Dance,dance,otherwise we are lost..

Ako niste culi za Pinu Bausch,kao ni za Wim Wendersa,
to je sasvim okej.
jer poenta filma ali i moje preporuke nema veze ni sa jednom,a ni sa drugom osobom,koliko sa Plesom, magicnim glavnim likom,filma PINA.
Sjajan film koji je svetsku premijeru imao na ovogodisnjem Berlinskom festivalu a srpsku na ne tako davnom Festivalu autorskog filma,ovih dana mozete da pogledate u redovnoj bioskopskoj ponudi,u 3D projekciji!
Pina,plesna avantura Wendersa,nastala je kao zelja rezisera da ovekoveci delo,sigurno jedne od najpoznatijih svetskih koreografkinja,Pine Bausch.
Tokom same montaze,od filma se zamalo i odustalo usled iznenadne smrti velike Pine,da bi na nagovor njenih prijatelja ali i plesaca,Wenders ipak zavrsio film.
Iako se film najvise bavi delovima eksperimentalnog plesa,Tanztheater(dance thearte),koji je Pinu i proslavio,sama srz filma je ipak u plesu,mozda i najpoeticnijoj mogucnosti da izrazimo svoja osecanja,svoj bes ili ljubav,svoju bol ili srecu..
Koliko ples oplemenjuje i oslobadja,pruza sansu da izbalansirate prioritete,pa i da otkrijete sebe,znam iz iskustva iako totalno suprotnog(salsa,a ne moderan balet),ali opet, DANCE je DANCE,zar ne?

Razmisljajuci o tome kako se blizi momenat buducih novogodisnjih praznika kada ce masa pa i ja medj' tom masom,pohrliti da pokupuje poklone dragim ljudima,setih se da je moj(jer u ovoj novogodisnoj guzvi nemojte zaboraviti ili zapostaviti sebe!)najlepsi poklon bila upravo odluka da pre tri godine krenem na salsu.
jer tek kada pleses,shvatis koliko je Pina sa dance,dance,otherwise we are lost bila u pravu!
aristokratski balet,zavodljivi tango,senzualna rumba ili ples na ledu,pa i onaj individualni ples koji svi imamo u kutku naseg doma kada pustimo omiljenu numeru i odlutamo je momenat kada sve oko nas nestane,a ostanete vi,vasa osecanja i pokreti.
Taj osecaj je jedinstven,oslobadjujuc i cudesan.
i preporucuje se kao dnevna doza u svetu digitalnog,vestackog i stresnog vremena kada smo izgubili dodir sa sobom,sa prirodom,sa ocecanjima kao sto se preporucuje citanje knjiga,sto vise poljubaca i zagrljaja,kao i samo posmatranje mora, prirode..
s druge strane ples i spaja,jer ne daje prostor negativnim vibracijama shodno tome da u svakome budi najlepse,iskrene osecaje...
Probajte,odgledajte film a onda otidnite u januaru u neku plesnu skolu i upisite jedan ples.
Nemate sta da izgubite ali verujete,imate mnogo da dobijete!     
love dance
love 
wet
trailer
Uputstvo za posle citanja posta:
prvi slobodan vikend uzmite da odgledate ultimate muzicke/plesne filmove:
strictly ballroom,dirty dancing,greese,hair i moulen rouge!
onda downloadujte OST od Pine i Moulen Rouge,mp3 u usi,klizaljke i na led:)
kada se vratite kuci,nadjite na fejsu sledece plesne skole:
casadebaile,ritmosdelmundo,havana i novasalsa i informisite se za sledeci prvi datum nove grupe polaznika!
a onda uzivajte i igrajte,maybe like this:

Коментари

Najviše ste čitali