Cekajuci 40.Fest!

Jubilarni 40.Fest po redu,nezaobilazna stanica svih filmozaljubljenika,priblizava se sa svojim vise nego kvalitetnim i mamljivim programom!
Od 24.februara pa do 4.marta gledacemo 72 filma od kojih je veliki broj njih bio u glavnim selekcijama Kana,Berlina,Venecije,San Sebastijana i ostalih eminentnih svetskih festivala.


Do sada je u istoriji Festa sve bilo u znaku broja 4.
Skoro 4.000 prikazanih filmova,4 miliona posetilaca.
Iako Fest vec duze vreme,ne pohode svetske zvezde na crvenom tepihu,te nema sav taj sjaj i glamur kao i reputaciju koju je imao do devedestih,ostao je prva asocijacija svih fanova sedme umetnosti,te pored zone i autorskog,vrhunac filmske ponude,dogadjaj koji se budno  i sa nestrpljenjem ocekuje.


Ovako je bilo prosle godine>>
a ove...pa,poslusajte moje predloge a onda trk na biletarnicee:)


Kao i na prethodnim festovima,neke filmove koji se nadju u programu,putem raznih kanala, imamo prilike vec da odgledamo.
U mom slucaju,ovaj put skupilo se sest i po filmova,a ta polovina ide drvu zivota,shodno tome da sam probala pa odustala od pomenutog,te vam svakako savetujem posto i oni koji su ga odgledali su mi rekli da je tezak film,da ovu pilulu uzmete kuci jer odustati je lakse na svom kaucu te 300din dati za neki drugi film koji mnogo vise nudi i obecava.
elem,o dabru sam vec pisala pohvalno u ovom postu,ali ne skodi da napomenem da ukoliko volite gibsona ali i dobar porodicni film koji je realan,komican,topao i tezak istovremeno,onda pogledate ovaj koji se nalazi u hollywood programu!
The Ideas of March su bile prve na mom radaru.Film gde briljira Ryan Gosling, trenutno pored Fassbendera najbolji world glumac ako mene pitate je za svaku preporuku.
Tu je prica koja pije vodu,sjajna glumacka ekipa koja je opravdala svoje ime i uvek privlacna politicka zavrzlama koja nudi logican kraj.
Na radaru je bio i ''CARNAGE'' od Romana Polanskog.Ekranizacija istoimenog dela francuske spisateljice Jasmine Reza,koja kod nas odavno zivi svoj pozorisni zivot na daskama Ateljea 212,je teska,staticna prica.
Dobra do prebrzog i loseg kraja,ali nije po meni za bioskop.
Celu postavku vadi sjajna,velicanstvena glumacka cetvorka u kojoj se nalaze Winslet, Foster, Walz i J.Relly koja zasluzuje sve nagrade od Globusa do Oskara,pogotovo zenski deo.
Gore vec pomenutog Goslinga gledala sam i u "Drive",filmu sjajne muzike,rezije i atmosfere koja cini kao da gledate vec neki znan film iz osamdesetih, gde Ryan opet kao i u martovskim igrama briljira pored manje efektne ali za ulogu stvorene Carey Mulligan.
Da li da gledate ovaj film?
Da.
ali opet po meni,ne u bioskopu.
nema potrebe jer je za cinema prespor a to mu je jedina mana.
sve je kao na usporenom filmu.ovde malo akcije,tj brzine vinulo bih film do neba,ovako stalo se na dva koraka pre...
nasuprot svim ovim filmova koji su skoro pa svi za preporuku,bilo da za veliki ekran ili ne, jedan ne vidim razlog da bude uopste gledan iako ima pregrst pozitivnih reakcija, kritika, nagrada kao i velika ''oskar''ocekivanja!
POTOMCI!
Tema vec vidjena i prikazana realnije i daleko emotivnije i kvalitetnije u Grace is Gone iz 2007.godine je ovde izvestacena,prazna storija o porodici koja se oprasta od clana na kranje nelogican i smesan nacin ali dobro,mozda su oni(KING family)izuzetak nad izuzecima ili je poenta da muska sujeta ide i preko mrtve zene!
Kluni,los,njegova po meni najlosija uloga te ako dobije Oskara,bice to sramna odluka ali kako su nominacije za fassbendera i goslinga izostale,ne bih me cudilo!  



za razliku od potomaka,norveski lovci na glave su MUST SEE na FESTU!!
sjajan film!
u atmosferi vec sada slavne trilogije milenijum, HEADHUNTERS ili HODEJEGERNE u originalu je triler koji vam drzi paznju svojom brzinom,brutalnim scenama,i vesto vodjenjom pricom!
Snimljen po istoimenom delu najpoznatijeg norveskog pisca trilera Jo Nesboa sa sjajnom ekipom gde je odlican Aksel Hennie ali i Nikolaj Coster-Waldau,poznat nam najvise po ulozi Jamie Lanistera u "Game of thrones",film drzi paznju kao najbolji azijski ili evropski trileri.
Iako ocekujem da usledi americka verzija shodno njihovoj opsesiji sa trilogijom i komercijalizacijom svega evropskog,ne cekajte rimejk vec trk da ovo odgledate!
Cela prica se vrti oko kradje umetnickih dela koja se malo otela kontroli a nije ono sto izgleda.Ostalo,saznajte!


Iako sam prosli put imala obicaj da analiziram filmove koje planiram da odgledam,ovaj put cu to ostaviti za posle festa,preporucujuci vam da filmove Avr,Decak sa biciklom, One, Nespokojni,Kinez za poneti i Opasan metod kao neke koji preko kritika i trejlera,najvise obecavaju(iako se u potomcima to pokazalo potpuno suprotnim!),pogledate.
a da u medjuvremenu,iscekujuci fest nadjete vremena za ove:
separation
savrsena iranska drama,dobitnik vec nekoliko najpriznatijih nagrada kao i glavni  favorit za oskara u kategoriji stranog filma je remek delo sedme umetnosti!!
porodica koja je na pragu razvoda,konzervativno vaspitanje druge,
dovode zajedno dve porodice na ivicu ambisa,te stvara atmosferu pred lincom,ubistvom i haosom i pocinje da vuce na triler!! 
unthinkable
jedan od najinteligentnijih filmova koje sam
 gledala u poslednjih sigurno,deset godina je film na temu terorizma ali i terorizma
 koji se opravdava delima drugih te i pravom nekog da na isti nacin muci,ucenjuje i ubija.
zanimljivi ugao gledanja koji bi svi a pogotovo nama dragi i pravedni Ameri trebalo da odgledaju!
good year
ovakvih filmova je sve manje!
nazalost.
u maniru come september ili nekog audrey filma,
good year nas odvodi u prelepu Provansu pokazujuci kako je za zivot dovoljna priroda,ljubav i prijateljstvo!


ukoliko vam je ovo malo,tu je RTS fest program koji ce prikazati do festa vrlo zanimljive filmove a prvi na programu 2night je "PRELEPO" od sjajnog Injaritua!

uzivajte u sjajnim filmovima pa se vidimo na festu;)

Коментари

Najviše ste čitali