u mikseru BDW-a

Nakon Miksera, prošle nedelje nastavila sam u kreativnom hodu ka BG nedelji dizajna.
Potpuno drugačije koncipirana od Miksera i sličnih festivala, sedma po redu Beogradska nedelja dizajna za svoju konferenciju i glavnu izložbu, izabrala je sjajan prostor renovirane, Narodne biblioteke Srbije, koji me je oduševio!!
Spolja vrlo običan, glomazan i socijalistički,objekat je unutrašnjom rekostrunkcijom našeg cenjenog arhitekte Zorana Radojičića, dobio fantastičan ambijent koji je sve posetioce ostavio bez teksta!
Savršenstvo ali krenimo redom:
Predpremijera celog eventa krenula je još u nedelju,3.juna kada je deo oko Uzun Mirkove, Kralja Petra i Zmaja od Noćaja imao mali gradski party a sve u sklopu BDW-a na Belefu.
Ukoliko do 17.juna budete šetali Dorćolom jedno popodne sa namerom da se opustite uz kafu bilo skoknuli do Smokvice,Supermarketa ili Dorian Grey-a,prošetajte malo ovim uličicama i osmotrite izloge gde su se smestili radovi uglavnom neafirmisanih ali izuzetno talentovanih mladih ljudi.


marina arnaut photo credit
sa prekrasnim enterijerom Narodne biblioteke srela sam se u sredu,6.juna kada je svečano otvorena nedelja dizajna revijom kreatorke Jelene Stefanović i prezentacijom velike regionalne izložbe.
Neverovatan spoj različitih materijala od drveta preko betona do mermera i sjajno iskorišćen i podeljen prostor odlično su poslužili  za BDW zamisao. 
pre nego je masa zaokupirala prelepi foaje NBS-a,bio je poseban gušt videti lagano natenane,kako je BDW ekipa osmislila i postavila regionalnu izložbu.
Hrvatska se ovoga puta predstavila sa "COMMON SENSE and SENSIBILITY" izložbom koja je prikazala the best u ovom momentu kada je u pitanju dizajn made in croatia,dok je slovenačka "SILENT REVOLUTIONS" dala presek najboljeg slovenačkog dizajna od 1970 pa do 2011.godine od iskrinog telefona do nikinih višanja!
Croatia
za nijansu više svidela mi se hrvatska gde me je oduševio čiviluk u obliku usta mlade Ane Tevšić,zatim vrlo inovativnim se pokazao samolepljivi kalendar Blablab ekipe kao i super cozy beach ležaljka iz Lone hotela,delo 3LHD studija.
Prezentacija cele izložbe takođe je vrlo zanimljivo prezentovana na stilizovanom pink srcu od papira!Za ideju,Bravo!
kod Slovenaca čija je postavka bila na spratu tik do velike sale dominirali su komadi od drveta,stakla i plastike i jedan čist,moderan i vrlo efektan dizajn koji prati slovenački dizajn.
Ako do sada niste čuli za mladu Niku Zupanc,ovaj put ste morali da primetite njen crni luster u obliku višanja!
Ova talentovana dizajnerka sa višnjama je skoro pa nadmašila meni njen omiljeni produkt, sofu sa satenskom mašnom.
Osvrt na Iskra red telefon iz 1979.godine koji je dizajnirao Davorin Savnik,mnoge je podsetio na ovaj ultimate Yu model telefona koji je skoro pa svaka kuća u bivšoj zemlji imala.
Inače,ova izložba bila je pre BG nedelje dizajna u okviru milano trienalle museum postavke kao i london design festivala gde je uvrštena među jedne od najboljih.
svoje mesto pod suncem našla je i SIEPA sa delom svoje postavke CREATIVE SPACE  SERBIA, kojom se predstavila na prohujaloj milano nedelji dizajna.
Velika konferencija koja je nastupila naredna tri dana od 7. pa do 9.juna u glavnoj čitaonici NBSrbije,bila je poprilično popunjena tokom sva tri dana što je organizatore ali i predavače prijatno oduševilo.
Više od dvadeset eminentnih i uspešnih kreativnih umova iz različitih sfera od industrijskog dizajna preko sveta reklama do fotografije slušali smo u individualnim prezentacijama od po pola sata.
