Miks shejk 012

Nakon devet dugih i zanimljivih dana kada je Savamala bila grad u gradu,ovogodišnji mikser je izmiksovao svoj mix.
Zavesa je pala ali predstava,tj poruka koju Mikser šalje svake godine nastavlja da živi na BG daskama jer Mikser više nije samo festival gde možemo da sretnemo kreativce iz različitih sfera umetnosti,već jedan događaj koji je preuzeo na sebe ono što grad,odnosno država nisu mogli ili nisu hteli do sada a to je, svest o našim spomenicima i delovima grada koji žive život na margini,dead but still alive.
Zaboravljeni od države koja se pre odlučuje za nešto novo a ne da od starog napravi novo, prostori poput Savamale bar na ovaj način dobijaju priliku da budu u centru pažnje.
Da li će zaživeti ideja i predlozi sa ovogodišnjeg Miksera povodom revitalizacije Savamale, pokazaće vreme i spremnost inicijatora da ne odustanu dok ceo projekat ne dobije svoju logičnu i originalnu realizaciju.
No,vratimo se festivalu:
Haotičan u početku i dočekan sa kišom,Mikser je bar sa moje strane ali kako vidim i po utiscima sa strane,malo razočarao.
Žal za prohijalom lokacijom,bila je najvidljivija kod posetilaca.
Fantastični silosi (Žitomlin) su se pokazali kao bolja lokacija iz više razloga.
Izolovani,van saobraćajnog dometa i daleko kompaktniji prostor,a ako mene pitate i stvoren za ovakvu vrstu manifestacije,silosi konkurišu i mame Mikser da se vrati naredne godine opet na ovu lokaciju!
Ovako,lokacije rashtrkane po ulicicama kao i postavke koje nisu bile dobro usklađene vremenski,izazvali su kod većine ljudi haotiku i osećaj da je Savamala možda bila preveliki zalogaj za organizaore?
Da nije sve bilo baš down,u korist Savamale išla je činjenica da je bliža centru i ipak daleko bitnija u ovom momentu za svest onih koji se pitaju šta treba revitalizovati i obnoviti.
Sam Mikser podstakao je neke da u ovom delu grada otvore se novi prostori poput galerije G12 HUB ili kluba KRUG a i da se iskoriste već postojeći prostori poput galerije Magacin, kluba Mladost,galerije Ispod mosta i mnogih drugih.
Najveći utisak ostavila je bar na mene postavka u galeriji ispod Brankovog mosta,zatim izlozba Ghost project i mladi balkanski dizajneri u Hotelu Bristol,kao i  Converse Parobrod Župa muzički program iako je naj cool bilo u bašti KC Grada koji se pripremio da bude prirodni nastavak Miksera sa svojom izlozbom Novi folklor.
vrlo efektno je bilo ''grafitiranje'' vrata duž Savamale koje je uveselilo ovaj sivi uglavnom kvart kao i video flash prezentacija kravice na  zgradi ispod Brankovog mosta!
Potpuno razočarenje usledilo je na mestima od kojih se najmanje to očekivalo,od Mikser house expo zone i najlepše zgrade,Beogradske zadruge!
u galeriji ispod Brankovog za oko nam je zapao rad studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta iz Banja Luke sa svojim digital light projektom lustera od papira.
U Hotelu Bristol bilo je nekoliko zanimljivih postavki ali ostali smo pod utiskom mladog Vladimira Stajića sa simpa Stočićima i simple TabLED-om!
Expo zona je bila skučena naspram odlično iskorišćenog Žitomlinskog prostora i opet smo videli vec uglavnom vidjene kompanije:Kare,Ekoto,DesignersGuild i druge poznate firme.

U definitivno najlepsoj zgradi Savamale,zgadi Beogradkse zadruge,gde su nas docekale tri postavke,stekli smo dojam da je ova fantasticna zgrada morala mnogo bolje i vise da se iskoristi!!
Tek poneka postavka nas je zainteresovala,medju kojima su svakako bile stepenice od fioka i soba sa slikama mora naspram zatvorenih knjiga ali vecina nas je ostavila ravnodusnim.
do sledeceg Miksera,cekamo 2 stvari :
da se Savamala probudi i da se Mikser vrati pod svoje mesto ispod Sunca,Zitomline!

Коментари

Najviše ste čitali