Labudica...


Najocekivaniji film godine,trenutno glavni pretendent za best picture na Golden Globe i Oskar award,uveliko se prikazuje sirom sveta.Kada pogledate sinopsis ili trailer,film obiluje najboljim predispozicijama koje jedan film moze da ima ne bi li uspeo.
Sjajna glumacka ekipa,Intrigantna prica i Iskusan reditelj.
Nakon gledanja filma,fascinirani ste Sjajnom muzikom Clint Manselia,Izvanrednom  fotografijom Matthew Libatique i Izuzetnom Natalie Portman.
Izostanak fascinacije pricom,tj radnjom cini da ono sto je moglo da bude great ipak postane just 7 out of 10 i to prevashodno,zahvaljujuci baletskoj podlozi....
Intro."Black Swan" je najavljen kao psiholoski triler.U sredistu price je mlada Nina Sayers (Natalie),solistkinja baleta NY scene koja najzad nakon nekoliko godina igranja profesionalnog baleta,dobija priliku da se ustolici kao kraljica baletske scene kada joj reditelj Thomas(Vincent Cassel)dodeli glavnu ulogu u baletu Labudovo jezero.Krhka i bez samopouzdanja sa svojim starim i novim strahovima,Nina se suocava i sa rivalitetom nakon dolaska mladje i nove solistkinje Lily(Mila Kunis).
Fascinatnost sveta baleta nazalost skoro nikada nije dobila svoju mogucnost da bude interpretirana kako zasluzuje u svetskoj kinematografiji iako je nudila pregrst mogucnosti za bilo koji zanr.Sigurno najcuveniji balet na svetu"Swan Lake" od Cajkovskog inspirisao je krajnje neobicnog ali i istaknutog reditelja Darrena Aronofskog da snimi pomenuti film i tako pruzi sansu najgracioznom i aristokratskom plesu da nam zasija u svom najlepsem obliku.
Balet kao vizuelna lepota je doziveo svoj momenat u filmu i to zahvaljujuci gracioznim i uverljivim Natali i Mili,pomenutoj fotografiji i muzici a najvise mozda koreografiji koja je sve oblikovala u jednu senzualnu i dirljivu sliku.Zanimljiva prica koja cini okosnicu i oblikuje balet u jednu celinu dajucu mu dusu,ovde je nazalost izostala i iskljucivo posluzila kao daleka,imaginarna podloga.Sto opet nije tako lose jer sada imam veliku zelju da pomenuti balet pogledam u Narodnom!
"Crni labud" svakako ne spada u zanr psiholoskog trilera jer za to treba film da ima odredjeni crime thing a toga ovde nema.Film je psiholoska drama.Da nema baleta koji radnji daje neku ozbiljnost i blagu eleganciju,film bi cak mogao da bude osrednja high school drama posto je prica tipicna za srednjoskolske filmove.Strah,rivalitet i seksualno istrazivanje.Upravo tu reditelj nije dorastao prici.Kada je trebao da psiholosku studiju izgubljenog identiteta prenese na visi nivo,njegova drama je otisla u svet paranoje, halucinacije i seksualne perverzije sto je bar po meni najlaksi nacin da se jednoj psiholoskoj prici da intenzitet.
Natali je blistavo carobna u ulozi izgubljene, nesigurne, frigidne,uplasene Nine koja pritiske sa svih strana ne moze da resi te svoj identitet ali i sebe,gubi kako se blizi kraj.Da li je Natali zasluzila Oskara? Diskutabilno...nisam pogledala druge nominovane i hvaljene a jako me intrigira Nicole u Rabbit Hole...Ovo je svakako jedna od Natalijinih najboljih uloga iako mi je jos uvek njena omiljena u Closeru.
Ne volim kada imam ocekivanja.Uglavnom se razocaram.Ovaj film svakako nije ispunio moju viziju ove price.Nekako sam ubedjena da bi drugi reditelj ili odlazak u triler,filmu dali "conclusion" koji mu fali.Prvi koji mi pada na pamet je pokojni Minghella ili ''alive" Mendes ali mozda gresim.Darren se potrudio i hvala mu na umetnickom dozivljaju.Bio je blizu i da nam podari odlicnu dramu da se drzao otkrivanja i oslobadjanja emocija kroz iskustvo i odnose a ne kroz prizmu paranoicnih dozivljaja koliko god oni davali nam sliku unutrasnje borbe koja u Nina bukti.
Ovako,7/10!

Коментари

Najviše ste čitali