Romantični egoista (Frederik Begbede, Booka)

Retke su knjige koje vas  nasmeju, i kada zavratim film unazad mislim da me je poslednji put slatko nasmejao Salvador Dali, odnosno njegova kniga "Ja sam genije". Ta lucidnost, egocentričnost, opsednutost lepim ženama, hedonizam, zumiranje društva...hit! 

Bila sam ubeđena, i još uvek sam da se takav čovek samo jednom rađa!

A da se rodi, nekog sam uverenja da bi bio bivši kopirajter, zavisnik od seksa, di-džej i analitičar savremenog društva Frederik Begbede, odnosno njegovog alter ego, Oskar Difren

Jedan od najpoznatijih francuskih pisaca novije ere Begbede ( 1965) mi je pod skener došao zahvaljujući preporuci velikog Teofila (fala mu na tome!).




Begbede likom dosta podseća na Dalija, to je taj bokserski nos, malo duža crna masna kosa, neukroćeni brkovi i osmeh koji igra na licu. Ovaj "Dali" je karijeru počeo u advertajzingu, zatim je radio za brojne magazine, i kao voditelj tv programa, a često i kao di-džej. 

Za svoje romane je dobio nekoliko najprestižnijih nagrada, a tokom 2002. godine je bio savetnik kandidata Francuske komunističke partije Roberta Huea na predsedničkim izborima. Šest godina kasnije je uhapšen pošto je konzumirao kokain sa haube kola u pariskom elitnom predgrađu (da li samo ja vidim Dalija 21. veka?)

Ovaj provokativni dendi čiji sajt se zove S.N.O.B. (Site Non Officiel e Frederic Beigbeder) u svojim najpoznatijim delima (399 dinara, Francuski roman, Ljubav traje tri meseca) najviše piše o sebi, o savremenom društvu i ženama. 

Begbede piše kao muška Vedrana Rudan, bez dlake na jeziku i direktno u lice, slobodnim stilom pa imate utisak dok čitate njegov roman da čitate nečiji blog ili kolumnu. Ja sam ga upoznala preko Oskara Difrena, njegovog alter ega, a savetujem i vama da prvo krenete upravo sa "romantičnim egoistom":

Oskar Difren je Dali i Begbede u ogledalu. On je egoista, kukavica, cinik, ali pre svega, on je "preterano osetljiv na lepotu". Preterano neotporan na zavođenje. Kao što postoje žrtve mode, on je, kako voli da kaže, žrtva ženske lepote, te nije kriv što je nedosledan i vetropirast. 

U njega ćete se zaljubiti odmah iako je po nekoj definiciji najbliži "gadu", pošto za vernost nije čuo i žene menja kao na pokretnoj traci. To počinje polako da se menja u trenutku kada upozna zanosnu Fransoaz zbog koje mu ples uz neki sentiš ili poljubac u vrat "pumpa" više krvi u mozak nego seks.  

Oskar ima trideset i četiri godine, i jedina zanimacija u životu mu je vođenje dnevnika i vođenje ljubavi. Ako i nađe slobodno vreme između seksa i pisanja provodi ga u baru ili za di-džej pultom puštajući do besvesti Majkla Džeksona, što gostima kluba zna da ide na živce!

U ovom romanu pasusi se nižu u vidu dana u nedelji koje je Frederik kao dnevnik ispisivao u prvim godinama ovog veka za jedan magazin, a potom ga uobličio u knjigu. 

Njegovo pisanje je u toliko zanimljivije jer se na jedan poseban, vrlo lucidan i podrugljiv način bavi brakom, seksom, muško-ženskim odnosima, ali i frustracijom savremenog društva, smakom sveta kao i pisanjem (ufuram se da pišem, pa pišem).

Frederik se stalno poigrava sa fikcijom i stvarnošću pa je na čitaocu da proceni koliko pravog Begbedea je "tu". Svoje skandalozne epizode, Begbede doživljava po celom svetu - u Barseloni, Moskvi, Rimu, Kanu, Beču... Tu je i njegova drugarica-sponzoruša-friendwithbene, kao i oženjeni prijatelj koji sa svojim epizodama dodatno "bibere" celu priču!   

Egoista je delom analitičar, delom savetnik:

U noćnim klubovima pijemo da bismo muvali nešto, i to prolazi, na kraju prilazimo svakoj ženi jer alkohol potiskuje stidljivost. Problem je u tome što na kraju potisne i erekciju.Vlasti nisu u pravu kada tvrde da je "zloupotreba alkohola opasna po zdravlje", alkohol štiti od side, pošto vas, čineći vas prvo potentnim a potom impotentnim, sprečava da zadovoljite želju koju on, alkohol, i čini ostvarivom.
_____________

Žene hoće ljubavnike da pretvore u muževe, što se svodi na to da ih, kastriraju. Muškarci nisu ništa bolji, oni preobražavaju svoje ljubavnice u domaćice, a zavodnice u majke. Iz straha od ljubavne patnje, muškarci i žene nesvesno, svim sredstvima, teže da tu patnju utope u dosadi. Ali i dosada je oblik patnje. Kažu da u paru jedno uvek pati, dok se drugo dosađuje. Cenim da je bolje biti onaj što pati, jer se taj ne dosađuje, dok onaj koji se dosađuje istovremeno i pati. Ne lipši, magarče, do zelene trave.
_______________________

Da bi se neko zaljubio u vas, ne postoji 36 metoda koje možete primeniti, treba se samo praviti da vas za to apsolutno boli uvo. Nepogrešiva strategija. Muškarci i žene su isti: polude za onim koje boli uvo za njih. To vam je ljubav: da uspemo da ubedimo osobu koju želimo više od svega na svetu da smo prema njoj, u stvari, mrtvi hladni. Ljubav je, u osnovi, jedna velika prevara.

Idealan za smeh i relaksaciju.
U međuvremenu stigoh da pročitam i od Rudanke "Dabogda te majka rodila". 
Još jedna doza smeha za preporuku!

:)

Коментари

Katarina каже…
Želim je od kada sam videla preporuku, hvala na potvrdi.
I hvala na kafenisanju :)

Najviše ste čitali