Slobodna zona, pređi crtu!

Film je fikcija.Shvatiti ga preozbiljno ili ocekivati da vam pruzi ono sto mislite da je trebao da vam pruzi je bzvz. Moja percepcija price je moja a film je iskljucivo percepcija reditelja kao i producenta ako su od onih sto vole da malo tu i tamo udele po koji savet reziseru.
Tako da,ako vam se neki film svidi to je okej a ako ne, onda vam percepcija  reditelja,ocito"nije legla",move to the Next!
Primetila sam da je i kritika bilo koje sfere u neku ruku, isto bzvz.Posto cenjeni kriticari sa istancanim ukusom ocene ili skeniranju neke od osnovnih"must have" koji se mogu analizirati(act,story plot and script),konacnu ocenu vam daju ipak obojenu"svojim ocekivanjima" ili ti svojom percepcijom na koji je nacin taj film,mogao da bude bolji!
Fantastican Radoman Kanjevac,veli pametno da kritika od dobrog ne moze da napravi lose i obrnuto kao i da na nju,treba gledati kao na svetionik koji nam pokazuje mozda laksi put plovidbe...True and nothing but the truth!

Sesti po redu filmski festival SLOBODNA ZONA danas se zavrsava u nasem lepom gradu a moj prvi utisak je da smo amiga i ja medju najmladjima unutar dvorane a daleko smo od sweet twenty....Drugi utisak je ipak sweet s obzirom da sam vec odgledala cetiri filma,poistovecujuci se sa dusama reditelja!
Slobodna zona je festival koji je poceo kao festival dokumentarnog filma ali danas kada pogledate program, primetno je ipak da skoro 70% selekcije su igrani filmovi,tu lezi moj treci utisak.
U jednom od prohujalih postova spomenuh kako ljudi ne znaju vise da se zadovolje sa malim stvarima,aka read a good book,go for a dancing ili ovo trenutno moje,watch a  good movie! 
Steta,otupeli smo na pravo bogatstvo,opipljivo i svakidasnje zarad vestacke tvorevine,nedodorljive i nepostojne!
Elem,ovogodisnju zonu prati slogan PREKO CRTE,u mojoj percepciji,go to the other side, where lot of people already are and change that line into air and ash!
Kada sam poslala jednom drugu trejlere sa preporukom odredjenih filmova,rekao je da hocu u depru da ga bacim.Slobodna zona nikada nije se ogranicila na happy or sad movies, vec na emocije.Retko ko se odluci da prenese na ekran teske,sumorne ljudske price.
Lako je rezirati pricu o nekim avatarima,plesacicama ili ljubavnim jadima srednjoskolaca ali preneti pricu incesta(the Precious)porodicnog rasula(If I want to whistle I whistle)ili zivota ispod zemlje(no one knows about persian cats) je jos uvek,choice of few people.

>Rumunski "Ako hocu da zvizdim,zvizdim" nije film akcije ni dijaloga vec potisnute emocije koja nadjacava svaku opstu svest o slobodi,zarad svojih uverenja o pravdi.
Majka koja je presla crtu sa svojom decom nateravsi najstarijeg sina isto da predje neku drugu crtu pa jos jednu koja ce ga kostati slobode,te tako banalne i neprihvatljive.
KRITIKA
Glumci su naturščici, uglavnom štićenici vaspitno-popravnih institucija za maloletnike, pa je njihova gluma hrabra i bez finalnog glačanja, veoma nalik životu.
Dan Fainaru,www.screendaily.com.
>The oath ili crta koju je presao jedan covek zarad drugog je prica o bivsem telohranitelju Osame bin Ladena,izvesnom Abu Jandalu iz Jemena ali i njegovom zetu, coveku koji se prvi nasao optuzeni za saucesnistvo za 9/11 u Gvantanamu.
Intrigantna tema, zanimljiv sagovornik i odlicno oko redataljke Portis,iz mog ugla doneli su jednu realnu percepciju price bila ona tacna ili ne.Ako je suditi po glasnim Bosancima iza nas,sve je laz,samo laz a Abu je zvezda placena!ahahahah,ma sta mi rece!
KRITIKA
Izvanredno osmišljen tako da se više niti radnje i vremenskih perioda glatko mešaju i daju zapanjujuće intiman pristup različitim temama i informacijama, pa film Zakletva osvetljava carstvo koje je predugo bilo pogrešno shvatano.
Filmski festival u Sandensu
>Draga...hm,najkomercijalniji film ali cini mi se sa najkompleksnijim i najstrasnijim prestupom "crte".
Radjen po knjizi PUSH by Saphire,film je surova prica o zlostavljanju,psihickom i fizickom devojke Precious od strane njenih najblizih.Fantasticna gluma uglavnom nepoznatih glumaca docarala je jos vise pricu.
KRITIKA
Neobrađeni dijamant... kao retka mešavina čiste zabave i tmurnog društvenog komentara, ova filmska priča je šokantno sirova, iznenađujuće bez poštovanja i apsolutno nezaboravna.
Betsi Šarki, Los Angeles Times 
>evidentno je da na ovogodisnjoj zoni dominiraju filmovi koji se bave islamskim problemima unutar samih muslimanskih zemalja(zakletva,persijske macke)ili van maticnih  zemalja(npr.shahada).
Kao grupacija koju cini se ceo svet osudjuje a koja ni sama ne zna gde je to presla i da li je presla crtu, Muslimani postaju sve zanimljiviji za stvaraoce filma.
Jedan od filmova koji je popunio salu DKC-a sa razlogom je nagradjivani iranski film"No one knows about persian cats".  Aludirajuci u samom nazivu na nesto sto je zabranjeno(cats are forbidden in iran)film donosi pricu o potisnutoj slobodi da covek bude ono sto jeste i da radi ono sto ga cini alive! 
Iran,blistav i prasnjav samo je tuzna slika onog velicanstvenog Irana pre ajatolaha Homeinija,kada je vazio za najslobodniju i najkulturniju muslimansku zemlju.
Grupa mladih muzicara nam trazeci put iz zemlje ujedno predstavlja svet iranske muzike koji duboko underground pokusava da opstane zarad njih samih ali i svih onih koji zive od muzike.Sjajan soundtrack,dobar scenario,fantastican Nader lik i prelepe slike Teherana su ucinile ovaj film drugacijim i carobnim.  
KRITIKA
Živ,angažovan portret generacije koja pršti od potisnute kreativnosti.

Kolin Kovert, Minneapolis Star Tribune
Ruski film "Kako sam proveo leto"je tipican ruski film. Tezak,dugacak i opet skoncentrisan tako tipicno za Ruse na coveka i njegove slabosti!
Sjajan,mladi reditelj Popogrebski pruzio nam je dvocasovnu analizu covekovog straha i programiranog uma da komplikuje stvari pogotovo u slucaju duboke bliskosti i neznanja.
KRITIKA
" Veličanstvena drama! Fantastična studija krhkosti ljudskog bića. Popogrebski se formira u jednog od najtalentovanijih i najistaknutijih mladih ruskih reditelja."

Lesli Felperin, Variety

VIDIMO se na sledecoj ZONI!bye,bye..

Коментари

Najviše ste čitali