Vidi pod:Lepota

...vrativsi se s' puta puna utisaka koje pozeleh da podelim sa blogerima,docekala me je jedna tuzna vest kojoj sam morala pre svih impresija i zelja da se posvetim...
Velika,po meni jedna od najvecih glumica koje je filmski svet podario nam,Elizabeth Taylor umrla je u 79oj godini.Meni najomiljenija glumica pored Audrey Hepburn,Elizabeth Taylor nazalost, poslednjih godina je bila vise upamcena po tuznoj slici zene u kolicima koja se okruzuje mladjim muskarcima i stalno posecuje bolnice radi raznoraznih hirurskih intervencija...
Tek tako bila je zaboravljena njena sjajna gluma i lepota koja je sve ostavljala bez reci.   
Danas kada bi postojao neki vizualni recnik,slika Liz Taylor bi bila najadekvatnija za,vidi pod: LEPOTA a ne bi pogresili ni ako bi je stavili u,vidi pod:GLUMA!Ja sam je najvise volela u Baterfildu 8 i Macki na usijanom limenom krovu iako mi je bila draga i u Rapsodiji i Mestu pod suncem koliko god da su te uloge bile slabije nego u pomenuta dva filma
Elizabet Tejlor rodjena je u Engleskoj,1932 godine.
Posto se porodica preselila u LA,na insistiranje nekolicine prijatelja,roditelji su potpisali sedmogodisnji ugovor za kcerku sa kucom Universal.
Devetogodisnja Taylor snimila je samo jedan film za Universal nakon kojeg je usledio raskid ugovora ali i istovremeni potpis za MGM!
Usledio je cuveni deciji film"Lesi se vraca kuci"1943 koji je proslavio u zvezdu slicnu  Sirli Templ ili Judy Garland!
Snimajuci narednih nekoliko godina uloge koje su joj odgovarale godinama,Taylor je vrlo lako i suptilno uskocila u malo ozbiljnije uloge,adult tipa.
Prva koja joj je otvorila vrata saradnje sa velikim,iskusnim rediteljima i glumcima je bila uloga u filmu "Place under sun" iz 1949!
            Kritika je ulogu mlade Angele,bogate devojke iz visokog drustva koja zavodi siromasnog i  zauzetog Georga(Klifta)docekala sa hvalospevama za mladu tada,sedamnaestogodisnju Tejlor,sokirajuci se njenoj transformaciji,zrelosti ali i seksipilnosti!
"Mesto pod suncem" ju je zblizilo sa Montgomeri Kliftom(koji je po meni imao najvecu hemiju sa Lis na ekranu)sa kojim je uradila kasnije jos dva izrazito popularna filma
(Raintree Country i Suddenly,Last Summer).
Nakon uloge Angele,Lis je trazila slicne i po tezini ali i karakteru uloge ali je MGM nastavio da je jos uvek gura u pravcu slatkastih uloga.
 Period koji je za Elizabeth bio poput renesanse u njenoj karijeri,usledio je od 1955 pa do 1970!
Uloge u filmovima"Cat on a hot tin roof"1958 i "Butterfield 8"1960(Oskar!) donele su joj fantasticne kritike i nagrade.
1960 godine bila je najplacenija glumica te je za ulogu egipatske kraljice "Cleopatre"dobila tada neverovatnih milion dolara!
Na snimanju filma"Cleopatra" 1963 godine,Elizabeth Taylor je upoznala ozenjenog i popularnog glumca Ricarda Burtona za kojeg je kasnije izjavila da je pored Majka Toda bio njena najveca ljubav!
Za Burtona se udavala dvaput,mirila i svadjala dugi niz godina te konstantno bila na meti novinara.
Zajedno su snimili osam filmova koja su u jednom momentu dostigla zaradu od 300 miliona dolara!
Najcuveniji zajednicki film pored Cleopatre bio im je 
"Who is affraid of Virginia Woolf"iz 1966 godine za koji je Elizabeth dobila svog drugog Oskara. 
 Nakon '66 snimila je nekoliko filmova koji su prosli zapazeno od kojih meni vrlo dragi V.I.P i "Reflections in a golden eye",medjutim,sve vise svet se okretao ka drugim glumicama a Elizabeth Taylor ka dobrotvornom radu,poroducnom zivotu i muskarcima.
Danas je pored velike glume i lepote dodatna asocijacija na Lis,prelepe ljubicaste oci,opsesija dijamantima i nakitom,njenih osam brakova,cetvoro dece,
turbulentna ljubav sa Ricardom,prijateljstvo sa preminulim Jacksonom i visoka sedma pozicija na American Film Institute list,Legende filma. 
February 27,1932/March 23,2011
                                          May she rest in peace and love...

Коментари

Najviše ste čitali