Winter is coming...

Hm...naucna fantastika?
Ne znam,mogu da citam i gledam skoro bilo koji zanr ali prema ovome imam oklop,plavi,svetlucavi koji izbacuje  otrovne supstance i menja boje.
Daaaa,znam,ljubomorni steeeee!
Mozda je do cinjenice da Sci-Fi iskljucivo svrstavam u sferu muske zainteresovanosti,iako bi sada jedna moja amiga rekla da ne postoji muska ili ti zenska knjizevnost kao ni slicna podela u svetu filma.Medjutim,budimo iskreni,koju devojku zanima da gleda ili cita o ultimate jurnjavi kroz petu,desetu sferu gde se desava ultimate bitka na trecem, devetom nivou i sve prsti od tehnologije a jedini dijalog je tipa ur U alive?!
Znam,onu ciji je decko fanaticni Sci-Fi zavisnik ali i ona bi nakon nekog vremena odustala.Ne od decka,nadam se da razumete?!
Tako sam ja zaobisla i Star Wars i Predatore i Matrix i  Transformerse,ostala jedna od retkih koju ne zanima ni da virne u svet Avatara a ovaj Tron bi jedino gledala zbog prelepe Olivie Wild..Znam,ne znam sta propustam,moje vidjenje Sci-Fi je povrsno,koga briga sta ja volim a sta ne?Pa valjda ste skapirali,jednog decka?!
U vezi je bitan kompromis pa se on i ja nadjemo  u epskoj fantaziji;)
Dobro,to je vec adam i eva sfera.
Elem,nakon totalnooog razocarenja u "Igraj,Igraj,Igraj" mog omiljenog alive pisca i dileme sta citati posto me mame zanimljive knjige sa Sajma plus pozamljene,pohvaljene odlucila sam se na option second i prionula na citanje.
Igra prestola(nemojte da vas art cover omene,ovo nije princ Valijant ili neka decja bajka) je stigla sa preporukom da ako volim Tolkina,volecu i Martina.
Prvi deo serijala "Pesma leda i vatre" je jedno od onih dela koje lagano vas uvlaci u magican svet svojih junaka i njihovih sudbina.Roman je istkan kroz kadrove,tj price pojedinaca koje oblikuju jednu celinu.U sredistu price je izmisljeno kraljevstvo poznato kao Sedam Kraljevstva koje je opet nakon nekoliko godina mira i vladavine kralja Roberta na pocetku velike bitke za presto.Hladni,ledeni Sever i topao,vatreni Jug,nekoliko plemenitih porodica koje pretenduju na presto,prognana porodica,cudna desavanja van zidina odbrambenog Zida na Severu...Sa letom koje je na izmaku,Dolazi zima(koja je ujedno i obelezje kuce Stark) koja nagovestava burne dogadjaje unutar kraljevstva.
Za razliku od naucne fanatastike gde su nekako u sredistu price tehnoloske sposobnosti junaka,kompleksne borbe i gde emocije se vode kao izumrle sposobnosti,epska fantastika citavu pricu oblikuje oko neobicnih likova,njihovih cudnih sudbina i borbe za mir koji ce zavladati prostranstvom.
Bajkovita atmosfera podseca na Tolkinove Gospodare ali zato cela prica itekako se gradi poput malo neobicne i nadogradjene ekranizacije dugogodisnjeg rata ruza u Engleskoj,kada su se dve engleske plemicke porodice borile za presto Engleske.Umesto Lancastera i Yorka u Igri prestola glavno nadmudrivanje se vodi izmedju porodice Stark,zastitnika Severa na cijem celu je pravedan ali strog Eddard Stark i Lanistera,na cijem celu je lord Tivin ali cije konce vuce Sersei Lanister,kraljica.U pozadini ali sa nagovestajem da ce se sledeci nastavci baviti poprilicno njenom sudbinom,pratimo zivot prognane princeze Deneris Targanjanj.
Veliku popularnost serijal duguje zanimljivim,originalnim likovima(Tirion Lanister,Dzon Snezni,Arja,Deneris postali su nekako najzanimljiviji i najomiljeniji likovi),uzbudljivim tokom radnjem koja intenzitet crpi u mesavini ljubavi,prijateljstva,suparnistva,odrastanja i borbi za pravdu i za moc.
Prva knjiga je izdata 1996 i u narednih nekoliko godina dobila je najcenjenije nagrade u sferi naucno/fantasticnih priznanja.Usledilo je nekoliko nastavka a obozavatelji vec nekoliko godina cekaju nove dugodovstine.
Najava HBO da ce poznati serijal adaptirati za veliki ekran je odusevila poklonike ovog zanra ali i serijala.Ekipa koja je radila fantasticni "Rome" okupila je sjajnu glumacku ekipu predvodjenu Sean Beanom,Jennifer Ehle,Lenom Headey,Nikolaj Coster-Waldau.
Vec sada,serija pored isto najavljenog "Camelota" nosi epitet najocekivanije serije u 2011 a njeno prikazivanje je zakazano za April 2011!
U jednom od skorasnjih intervjua George R.R.Martin je otkrio da je vrlo zadovoljan sa nacinom interpretacije svog dela.Takodje je naglasio da gledaoci ne ocekuju "Lord of the Ring" jer je ovo ipak serija i sa znatno manjim budzetom nego sto je imao Peter Jackson ali je konacni produkt vise nego spektakularan!
Moja jedina bojaznost za najavu ekranizacije je bila da ce cela prica koja zasluzuje Petera Jacksona i visoki budzet ipak biti osrednje prikazana u okviru serije ali trejleri koji su se skoro pojavili nagovestavaju da je Martin bio u pravu i da nas nesto spektakularno ceka u Aprilu!
Lena Headey as Sersei Lanister
Nikolay Coster-Waldau as Jamie Lanister
Kit Harington as John Snow
Sean Bean as Eddard Stark
Sophie Turner as Sansa Stark
 Winter is coming in Aprile!

Коментари

Najviše ste čitali