Zlatni album,Drugaruca a la Mode:-)

Volim retro izlozbe.
Dah proslosti koju svi zelimo da zaboravimo ili da potisnemo,iako nas ona cini "ovim"sto smo sada,ovim sto je OVDE.
Odricanje,znacilo bi brisanje,Sebe,Nas,Vas,nasih tragova u beskraju,bili oni losi ili dobri...
Ako se i vi,poput mene ne odricete proslosti svratite ovih dana mada imate vremena do 2og oktobra,do muzeja 25.maj na dve fantasticne  izlozbe: "Zlatni album – Modne slike predsedničkog para Jugoslavije 1952 – 1968." i “Drugarica à la mode - Zagrebačke drugarice gospođe.”

Zahvaljujuci desetogodisnjem istrazivanju koje je vrsila ekipa Muzeja istorije Jugoslavije,obuhvatajuci oko 150.000 fotografija koje prate sva Titova javna pojavljivanja u zemlji i svetu,od 1948. do 1980. godine ali i privatne,vrlo cesto za fotografisanje rezirane situacije,autori izlozbe sklopili su Album zlatnog doba 20. veka - portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsednickog bračnog para SFR Jugoslavije.
Odabrani period su 50-te i 60-te godine XX veka kada su Tito i Jovanka bili ravnopravni i svetski prisutni predsednicki,bracni par,domacini politickim i javnim licnostima iz celog sveta(Gamalu Abdelu Naseru,Džavaharlal Nehruu,caru Hailu Selasiju,grckom kralju Pavlu, Nikiti Sergejevicu Hruscovu,Indiri Gandi i mnogim drugim).
Izlozba prati stil odevanja bracnog para Broz tokom “najglamuroznijeg“ perioda njihovog života i pored fotografija nudi izlozena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz. 
Mene je nekako najvise odusevila fotografija Jovanke koja se sklonila zajedno sa pratnjom pod neki zaklon od kise tokom posete Moskvi.
Nadrealno,nestvarno prelepa fotografija..
Izlozba "Drugarica a la mode" premijerno je prikazana 2006. godine na Zagrebackom velesajmu.Njeno gostovanje u Beogradu,prva je saradnja Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb!
Iz perspektive kulture period odevanja i razvoja mode između 1945. i 1960. godine je posebno zanimljiv.
Dve razlicite ideoloske matrice se sudaraju–drugarica (stereotip karakteristican za jugoslоvenski socijalizam)sa sacuvanim secanjem na stereotip gospodje.
Slika drugarice koja ne prati modu,koju je nametala zvanicna ideologija ali koja nije odbacila zelju za pomodnoscu,karakteristicnom za gospodju koja je od predratnog vremena sacuvala svog licnog krojaca i sklonost da prati trendove.
Omeksavanje političkog diktata(zahladjenje odnosa sa SSSR-om i otvaranje ka zapadu), omogucice da se zelja za pracenjem mode ostvaruje,posebno u korak sa modnim trendovima koji dolaze sa zapada.Porast broja krojackih salona govori o povecanom broju novih konzumentkinja mode koje se regrutuju upravo iz redova politicke elite.
U tim su salonima(kod Žuži Jelinek,Tilde Stepinski, Mile Granitz, Terke Tončić, Rosi Šavora) najbrojnije musterije su upravo ideoloski besprekorne drugarice iz politicke elite.
Autor izložbe: Ante Tonči Vladislavić
izlozba ce isto biti otvorena do 2og oktobra te imate vremena natenane obe da pogledate,
uslikate,dozivite i uzivate.
Kao putovanje u proslost,obe izlozbe nude jedinstveni uvid u modu,trenutnu politicku i sociolosku sliku posleratne,komunisticke Jugoslavije ali nadasve nude,neverovatnu moc fotografije! 

Коментари

Najviše ste čitali