Draga najdraža Draga

Uvek kada se povede priča o svim tim "umovima" koji su otišli iz naše zemlje i kada treba da se imenom i prezimenom spomenu setimo se tek ponekog pisca (Albahari, Zoran Živković) ili fotografa (Dušan Reljin) a onda krenemo valjda u nedostatku "mozgova" da nabrajamo sportiste i manekenke...ostavljajući one prave "mozgove" koji se samo naizgled kriju da žive svoj život skromno i povučeno van našeg dometa!

Jedna od  odbeglih je i čarobna Draga Obradović koja se otisnula iz Čačka daleke 1984. godine s dvadeset godina kada je otišla u prelepu Italiju gde je završila slikarstvo na Accademia di Belle Arti. Dama koja svojim komadima nameštaja daje nazive po istorijskim ličnostima - Tito, Marx, Pushkin, Lenin i mnogi drugi - radila je do 2006. godine kao modni i tekstilni dizajner da bi se od te godine okrenula dizajnu nameštaja i to kakvog nameštaja!


Redizajnirajući uglavnom stare komade i to uglavnom sofe, stolice, stočiće i fotelje Draga je učinila da vintidž bude kao nikada pre toliko stilizovan a opet jednostavan i prilagodljiv svim stilovima enterijera. Da je uspela da zadivi i dalje predele od Evrope dokazuje i saradnja s čuvenim američkom concept store prodavnicom Anthropologie.


Moja prva reakcija kada sam otkrila Dragu pored Wow! bila je Mad Men sreće Gone with the wind.
Enterijer šezdesetih i sedamdesetih prizvala je niskopodnim nameštajem(čisto sumnjam da ova formulacija postoji ali shvatate na šta mislim,ne? ) kao i jednostavnom formom ali ipak najviše s dezenom na nežnom meblu - gemetrijskim printom, skoro pa pop art tufnama i apstraktnim otiscima. Dragu Skarlet i Reta dozvale su kombinacije materijala, pogotovo izbeljenog drveta i pamuka, klasičan dizajn kod nekih komada i opet mebl koji podseća prilično na tapete iz aristokratskih domova Engleske i Amerike koje su počele da se ljušte, raspadaju... 

Druga reakcija je već bila - kakav odličan mebl! Definitivno je uočljivo da je Draga radila u modi, odnosno s tekstilom ali i da ima slikarsko obrazovanje jer kao potezima četkice prekrasno prepliće niti prošlosti s čarobnim dezenima stvarajući modernu bajku. Romantično i sofisticirano. Elegantno i cozy.

Uostalom, formulacija je nebitna, bitno je da nas je sve ostavila bez tekstaaa s celokupnim stvaralaštvom!!
i šta više pišem. Uživajte u njenoj kreativnosti a skoknite joj do sajta koji krije još njena Draga blaga. 

u međuvremenu s Dragom sam za style. rs uradila simpatičan intervju koji možete pročitati ovde.

Коментари

Nevena каже…
Kako bi se Dragini komadi dobro uklopili u moju novu dnevnu sobu...
Stvrano odličan dizajn!
Ana каже…
:)
odlicna je Draga!uklopila bi se ona lepo i kod mene...ma svugde koliko je dobra!
mali iv каже…
Nisam imala pojma da je to ona! Eeee, na šta naša država troši novinski papir! Umesto da na naslovnim stranicama imamo ovakve ljude, mi moramo da čitamo o tamo nekim političarima i starletama. Sramota! Sjajn dizajn! Imam neke barokne sofe koje želim da restauriram i baš sam ovako nešto imala na umu. :D
Ana каже…
nažalost da...koga sve ne forsiraju pisani i tv mediji, nije ni cudo sto tonemo kao drustvo kada umesto ovakvih kreativaca stupce pune starlete, politicari..
steta i sramota!
:)

Najviše ste čitali