The Killing (time (AMC, 2011)

Ovih sam dana bila kao puž, ili Dalijevi meki satovi. Stalno u nekom slowmotion-u. Sve bih nešto htela, ali mi se ne da.
gledam u nebo ne bih li uhvatila zrak Sunca, a nebo,umorno. Izmučeno od tolikih suza i anojing babe marte.
i iako bih u ovim danima najpre pustila neki bright post, pa da otputujemo negde u tople, sunčane krajeve (strpite se još malo, ipak je ovo poslednji snežni let) , znam da je ponekad bolje ne boriti se, već se samo prePustiti. 

Uz ovo killing vreme odlično ide jedna od boljih serija koje sam gledala u posl. deset godina. Sa atmosferom čuvene Linčove serije s početka devedesetih "Twin Peaks" i radnjom koja ima sličnosti s romanima Mankella i Larssona, američka serija"The Killing" iz 2011. godine drži vas prikovane uz tv ekran i ne pušta! 

Rimejk nagrađivane danske serije iz 2007. godine "Forbrydelsen" više liči na neku kanadsku ili evropsku seriju. Za sumoran i kišovit Sijetl poslužio je kanadski grad Vankuver. Rualan, s nekom močvarnom atmosferom shodno obilnim padavinama tokom godine i velikim vodenim i šumskim površinama dočarao je na najbolji mogući način oblačan i hladan Kopenhagen.


U tom sumornom gradu u kojem 24/7 pada kiša, i u kojem su u jeku izbori za novog gradonačelnika ubijena je 17-godišnja Rosi Larson. Njeno telo pronađeno je u gepeku kola koja su pripadale izbornom štabu lokalnog poslanika koji se kandiduje za gradonačelnika. Nalik Lauri Palmer iz Twina i Rosie je bila dobra drugarica, učenica koju su svi profesori obožavali, devojka bez mrlje... Međutim, klupko istage pokazaće da je Rosie imala kao i svi uključeni u istragu, tajne.  

Serija teče polako, ali ovo je ona serija u kojoj kada se epizoda (42min) završi, nestrpljivo iščekujete sledeću. Konstantni tragovi koji se pojavljuju odvlače celu priču u novu i novu dimenziju i prave od gledaoca zavisnika koji želi još i još.  

Iako se serija prevashodno bavi ubistvom, vešto krijući istinu koju tek u poslednjoj epizodi otkrivamo, ovo je vanserijska drama koja nam od početka daje uvid u "what happens after", odnosno kako jedna nasilna smrt utiče i menja porodicu, okruženje, ljude koji rade na slučaju.    
Pogotovo su uloge detektivke Sare Linden (žene koja ima svoje demone iz prošlosti, maloletnog zapostavljenog sina i psihijatrijsko lečenje u svojoj I.D.) i oca ubijene (bivšeg člana mafijaške grupe) efektne i originalne.


Killing ima dve sezone (treća  najavljena skoro:) od po 13 epozoda.  U kreiranju serije učestvovala je produkcijska ekipa Veena Sud koja se potrudila da serija zadrži "dansku" hladnu i napetu atmosferu. Glumačka ekipa je odabrana pažljivo pa sem glumaca Billy Campbella koji glumi poslanika Darena Richmonda i Alena Dejla u ulozi senatora, ostali su uglavnom nepoznati glumci. Najupečatljive uloge ostvarili su sjajna Mirelle Enos (S. Linden), simpatičan Joel Kinnaman(S. Holder) i odličan Brent Sexton(Stan Larson).  Pored izvrsne glume i odlične fotografije i  montaže, upečatljiva je i muzika koja celoj atmosferi daje dodatni napeti "ton".
Odlična serija!!


Коментари

mali iv каже…
Nisam imala pojma o ovoj seriji. Baš si me zaintrigirala opisom, posebno nakon pominjanja Linča. :)
Ana каже…
Kod nas se nije prikazovala, išla je samo na Fox crime.
Ako voliš Linča, posebno njegov Twin, svideće ti se garant!
Mračna je , ali onako lepo mračna:)
a tek kraj...ja sam oduševljena!
Nevena каже…
To mi je jedna od najboljih serija koje sam gledala. Mada, prvi serijal mi je mnogo bolji nego drugi. Mislim na dansku verziju.
Kontam da je amrička verzija odlična al ja nešto iz principa ne gledam te rimejkove. Naravno, verovatno sam na gubitku al to je jače od mene:)
Ana каже…
ne verujem da si na gubitku, samo u plusu!
meni su i rekli da gledam pre dansku, ali kako nisam uspela da je nadjem na netu, krenula sam s americkom... garant je ta bolja, jer retko koji rimejk je nadmasio original.
Mada, ovu kao da nisu radili Ameri, vec Danci..ima tu neku evropsku atmosferu;)
Ana каже…
mali info devojke, danska serija stize na RTS nedeljom od 22:45h, sad od 24og marta:))

Najviše ste čitali