Vodic za zaljubljene:Paris,mon amor

pred najromantičniji praznik ljubavi koji uvek imam običaj samo u nekom simboličnom postu, odlučila sam ove godine da malo zaobiđem tradiciju i od danas pa do 14og februara, u nekoliko postova kratkim vizualizacijama pripremim nas za dan kao i svaki drugi ali opet za nijansu malčice drugačiji, čudesniji.

iako se slažem da romantiku ne možemo, niti trebamo čuvati i davati samo jednom godišnje, kao neprikosnoveni romantičar držim se uverenja da ljubav zaslužuje svoj praznik jednako kao mir koji opet neosporivo traži svoje mesto pod suncem svaki dan na svakom kutku ove naše lude planete.
Elem,
ukoliko si zaljubljen, kažu da svi putevi vode u Pariz.
za medeni mesec , za godišnjicu, za romantični vikend nema magičnijeg, veličanstvenijeg mesta od grada svetlosti.
nekako ja bih rekla da i u single slučaju, svi putevi vode ka francuskoj prestonici:)
e sad, kako dočarati Pariz u ovom zavejanom Beogradu, na minus 15 a idemo i ka minus 24!?
ono što Pariz nudi, valjda i neki deo našeg grada može da izmami? 

ajde da probamo 2gether:) i vi single i vi u množini:)
14og navijte sat za 10h.
ustanite, otidnite do najbolje ali i usled vremena i najbliže pekare u kraju (hleb&kifle) i kupite kroasane ili neko drugo omiljeno lisnato pecivo, te svratite do neke trafike i uzmite novine u povratku(neki dnevni list i maybe elle).
Vratite se, skuvajte kafu, poslužite je uz kroasane, orange juice, džem od jagoda, raširite zavese da vas belina snega osunča, zauzimite poziciju u svojoj divnoj cozy fotelji, pustite 77 fm ili nrj french net radio i prepustite se jutarnjem uživanju, momentu koji je za sve Francuze ritual, nezaobilazni hedonistički užitak koji se ne sme preskočiti ili zbrzati i u kojem se mora uživati i opustiti.

poseban doživljaj Pariza dočaraće francuski radio.
iako ne znate francuski zvuči nam prelepo kada nam vanessa paradis peva Ma folie, mon envie,Ma lubie, mon idylle ili kada Ycare u lap dancu nas natera da nam noge igraju dok on peva:

Toi mon amour, mon immense, mon battement de coeur
Dis-moi quand tu danses, dis-moi quand tu danses
Toi mon amour, mon insolence, mon jeu de tambour
Dis à quoi tu penses, dis à quoi tu penses?


zatim se obucite toplo, mp3 sluške u uši pa na jedno kulturno uzdizanje jer Pariz je i grad umetnika, neizmerne i jedinstvene lepote stvaralaštva koja je izvanredna scenografija da sretnete nekog neobičnog, misterioznog a isto jednako ludog dčcka koji po ovom vremenu obilazi izložbe:)
Pikaso koji je jedno vreme živeo u Parizu i stvarao prelepa dela u tom periodu uradio je seriju keramike boraveći na jugu Francuske a ona je ovaj put pred nama u bivšoj fabrici Beko, otvorena svakim danom od 10 do 20h, u okviru izložbe "Na Azurnoj obali" i čeka na vas i njega:)

nakon kulturne doze poput Parižana put po noge i lagana šetnja po Kalemegdanu, poseta knjižarama, sniženjima u Zari ili Choomich districtu a onda skok do Amelie kafea ili Kuće čaja na mali talk sa drugaricama.
ovi u množini ukoliko veče preferiraju za krevet, možda bi otišli na lunch do le moliere gde bi diskutovali o ljubavi, umetnosti i naravnoo omiljenom siru:)nakon toga vreme je da skoknete do kuće na malo opuštanja i predaha!
svo vreme ne palite TV, ni comp, niti krišom surfujte netom preko mobilnog!
pustite sada neki jazz ili soul radio stanicu jer je ova muzika uvek imala scenu i publiku nigde u Evropi kao u Parizu i nađite neki mix prelepe Rumer, nešto poput ovoga:


sipajte sebi čašu vina, napravite kupku i pustite misli napolje u tišinu...
pre nego izađete u boemsko veče, pogledajte ušuškani neki muvi koji je za scenografiju imao upravo magični Pariz.
Amelie ili Midnight in Paris a možda pre Charadu ili Funny Face sa Audrey ili meni omiljeni stari a pariski"Une Parisienne" sa Brigot Bardot!
      

zatim, obucite se u neku chic kombinaciju, možda prelepu coco haljinu iz poslednje AMC kolekcije - Paris.no 7  pa put pod noge!
mogućnosti za boemsko luv veče sa prizvukom Pariza su velike:

koncert grupe JINX u domu omladine,pojedinačne karte 1200 a za dvoje 2000 dinara 
veče u cozy Brankow baru ili O.U.R baru sa live bendom
jazz veče u Tri lađara gde svakog utorka jazz club zemun svira od 20h


noc ko zna sta donese a sutra je svakako novi dan!
vi cete vec tada pamtiti dan kada ste imali dozu hedonizma,opustenosti,kulturnog uzdizanja, elegancije i boemsku noc a la una parisienne,pa ako Alen ili Jean nije naisao(mnozino sorry ali vama je tek bilo divine imajuci pariz i vas),uvek cete imati svoje Pariz vece a njemu cete samo poruciti ovo...:)  

Коментари

Valeria Zeman каже…
Pariz je obavezna destinacija za vječne romantičare :)
vikend za dvoje

Najviše ste čitali