Kečap, Kristof Volc i Luis Bacalov


Đango, Đango..., mogao si biti daleko bolji. Jači. Spektakularniji. Kao "Inglorious bastards". Ovako, do scene u kući - vrlo dobar, posle scene u kući ostao je neki žal. 

A utisak nije takav jer u filmu ima too much nasilja, pošto budimo realni kod bastards je bilo krvi do kolena od početka do kraja. Krajnji utisak je takav jer su scene nasilja nekako loše... Toliko krvi ali naspram one crvene, teške krvi iz prokletnika, ova je došla kao kečap, i to onaj blagi. 

Ni nečije objašnjenje da je to Tarantino, besmislen u zabavnom miksu svega ne pije vodu, jer svaki Tarantinov film je parodija - miks svega. I to je ono što volim kod Tarantina, tu sposobnost da uzme od svakog reditelja po nešto i da upakuje tako da izgleda autentično, specijalno i samo njegovo. 

A u ovom filmu, te parodije, miksa svega nema. Do scene u kući, ovo i ne liči na Tarantinov film već dobar vestern sa odličnom muzikom i duhovitim dijalozima. Toga kao da je i Tarantino bio svestan pa je kod te scene u kući na celu do tada atmosferu stavio veliki Stop a play je pustio na non-stop ubijanje.
Ipak, ovo nije loš film da se razumemo i neke stvari su genijalne: besprekorna fotografija, montaža, glumačka ekipa i MUZIKA.

Film je na ovogodišnjoj dodeli nagrada "Zlatni globus“ dobio dve nagrade. Kristof Volc je nagrađen za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, dok je sam Tarantino odneo nagradu za najbolji scenario. Iako su Jamie i Leo briljirali u svojim ulogama, pogotovo Leo, Kristof i Semjuel su me kupili za sva vremena!!! Ipak, najveći dojam na mene je ostavila vanserijska muzika, tj soundtrack iz filma.



A to je ono što najviše volim kod Tarantina, više i od te veštine pakovanja. I to je nešto što mi se čini da je ostalo i ostaje u senci svega ostalog.  

Niko kao Tarantino (samo još don Almodovar) ne zna tako savršeno da iskombinuje muziku sa slikom, sa radnjom. Samo on može da iskombinuje hip hop sa italijanskom kanconom, muzikom iz vestern filmova i nekim soul folkom. Neverovatna muzika daje tako svakoj sceni dodatnu dimenziju, novu emociju...Briljantno!

Za naslovnu Tarantino je odabrao savršenu staru (jer Django je rimejk istoimenog filma) "Django" pesmu koju je komponovao Luis Bacalov (otkriće) a otpevao Rocky Roberts. Na soundtrack-u su ipak radili i neki "novi" klinci- Rick Ross, John Legend, Anthony Hamilton i idol svih ljubitelja filmske muzike, sinjor Ennio Morricone.

Najupečatljivi instrumentali su upravo njegovi- The Braying Mule i Sister Sara's Theme. Glavna zvezda albuma svi se slažu je soul balada "Freedom" od Anthony Hamiltona i Elayne Boynton. A moju pažnju zaokupirala je i Legendova pesma "Who did that to u?".    





INFO: Radnja filma "Đangova osveta" je smeštena na jug Amerike, dve godine pre početka Građanskog rata. Đango (Jamie Fox) je rob, koji pomaže nemačkom lovcu na glave,  Kingu Šulcu (Kristof Volc) da pronađe braću Britl, za kojima je izdata poternica - dead or alive. Nakon uspešne misije, Šulc i  Đango nastavljaju da rade zajedno tokom cele zime. Dok je Šulc fokusiran na traženje ljudi sa liste, Đango je svo vreme fokusiran na spašavanje Brumhilde, supruge koju je davno izgubio u trgovini robljem. Dolazak leta dva partnera okreće ka Kendilendu, imanju koje pripada Kalvin Kendiju, kojem je Brumhilde prodata. (7 od 10)

Коментари

Nevena каже…
Konačno da čujem neki komentar na ovaj film a da to nije "Strava!".
Nisam ga još gledala, hoću u biskop da idem pa nikako da uhavtim vremena.
uvek sam skeptična prema stvarima kojima su svi oduševljeni. Al sad kada pročitam i tvoje mišljenje koje uvažavam, dajem šansu filmu da mi se svidi:)
A Inglorius bastards su glorius:)
Ana каже…
E baš me zanima da li će da ti se svidi!
I meni su ga svi hvalili pa su mi očekivanja bila High a onda sam se razočarala...iako je film u globalu dobar.
A Bastards su baš Bastards. Film bez loše scene!
:)
Dubravka Gadžurić каже…
Što kaže Nevena, konačno jedan konkretan komentar na film! Nisam pogledala ali hoću prvom prilikom :)
mali iv каже…
Gledala, pre dva dana! Namerno nisam jurila u bioskop, jer me čitav taj hajp baš nervirao. Htela sam da pogledam film onako objektivno, taman kad je prošla sva ta frenzy oko njega. I, da, nakon scene u kući, ja sam uzela mob u ruke i krenula da vrtim po TRIVIA pejdžu na imdb-u sve do kraja filma - tek ponekad bacajući pogleda ka filmu. Ali zato muzika.. oh, ljubav!
Ana каже…
e pa ti si jedina koja se poklopila sa mnom po tom pitanju;)
a muzika je odlicna!!
:)

Najviše ste čitali