Dress me in fall

Dok se via okeana pre nekoliko sati završila NY nedelja mode za s/s 2013 o kojoj verujem neću stići ni post da napišem, setila sam se jedne kolekcije koja iako je sada već past sentence, definitivno formom i celokupnim dojmom je  future meaning.

Kada je većina nas u julu, polako planirala more a neki i istraživali morska blaga širom planete, Pariz je bio dom visoke mode i kolekcija za jesen 2012.
Iako je većina posetilaca ovog glamuroznog događaja, najviše zanimala prva kolekcija Raf Simonsa za modnu kuću DIOR, kao i povratak Donatelle Versace na modnu scenu nakon dugog niza odsustva sa nje, sve je ako mene pitate zasenio sjajni italijanski kreator Giambattista Valli sa svojom prekrasnom, bajkovitom kolekcijom za Fall 2012 Couture!

Da su insekti u modi, sve više postaje evidentno pošto me je ova kolekcija podsetila na skorašnju kolekciju naše Ivane Pilje.
Dok je Ivana, koja je pokazalo se dobro pročitala gde leži inovativnost u danasnjoj modi ubacila insekt u dezen ali na jedan avangardniji način, italijanski kreator je pokazao kako insekt mreža može da se provuče kroz visoku modu.



Za razliku od prethodne kolekcije visoke mode koja je više igrala na neku sigurniju igru forme,boje i materijala te odisala najviše koktel, laganim haljinama koje su nas podsetile na četrdesete i pedesete godine sa vrlo bledim, pastelnim i nekako svežim bojama, ovaj put Valli je zakoračio na jedan viši nivo sa primetnom dozom uticaja arapskog stila ali i Oscara de la Rente.



U ovoj kolekciji vlada jedno kraljevstvo boja, oblika i divne poetične priče.
Kraljice su raznolike. Od bajkovitih nimfi, razigranih leptirica dovatrenih  đavolica, te imate osećaj kao da ste se našli u svetu filma poput ”Legenda” od Ridli Skota.



Početak nije bio idealan sa modelima koji su izgledali nezgrapno, kruto, neženstveno ali polako kako je revija odmicala usledile su sve bolje kreacije.

Pogotovo me je ostavila bez daha, serija zelenih, močvarnih toaleta koje su odisale jednom senzualnom svežinom i ležernošću.




Ono što je ipak najviše upadalo u oči su fantastični detalji.
Celu kolekciju upotpunile su satenske sandale u crvenoj, odnosno zelenoj varijanti koje su se sjajno nadovezale na haljine u sličnim bojama od muslina, svile i organdina.



Da se vodilo računa o svemu, pokazuje i propratni dodaci poput mreže za lice, nakita u vidu leptira za kosu, zlatnih narukvica i kaiševa u obliku bajkovitih, mitoloških bića i lišća.
Šminka kao i frizure bile su svedene, prirodne i nenametljive kako bi sve drugo došlo do izražaja.


photo credit: style.com
Zaista jedna izuzetna revija.

Коментари

Dubravka Gadžurić каже…
Obožavam njegove revije! Mogla bih iznova i iznova da gledam fotografije i uvek jednako uživam!
Ana каже…
takođe!!oduševljava me,posebno u poslednjim kolekcijama...i što ti kažes mogu iznova i iznova da gledam slike sa revije..uvek otkrijem novi detalj,novi magican dodir njegovih ruku!
Amelie каже…
Oho.Lep i detaljan pregled. Royal green-love!

Najviše ste čitali