Crna, Ana i čekanje proleća (33. BFW)

Sinoć je u Mikser House, promocijom FAAR magazina  spuštena zavesa na 33. po redu Belgrade fashion week
Ovo izdanje Beogradske nedelje mode je proteklo u znaku Britanije i grupe Depeche Mode, a otvoreno je u Etnografskom muzeju zanimljivom izložbom "Sirogojno i Dobrila: jedna priča". 

Prava modna "manija" je usledila dan kasnije kada je u Expo centru priređena revija "Black sensation" u slavu kultnog benda Depeche Mode čiji će koncert biti održan 19. maja na Ušću. 

Uz remiks najpoznatijih DM pesama "Enjoy the silence" i "Personal Jesus", u krajnje elegantnom i chic enterijeru (za pohvalu Clicku koji je osvežio black room i samim tim dobio više na prostoru) videli smo defile crnih kreacija naših najpoznatijih kreatora. Čak 22 kreatora je "depeshovalo" svoje modno iskustvo i pokazalo nam viziju njihove "crne".
Valentina Obradović
Najzanimljivije je bilo videti različite modne "senzibilitete", od avantgardne Ivane Pilje (predivnu Saru Jovanović niko nije prepoznao u Pilja insekt mreži) preko sofisticirane Ines Janković do svedene i chanel priče Valentine Obradović. Ako izuzmem dragu Valentinu, čiji senzibilitet volim u bilo kojoj modnoj priči na black sensation kupila me je svojim kreacijama sve omiljenija Jelena Stefanović (nosive, ležerne široke pantalone s crnim prsluk/košuljom), a upečatljivi su bili i modeli Igora Todorovića
Jovana Marković, George Styler i Marina Design
Drugo BFW veče je pripalo kreatorima ispred Zone 45. George Styler iznenadio je bar mene vrlo nosivim i manje "avantgardnim" komadima. Međutim, odao je utisak da "luta", tj da ne zna da li je bolje da ostane veran svom senzibilitetu ili da napravi kompromis i okrene se komercijalnijoj priči, pa smo malo videli SVAŠTA.
Mlada Jovana Marković koja je na prošlom 32. BFW imala ubedljivo najbolju reviju, ovaj put je razočarala. Bilo je tu zanimljivih komada od laneno-pamučne plave košulje s belom kragnom, do crne elegantne haljine s horizontalnim providnim prugama pri kraju, ali neki modeli su izgledali krajnje dosadno, jeftino i kao da ih je radila neka nevešta dizajnerka. Zato me je mlada Marina Obradović iz Hrvatske oduševila!
Marina Design by Marina Obradović 
Devojka koja je diplomirala na Likovnoj akademiji 1997. godine, već deset godina bavi se uspešno modnim dizajnom u susednoj nam Croatia. Na 33. BFW Marina se predstavila za razliku od domaćih kreatora kolekcijom za sezonu jesen/zima 2013. 
Vrlo minimalistička, nosiva i homogena, Marinina monohromatska kolekcija (bela, siva, plava, i neka moka smeđa) podsetila me je na rad naše Dragane Ognjenović.

Ana Šekularac
Treće veče BFW-a je bilo vrlo zanimljivo. Nakon sjajne revije brenda Legend i Martini Vesto (Boško je sve bolji i bolji, miks smeđeg i plavog najupečatljiviji), usledila je revija za SMEH. 
Za haos, tj potpuni nesklad u kompoziciji, materijalu, ma u MODI pobrinule su se dve krajnje nepoznate dame -  Andrijana Milićević i Amina Hasanbegović.
Dok je prva prikazala pravu kič-vez  kolekciju s kojom je pohodila Tursku, Indiju i Tajland, Amina se nije toliko obrukala, ali je opet ostavila utisak neubedljivog i traljavog kreatora, odnosno "Darko Kostić u pokušaju". Dalji komentar je suvišan.
Jedina svetla tačka ovog dela bila je Milica Opačič koja je predstavila vrlo pristojnu kolekciju. Mint organdin haljina asimetričnog kroja s crnim kožnim tankim kaišem pored crne, lepršave haljine s kraja je ostavila najveći utisak.
Lekciju iz mode ipak svima je održala Ana Šekularac.

Ana Šekularac
Divna kontrola materijala, kroja, siluete..., pravu modnu čaroliju demonstrirala je iskusna Ana! U boji vrlo "siromašna" Ana je akcenat stavila na formu i materijale. Iako je u sklopu revije ponudila i nabore, i karner, i falte, i til u kombinaciji s teškim vunenim, pletenim delovima ničega nije bilo too much!U formi su dominirale haljine, koje je Ana "razbila" s tek dva kaputa, ali medena i chic kaputa, kao što je draga Andrijana prokomentarisala, slatka kao puslice!

Vlada Savić
Definitivno, šlag na tortu celog BFW su po meni uvek bile autentične vinjetice! Kako sam mišljenja da naša modna scena(veliki broj kreatora, malo tržište i mala finansijska moć) ne može da izbaci za svaki BFW 15 do 20 izvrsnih modela, a kako klasična prezentacija modela na pisti polako biva boring, ovakav vid modne revije je više nego poželjan!! U sjajnom ambijentu novootvorenog Mikser House (polako ovaj prostor postaje moj omiljeni spot u gradu!), četvrto veče je pripalo Modnim vinjetama.

