Run boy run, MONA i Tamara ( 34. BFW )

Revijom naše kreatorke Dragane Ognjenović u četvrtak 31. oktobra, svečano je zatvoren 34. po redu Belgrade fashion week.
Ovo izdanje BFW-a je proteklo u nekoj čudnoj atmosferi: vrlo siromašan program, mali broj posetioca, neuverljive revije nekih proverenih kreatora, slab B Perwoll konkurs i odsustvo neke fashion histerije koja inače zna da struji tokom BFW-a! 

Bilo je odličnih momenta, ali skoro nijedan WOW...., a veliki plus ( na koji nismo mogli da se naviknemo:) ide delu organizacije koji kao da je čuo opštu kritiku posetioca od pre: sitno kašnjenje revija od 15 do 20 minuta maximalno, koje nikako nismo očekivali pa smo neke revije morali da pogledamo stojeći i vireći!

Ali, krenimo redom:

1. dan / IVKO 

Revijom modne kuće IVKO, ili ti trikotaže Ivković da vas ne zbuni novo ime brenda, 
otvoren je BFW program u Belexpo centru! 
Na pisti koja je bila dekorisana s vintage lusterima i lampionima prodefilovale su devojke u  IVKO stilu: prepoznatljivi kaputi, tunika-haljine, svilene i lanene bluze i suknje A kroja ove modne kuće koja se oslanjala unazad godinama na unikatni rad, etno dezene i najfiniju merino vunu podsetli su me na Desigual kreacije, ali nekako svedenije  i manje "šarene" od španskih. 

IVKO je uspeo da pročisti svoj na momente "all over the place" trikotažni stil u jedan elegantniji miks gipsy/bohemian looka s retro, klasičnim krojem koji sam savršeno funkcioniše, ali sa kojim ipak treba biti pažljiv: jedan komad je dovoljan!   

milica opačić
moderna, seksi kolekcija čistog kroja pod nazivom "Chic&Leather" u kojoj su dominirale uske haljine, kaputi i pantalone od kože, svile i kašmira je bila upečatljiva i glam revija ali je ostao utisak kopiranja i to preteranog kopiranja meni trenutno omiljene kreatorke Ines Janković!
Od štepova, preko palete ( žuta, ljubičasta i crna) do materijala (koji naravno nije mogao da bude identičan super kvalitetnom Inesinom!).. sve je bilo malo, odnosno TOO MUCH the same!

2. dan/ MONA


Savršena kolekcija! Toliko kvalitetnih i raskošnih detalja i modela na jednoj reviji nisam videla odavno!
Fantastičan osećaj za kombinovanje materijala: od mekog štofa, kašmira, kože, preko svile, pamuka do efektnog krzna za fantastičnu eklektiku! 
MONA je uspela da zadrži svoju prepoznatljivu notu tradicije i elegancije u klasičnom kroju mantila, pensil suknjama, košuljama i pelerini. Od boja je dominirala modro plava, vatreno crvena, večna crna i otmena siva (džak haljina od sivog štofa s asimetričnim crno kožnim aplikacijama).
Koža je bila sjajna ali ne previše, jednobojna (sjajan dulek smeđi mantil) dok su na pamučnim i svilenim modelima u centru pažnje bili cvetni dezeni, široke pruge ili "žirafa" tufne (burberry mantil deja vu).  Torbe kao i uvek najbolje na domaćem modnom nebu!
Svaka čast za odličan tim: Ana Leković, Kristina Gajić i Marina Korać!


Iste večeri u sklopu revije regionalnih dizajnera ZONA 45 imali smo prilike da vidimo odličan hrvatski brend Robert Sever, zanimljivog slovenačkog dizajnera Ivana Rocca i uvek "over the edge" našeg Georga Stylera
Sever, izuzetno popularan CRO brend je prikazao unisex kolekciju u kojoj su dominirali radnički teksas kombinezoni, lagane bermude, pamučno-vunene košulje s japanskim dezenom (men) u bordoj, mastilo zelenoj i narandžastoj boji dok su kod dama nas očarale prekrasne ženske "gold" haljine za red carpet, košulja-haljine u efektnoj kombinaciji svetlucavog i mata! Plus sjajna muzička podloga Woodkid: Run boy run

