Delikatna osećanja ("La delicatesse" film)

Evo cvrkućem, kao neka ptičica uvukla sam se u svoje krzno (čitaj- džemper, duks i majicu) i polako se osećam sve više kao neki Eskim jer miholjsko leto definitivno odmiče i neki mraz se uvlači u kuću, pod  kožu...a to ne volem, uh, nikako!
ali lajf gos on i kada dođe onaj poznati oktobar s kišom koja dobuje po krovovima, teši me  činjenica da polako ali sigurno se približiva najlepši period jeseni - vatromet filmskih priča!
Sinemanija

Slobodna zona i
Festival autorskog filma 
u međuvremenu...


“There is never a time or place for true love. It happens accidentally, in a heartbeat, in a single flashing, throbbing moment.” Sarah Dessen
La Delicatesse (2011) je kako mu samo ime govori film o delikatnim osećanjima.
o ljubavi bez patetike i klišea.
nalik starim fimovima s Odri Hepbern, Keri Grantom, Ketrin Hepbern, Spenser Trejsijem.. 
i jedna ljubavna priča ispičana onako kako Francuzi znaju da je ispričaju - kao da je bajka, kao da je sladak san, fantazija ...

Ekranizacija istoimenog romana delo je Davida (inače autora romana) i Stephana Foenkinosa koji su " delikatno" preneli Davidovu priču o Natalie i Markusu na filmsko platno.
Mlada Emilie Simonvokalom nalik Norah Jones u kombinaciji s instrumentalom koji podseća dosta na Yann Tiersena pružila je celom filmu divnu, senzualnu, muzičku notu ala Amelie dok su A
udrey Tautou i Francois Damiens dočarali "THAT" accidentally momenat i definitivno (meni bar) postali jedan od najsimpatičnijih i najprirodnijih ljubavnih filmskih parova.

ne znam da li se slažete sa mnom ali Magija starih filmova nije nikada bila u neobičnim pričama već u krajnje običnim, svakidašnjim situacijama i realnim pričama ispričanim na neobičan, skoro pa magičan način.
takva priča je i ovde - sve počinje polako, nevino, s magičnim,"francuskim" uvodom da bi se uplovilo u jednu običnu priču koja naglo biva prekinuta ali iza koje sledi život onakav kakav jeste - čudesan i neočekivan.
najzanimljiviji momenat je bio the KISS...dada, drugačiji od svih, neuobičajan, onaj o kojem možda svi sanjamo ali na koji se retko ko usudi.(spremite se za jednu fantaziju:). Vrlo upečatljiv je bio Francois u ulozi izgubljenog Norvežanina Markusa dok je Audrey kao i uvek bila čarobna, nalik drugoj, slavnijoj imenakinji. 



p.s. nove sezone starih, proverenih serija su krenule te dok čekamo mad men i game of thrones možemo da uživamo u 3. po redu sezoni odlične serije Boardwalk Empire , zatim drugoj sezoni zarazne Homeland i u četvrtoj sezoni uvek zabavne i relaksirajuće Moderne porodice.
Isto tako, pozorišna sezona hvata svoj let (Heda Gabler savršena, Kelerabe today, javljam utiske...) a i Studio B nas čašćava nekom vrstom uvoda u ovogodišnju Zonu, te nakon sjajne Deponije koja je prikazana ovaj vikend, sad 14. oktobra biće prikazan argentinski film "Zidovi"- intrigantna romansa na ulicama Buenos Airesa . 
  

Коментари

Miss Psycho Cat каже…
Moram da odgledam ovaj film jer ja Audrey :D I zavidim ti, ti pod ćebetom a ja na faks sada :D
Nevena каже…
jao hvala ti do neba na ovom postu!
ja sam strašan sucker za te prave romantične komedije a rekla bih da je ovaj baš to:)
volim taj osećaj koji pružaju, toplinu oko srca.
nekad gledam neku dobru dramu, i svesna koliko je dobar film al mrzim gorak ukus u ustima i stegnuto srce posle takvih filmova.
Jedva čekam da se zavučem pod ćebence i gledam Odriku dragu:)
Ana каже…
e pa devojke bas mi drago da sam vas odusevila sa ovim otkricem! Verujem da ce vam se svideti, meni je bas legao..Uzivajte :)

@nevena:ja najvise i volim neku dobru dramu da pogledam ali kada krene ovo sumorno vreme nesto mi vise leze veseli, vedri filmovi bas zbog tog after osecaja..dovoljno nam je ovo vreme:)
mali iv каже…
Odgledala sam ga sinoć! Ah.. Namerno nisam čitala tvoj tekst, čuvala sam ga za posle filma i slažemo se oko toga da je priča tako spontana i iskrena. Iz tog razloga ja preferiram evropsku, tj. francusku kinematografiju.. Hvala još jednom na preporuci!!!
Ana каже…
@Iv: nema na cemu!jel si videla kako su slatki? drago mi je da smo se poklopile i tu!:)

Najviše ste čitali