Green Valley of my dreams...

Jel imate obicaj da kada vas nesto zaintrigira proverite THAT "more deeply"?
Da,znam,streberskiiiii je ili sto bi moja sestra rekla "Ana,preterali siiiiiiii!" ali ne mrzi meee,uopstee,mozdane vijuge uostalom treba hraniti,ne? 
Dugogodisnja fascinacija engleskim kostimiranim dramama je prouzrokovala da se zaljubim u britanski country side i njihovu raznovrsnu ali impresivnu arhitekturu.
Uvek me je zanimalo koji su to prelepi zamkovi,dvorci i sva ta imanja koja su inspirisala filmske stvaraoce da bas THAT mesta budu main lokacija ili ti backstage nekih najboljih serija u istoriji televizije,pogotovo onih koji su nastali kao ekranizacija romana,meni omiljene engleske spisateljice Jane Austen!
Surfujuci skoro po netu,potrudila sam se da nadjem te "masterpiece location" koje nadam se da cu i posetiti,one day,some day i opet sam ostala speechless jer ova Britain is killing me koliko je prelepaaaaa!
Znam,preterala sammmmm;)
But...look,what I mean: 
Serlok je otkrio da sva ta GREEN koja me ubija lepotom,najvecim delom pripada engleskom nacionalnom parku,petom po velicini u UK,Peak Districtu koji obuhvata okruge Derbyshire,Cheshire i Lancashire.
Ako ne racunaamo London koji je above all the most filmed city in UK drama,tri najcesce koriscena grada za backstage serija i filmova su bili i ostali:prelepi Bath,romanticni Stamford i leprsavo svez Brighton.
Kako se nalazi na severu,van Peak Disticta,Bath,u Somersetu bio bi idealan za sam pocetak turneje!
Grad je bio "backstage"skoro svih najpoznatijih BBC serija a nalazi se na 156km zapadno od Londona i na samo 21km jugoistocno od Bristola.
Ono sto je najprivlacnije u Bathu,gradu koji je dobio ime po arheoloskim nalazima of the"romans bath's" je cinjenica da je smestio Peak Distict u jedno.
Prelepa arhitektura,parkovi,muzeji,istorija plus ostala gradska desavanja mame hiljade posetilaca godisnje.Smesten poput Bath-a na 160km od Londona,Stamford je poznat kao najfiniji kameni grad u Engleskoj a nalazi se na samoj juznoj ivici Peak District-a.
Vecina kuca i zgrada u Stamfordu je izgradjena od starog Lincolnshire kamena,cineci gradsko utvrdjenje vrlo specificnim i popularnim kako za turiste tako i za filmske stvaraoce.
Brighton je po meni jedan od najlepsih engleskih gradova i vekovima je sluzio kao beg Engleza od kopnene buke i haotike.
U filmovima i serijama je bio pohodjen od strane glavnih likova kao MAIN letovaliste i skrivaliste. 
Jedan od poseda koji mi se svideo odmah a koji bih volela da posetim je Blenheim Palace."The Lost Prince"lokacija je poznata kao mesto rodjenja britanskog ministra Winston Churchill-a ali i kao mesto gde je kratkog daha bila u pritvoru Elizabeta Prva,odlukom sestre Meri,tadasnje engleske kraljice,poznatije vise kao "Bloody Mary".
Palata se nalazi u Woodstock-u,Oxfordshire i izgradjena je u periodu izmedju 1705 i 1724 u  baroknom stilu.Blenheim je jos od prvog Vojvode Marlborough-a u posedu porodice Churchill.Pored "Izgubljenog princa" imanje je posluzilo bas skoro kao backstage za simpa movie "The Young Victoria"
Manje lajkovana lokacija jer mi se uvek cinila malo spooky i cold ali opet vredna posete bi bio Castle Howard koji se nalazi u North Yorkshire.
Sagradjen izmedju 1699 i 1712 delo je tadasnjeg najuglednijeg arhitekte,Sir John Vanburgha.Castle Howard je bio izgradjen za treceg Earl of Carlisle,ali je postao daleko poznatiji kasnije kao dom Howard porodice koja je ostala upamcena najvise zahvaljujuci Ani Bolen i Catherine Howard,engleskim kraljicama,zenama Henrija VIII.
Najskromnija od svih navedenih lokacija,Haddon Hall je vredna posete usled cinjenice da je jedna od najcesce koriscenih lokacija kako za filmove tako i za serije ali i da je jedina od primera srednjovekovnog stila.
Haddon se nalazi na reci Wye u Bakewell,Derbyshire
a bio je dugi niz godina dom Lorda Edwarda Manners-a.
Najpoznatiji naslovi koji su Haddon Hall imali kao backstage su:
The Princess Bride(1986);Pride and Predjudice('95);Jane Eyre('96) i Elisabeth I('98)
Meni omiljene lokacije su nekako i daleko najpoznatije(a cujte,volim kvalitetno;)
Lyme Park in Cheshire,Bramham Park u West Yorkshire,Chatsworth House u Derbyshire i Dyrham Park u Gloucestershire. 
Na samoj ivici Peak District-a(koji obuhvata okruge Lincolnshire, Derbyshire i Cheshire),izranajuci iz uspavane doline nalazi se Lyme Park.
Ceo posed predstavlja neku ravnotezu izmedju divljine i mocne lepote kontrasta sto ovaj posed svakako cini jednim od najpoznatijih lokacija u Engleskoj.
Svoju slavu Lyme Park duguje i cuvenoj sceni kada Darcy(Colin Firth)izranja iz jezera i srece Elizabeth(Jennifer Ehle)u najpoznatijoj verziji Austinovog daleko cuvenog romana" Pride and Prejudice".
Prelepi Bramham Park posluzilo je 2008 kao eksterijer za krajnje zabavnu ekranizaciju najpoznatijeg dela Jane Austen"Gordost i predrasuda", ITV seriju "Lost in Austen".
Prvobitni barokni mansion je sagradio prvi Baron Bingley jos 1698 u West Yorkshire,kuca je izgorela u velikom pozaru 1828 godine da bi 1908 bila rekonstruisana.Danas je celo imanje u privatnom vlasnistvu dok se u prelepom parku odrzavaju tradicionalne trke konja.
Chatsworth House je daleko najvece imanje od navedenih a nalazi se in Derbyshire.
Celokupno imanje je jos od izgradnje u posedu porodice Duke of Devonshire i vec godinama je izabrana za najomiljeniju country house u Velikoj Britaniji.
Chatsworth se nalazi na istocnoj strani reke Derwent i na neki nacin deli reku od Wye doline.
Celo imanje je bilo main location za 2005 filmsku verziju "Gordost i predrasude" kao i za film "The Duchess" iz 2008.
Dyrham Park,poznat kao backstage serije"Wives and Daughters" i filma"Ostaci dana" je najblizi Bath gradu za koji ima redovnu autobusnu liniju.Minijaturan naspram navedenih,ovo predivno imanje iz kasno 17og veka izgradio je ambiciozni vojnik William Blathwayte.
Od 1956 posed je presao u ruke drzave a danas sluzi najvise kao muzej. 


Made in England,unforgettable,don't U agree? 

Коментари

Najviše ste čitali