Nikola Ristanovski

Mozda bi bilo pravilnije da ovaj post nazovem po GG licima,shodno tome da sam post predstavlja omaz  impresiji prema istoimenoj predstavi koju odgledah preksinoc ali bio bi veliki propust ne odati i na ovaj nacin priznanje Nikoli Ristanovskom,glumcu,bez kojeg ta impresija ne bi bila ni upola ovolika kolika je.
Skoro tacno godinu dana nakon premijere(4.februar '11), uspela sam da konacno odgledam dugo ocekivanu i od premijere uvek rasprodatu,predstavu "Gospoda Glembajevi".
Najpoznatije delo hrvatskog pisca Miroslava Krleze,nisam citala.Gilti ali popravni ce biti,nadam se uskoro!
O mori koja mori Glembajeve,znala sam preko raznih kanala ali sve je to bila jedna mutna slika,nepovezana.
Kako retko koja ekranizacija nadjaca maticno/knjizevno delo(sem gonewiththewind) ovaj nedostatak bar iz mog ugla moze i bio je plus vise nego minus jer su ocekivanja ostala samo u sferi kvaliteta ali ne i vizualizacije ili emocija.
na daskama 212,docekala me je tako jedna odlicna predstava!
i jedan maestralni glumac.


odavno.
jos od dugalicevih briljantnih uloga u zveri na mesecu ili avliji,nisam uzivala u jednoj,toliko efektnoj glumi koja je celu predstavu drzala na vrhuncu,na tronu.
vidno iscrpljen na kraju predstave,Nikola Ristanovski je pokazao koliko glumce trosi jedna ovakva uloga ako se u nju unesete potpuno,do kraja,do poslednjeg daha...
Svo vreme predstave(dva sata i 15min)Ristanovski je tu,vlada recenicama,scenom..govoreci sebi u bradu ma,Laku noc!Ovaj do sada nama nepoznati makedonski glumac koji verujem jednako odusevljava u dervisu na daskama NP-a, je ulogom Leona,tako nadjacao sve ostale (sjajni jos CvetkovicCavazza,dobra Tomovicka)a pogotovo nadomestio losu glumu Anice Dobre kojom su reci vladale te je omanula, poklekla..kako god hocete ali svakako razocarala u ulozi barunice Castelli, Charlotte Glembay koja je jedna od najzanimljivijih zenskih uloga i trazi daleko efektniju, jacu i emotivniju glumu naspram necujne,jednolicne i prazne Dobricine!
na sjajno postavljenoj sceni(tabacki ruku delo)sve pocinje sa Leonom i Beatrix,sada sestrom Angelikom(koju u originalnoj postavi glumi Jelena Djokic).
Polako predstava nas sinteticki uvlaci u svoju mracnu atmosferu porodice Glembay gde je sve trulo kao u zemlji Danskoj.
Kroz odnose prevashodno oca,glave kuce,bankara Glembaya i sina,slikara Leona, niti koje su tkale njihov razdor dug skoro 11 godina se polako razmotavaju naocigled svih prisutnih podstaknute poslednjim u nizu skandala ali i smrti ciji je cinilac bila barunica Castelli.
Dva coveka,sukobljavaju se i medjusobno optuzuju za nemar,za prevaru,za ubistva,za laz..
Danieli protiv Glembaya.
Ubice i Varalice protiv boema,koji kada je svojom glavom mislio bio poslat u sanatorijum a sada je otpadnik koji bulazni i kleveta protiv divne,nevine Charlotte.
Rec po rec kao ubodi noza polako se bacaju na njihova tela i slamaju Ignata Glembaya.
Kao predvodnik Glembaya,porodice koja je gradila svoj put preko smrti i ubistava,kreirala svet i ljubav manipulacijom,ravnodusnoscu i hladnokrvnoscu Ignat na kraju pada i dozivljava krah a sa njim i Leone koji se bori da se otrgne svescu da je isti kao svi Glembayevi.
Kraj je logican i tako efektan kada Leone ipak slomljen i unisten,makazama ubija svoju macehu ali i bivsu ljubavnicu,barunicu Castelli i priznaje da su Glembayevi pa samim tim i on,ubice i varalice.


do sledece odlicne predstave,Laku noc!!    

Коментари

Najviše ste čitali