Tokom tri dana slušali smo razne predavače ali na mene najveći utisak ostavio je Thomas Feichtner,zatim Jenni Carbins,hrvatski studio 3LHD,180 Amsterdam,Enrico Bosa,Martino Gamper i Robert Klanten.
Mlaki su bili oni od kojih se najviše očekivalo:Dušan Reljin,Zoran Radojičić,Isay Weinfeld,kao i Patrik Schumacher iz Zaha Hadid studija.
Prvog dana najzanimljivije je bilo predavanje austrijskog dizajnera Thomasa Feichthera.
Vrlo simpatičan i casual u svom predavanju,Thomas nas je upoznao sa svojim dosadašnjim radom koji obuhvata uglavnom komade nameštaja kao i home accessorize produkte.
Po Thomasu pravom avanturisti,draž dobrog dizajna leži u estetici kao i proputovanju sveta koje obogaćuje umetnika i njegov stil čini dostupnijim za svet.
Najzanimljiviji Thomasovi komadi su se bar meni učinili tablechair,zatim luster od stakla,belo crni krevet, drvena šuplja stolica i mnogi drugi izrazito funkcionalni a moderni komadi.
Tokom drugog dana,slušali smo Jenni Carbins iz Australije koja nam je rekla kako da postanemo poznati van naše zemlje.
Svojim primerom poslovanja u Londonu,gde je otvorila svoj Matilda design studio Jenni je pričala najviše o tome kako se mora biti dosadan i uporan da se postane deo nečega ne bi li vaš rad bio primećen.
Tako je ona 6 meseci kucala na vrata London design festivala da je prime na posao a u međuvremenu je radila ili kao volonter ili kao stažista u nekoliko marketinških i dizajn studia.
Njena preporuka leži i u tome da svoju ideju prvo treba promovisati putem najekonomičnije realizacije da bi se proverilo tržište a potom ako se neko upeca,uraditi svoj prototip kako treba sa dovoljno novaca i požrtvovanja. 
Hrvatski studio 3LHD koji je u početku činilo samo 4 člana,sada već ima 25 dizajnera.
Vrlo zanimljiva ekipa predstavila je svoje stvarno savršene realizacije poput rekonstrukcije Splitske rive,Riječki memorijalni centar koji im je bio prvi veliki posao,zatim Zagreb dance studio,odlični hotel Lone u Rovinju kao i Riječki centar ZAMET i mnoge druge objekte sa naglaskom da im je Rijeka omiljeni hrvatski grad  za rad.
centar zamet Rijeka
Enrico Bosa iz Italije doneo je jedan od najzanimljivijih komada BDW postavke,famoznu megafon seriju koja je svoju premijeru imala u Milanu ove godine.
Ovi fantastični megafoni su napravljeni tako da je moguće odžati koncert koristeći samo njih!!
Holandski studio 180 Amsterdam koji najviše radi reklame,predstavio je nekoliko svojih najnovijih reklama.Komercijalnu ali efektnu reklamu za DHL,poeticnu za asics kao i najboju za sony play station!

Bilo je tu još mnogo zanimljivih misli poput one da postoje dve vrste umetnika.
Onaj koji radi imajući u glavi ''form,follows the function'' i onog koji kaže ''fuck the form,let's make something fun'':) 
Isto tako treba napomenuti opuštenost i domišljatost domaćina i voditelja konferencije, Jovana Jelovca koji je tačno znao šta da pita predavače nakon njihovih prezentacija u kratkoj maloj konverzaciji.
Ono što je još upalo u oči je,da iako su većina predavača bili muškarci,oko 90%, svaki od njih kao i Jovan je naglasio da iza njih stoje jake i kreativne žene bez čije podrške nijedan dizajner ne bi bio ovo što jeste!lepo,lepo
Takođe,čuli smo i jednu lepu vest a to je da će posredstvom BDW-ekipe unutar NBS biti oformljena design libary!!Prve knjige donirali su upravo gosti predavači što je bio lep gest i podstrek za mnoge.

Do sledeće BGnedelje dizajna,see ya!

Коментари

Najviše ste čitali