Tijana Žunić
Vladimir Lazarević je svojim atraktivnim cipelama ostavio veliki utisak i na goste Britance(mali udeo ide manekenima koji su u donjem vešu "ležali" na svilenim jorganima, maleni:), Lada Dragović s "lutkama" je razočarala, dok su diplomci FPU bili na očekivanom nivou i dobili prelaznu ocenu. Dejana Momčilović je prikazala odličnu kolekciju, posebno su   crna haljina i kaput bili sjajni, dok je karo-crna kombinacija već imala slabiji efekat... 

Tijana Žinić i Vlada Savić su svakako najviše reakcija izazvali!! Dva različita senzibiliteta, ali deset fantastičnih modela koje bih odmah ponela. Tijana se poigrala formom haljine, asimetrijom i pastelnim koloritom(divna zelena). Vlada, modni urednik Bazara kao da je iz Pariza "sleteo"- chic, spring i kosmik. Pet modela, čista forma, malo androgenog, ali više ženstvenog..., kao pet efektnih modnih "pilila". Koju god da uzmemo, bićemo zapažene! Posle Ane Š, najupečatljiviji!


B FUTURE 

Peti dan je bio opet rezervisan za Mikser House. Pre samih revija, održana je krajnje informativna i zanimljiva konferencija o poslovanju u svetu mode, PR u modi, promociji modnog brenda u okviru social media sajtova. Gosti konferencije bili su fashion scout Martyn Roberts, profesorka na London College of Fashion, Hanna Kontu i ispred PR agencije Bloody Gray, Becc Gray.  
Revija gošće iz Britanije, Jayne Pireson pružila je intrigantnu igru između starog i novog, pa smo tako videli dosta "Luj" korseta u kombinaciji s jednostavnim, a efektnim suknjama i pantalonama. 

Novi deo BFW- B Future ( koji ima za nameru da i na narednim BFW izdanjima okupi nekolicinu tek svršenih dizajnera i diplomaca FPU), iznenadio me je svojim overall utiskom. Ako izuzmem Petru Kosnić i Tamaru Paunović, svi ostali mladi dizajneri su bili više nego dobri! Najupečatljiviji su bili dizajneri ispred KLASE i dve dame - Tijana Milutinović i Zorana Stojanović. Jednostavni, drugačiji i dobri komadi- bez viška materijala, haotičnog kroja, šarenila... 

Biljana Tipsarević
Zvanično, ovosezonski BFW je završen svečanim revijama Bate Spasojevića i Biljane Tipsarević. Koliko god hotel Metropol bio spektakularan ambijent, za modne revije nije. Bilo je haotično, skučeno i zagušljivo. Molim Click da sl. put zaobiđe ovaj prostor. Isto ih molim da im ne traju ovoliko revije, koncetracija je padala, i imali smo osećaj da traje i traje, odnosno da je 100 modela prošlo.

Biljana ide na siguricu. Njeni modeli su svakako ženstveni, elegantni, sofisticirani, ali ništa novo. Odlični materijali- brokat, svila, čipka. Divne boje. Većinom smo videli haljine, tek poneki bolero, sako. Sečenja koja Biljana koristi su malo već dosadila. 
Ono što Biljani lepo leži je fino korišćenje čipke, i tu mi je žao što nije više eksperimentisala.


 Bata Spasojević

Batina je revija bila na nivou. On je definitivno čarobnjak kad je u pitanju koža i muška odeća. Heklani detalji nisu toliko "poremtili" strukturu, iako je moglo i bez njih. Od "hičkok" inspiracije nisam videla ništa, sem ptičicu kao ukras za glavu na jednoj manekenki. Ali, bilo je odličnih komada- muška teksas košulja s šarenim dezenom i odlične ženske kožne pantalone s pamukom.

BFW Epilog

revije su manje kasnile nego pre, aleluja!
expo i dalje najbolji prostor za revije, metropol down, Mikser kameleon-čarobno mesto za sve vrste događaja!

Najbolju kolekciju imala je Ana Šekularac.
odmah do nje je odličan VLADA SAVIĆ!
Novo ime to remember je Marina O iz Hrvatske.
Pilila za zaborav se popila na reviji Andrijane Milićević. 
Otkriće je grčki brend Doca.
Najbolje smo se proveli na Vinjetama,a
najbolju reviju su imali mladi dizajneri ispred B Future.

Sjajna konferencija o modi je divan dodatak BFW, 
iščekujemo nove platforme u okviru B nedelje mode! 

i da, shvatili smo  da je dobitna kombinacija u modi- biti JEDNOSTAVAN,
DRUGAČIJI i DOBAR

za tim su se ljudi okretali i samo takve modne priče su dobile dobar feedback od ljudi.  

do narednog Belgrade fashion week-a!
     

Коментари

Najviše ste čitali