Ivan Rocco je inspirisan očito dolazećim pidžama trendom na pistu pustio drugačiju viziju mode: haljine nalik bebi dolu u kombinaciji svile i pamuka u pink i ljubičastoj boji s cvetnim aplikacijama. Tu se provukao i burberry dezen (košulja) ali i sportski momenat (stella adidas)...not my style ali originalno i za pohvalu!   
A George....da, kič ali za razliku od njegovih prethodnih gde je svega bilo previše, ovo je iskorak i jedna daleko svedenija kolekcija za njega!
orient je opet tu (mreže za lice, zlatni novčići) art takođe (print) ali i futuristički 3d svet(svetlucave haljine), etno (pletivo).... sve sa Britney koja peva u pozadini Work bitch.

3. dan/ MIHANO MOMOSA 


Momosa je veran svom stilu: nežne, ženstvene kreacije u kojoj svaka žena izgleda kao princeza iz neke romantične, bajkovite priče. Divna eterična igra čipke, tila i tafta ali i printa koji je"posut" ružama i božurima. Domirala je pastelna paleta cold nijansi svetlo plave, prljavo roze i biserno bele. Nezaobilazna forma penaste haljine utkane puf ružama je zatvorila reviju koja nas je kao i prethodna ostavila pod snažnim utiskom!  

bata spasojević


Sjajni Bata je uspeo uz zvuke 212 od azealie banks uspeo da nas očara svojom provokativnom kolekcijom s elementima punk rocka. Buntovnice u crnoj lakovanoj koži, krznu činčile i prugastim štofovima. I odlične lakovanee neon silver duboke čizme!   

tamara jarić 


Novi dizajneri su poput regionalnih priredili sjajnu reviju! Četiri različita ali odlična kreatora među kojima je najbolja bila Tamara Jarić. Tamara koja iza sebe ima internacionalo iskustvo je prikazala jednostavnu i "američku" kolekciju koja me je podsetila na Šekularac ali i velikog Korsa! Monohromatska kolekcija, odličan kroj, zanimljiva sečenja i minimalno detalja! Od forme dominirao je top ali i suknja s visokim strukom i neobičnim prorezima. Odlični materijali: organdin, pamuk, lan, koža i svila koje je Tamara vešto kombinovala (sjajan sako sa simetričnim crno-belim stranama u A kroju, beli od tila, crni od pamuka). 

4. dan/ KLASA


 Smestiti šest dizajnera u onako skučen prostor (UK Parobrod) a znajući da su Vinjete najposećeniji i najzanimljiviji deo BFW-a je definitivno bila greška. Elem, ove godine nije bilo Vlade Savića (Vlado, vrati seee)  ali je zato tu bila odlična KLASA!
I sasvim dobre Dejana Momčilović i Svetlana Jaćović.
Devojke iza brenda KLASE još jednom su pokazale da su za klasu ispred od svojih kolega trenutno. Sooo british, sooo drugačije, sooo pret-a-porter avangardno i masculine. Sakoi i džemperi(boje meda s paralelnim žuto-zelenim cik cak prugama) najbolji "klasa" momenat"! 

34. BFW Epilog

Najbolju kolekciju je imala Tamara Jarić.
odmah do nje je bio sjajan cro duo Robert Sever!
Budućnost je u KLASI
Najviše su razočarale dve Ane: Ljubinković, bleda i neuverljiva i Vasiljević, no comment.  
Neuverljivi su bili i finalisti konkursa B Perwoll 
pa je bilo skoro svejedno ko će da pobedi! 
Najbolje smo se proveli na Zoni 45 i Novim dizajnerima.
Najbolju reviju su imali brend MONA i Bata Spasojević.

Senku na kompletno izdanje je bacilo pravilo "spisak i samo ulaznice" za reviju DO koje smo saznali tek ispred French embassy pa molim Click da ubuduće naglasi u BFW news opciju "only with invitation" da mi sa press pass ne gledamo u leđa svim vipovcima!

do narednog Belgrade fashion week-a!

Коментари

Najviše ste čitali