se ubacite u jedan npr.Megane i pustite mix salse by Goga vi tih sest do 7 sati necete osetiti pogotovo ako svo vreme idete autoputem i tim famoznim Ipsilonom.
Saznajte vise ovde.

Serbia/Novi Sad!

Ako ste poput mene,do bisera Vojvodine i panonske ravnice skoknuli uvek ili u nekom prolazu,bilo da je neki koncert u pitanju,davna skolska ekskurzija ili poslovni sastanak,onda od Novog Sada videli ste samo centar i neke ulicice a pitanje je,da li ste i to videli!?

Steta.

to shvatite kada krenete u turu oko Safarikove,pored Sinagoge, jer New Now kako ga slucajno a opet zarazno nazva ex lanetova, je predivan grad.

Mala oaza koju nadjoh miksom Zemuna,Rijeke i Milana a nije li to perfect combination?:)

 Saznajte vise ovde.

Najviše ste čitali