Kad se ušuškam, dozu romantičnog ištem!

Već odavno, nedelja je dan za sveto trojstvo kkk: knjiga, kafa i krevet. Ali, kada krene ova zima da steže i steže, bez pridodatog F, teško da može da prođe nedeljno popodne! 

Još kada sam bila dete, filmovi su bili must done. Doduše, tada su na mom repertoaru prednjačili muzički filmovi (Brljantin, Salsa, Lambada, Prljavi ples:), ali već u osnovnoj prešla sam na klasike kojih je bilo svakodnevno na Rts-u, prvo u omiljenom jutarnjem terminu u 10 (štrajkovi su bili dobar dan kada sam ja išla u školu), a potom u 14, taman after časova! 

Na Rts-u sam prvi put u trećem razredu gledala bez treptaja Gone with the wind. Bio je neki februar, debeli minus, poledica. Saznala sam da u 2 ima neki mnogo dobar film, dugo traje ali je odličan pa sam brže bolje pokupila sestru iz vrtića, stalno je požurujući da ne bih zakasnila na početak. Posle sam sela i nisam ustajala naredna četiri sata. Marina (sestra) je izdržala do legendarne scene kada Skarlet skida zelene zavese ne bi li napravila haljinu, i demostrativno je otišla da se igra s barbikama, pošto sam je izignorisala, hipnotisano gledajući u ekran.  Upravo zahvaljujući kultnim filmovima iz 40-ih, 50-ih i 60-ih, zavolela sam tu čarobnu sedmu umetnost. 

Među svim tim genijalnim filmovima Vajldera, Hičkoka, Hjustona, Kazana...bili su zabavni, romantični filmovi puni neke bezbrižnosti, sjajnih uloga, odličnih kostima, duhovitih dijaloga, dobre muzike i otkačene radnje, koje volim da pogledam ponovo po stoti put, kada nebo krene pahulje bele nalik perju da prosipa: 

Come September(1961)


Mala, eksplozivna Gina, puna erotičnog, italijanskog seksipila glumi Lisu Fellini, 
blisku prijateljicu bogatog industrijalca Roberta Talbota, kojeg glumi neprikosnoveni šarmer Rock Hudson. Kada se Lisa i Robert upute ka njegovoj italijanskog vili nenajavljeni, 
u želji da provedu miran, intiman odmor, čeka ih iznenađenje.
Robertov kućepazitelj, 
Maurice Clavell je luksuznu vilu pretvorio u hotel sa idejom da zaradi kada je vila prazna. 
U tom trenutku, nastaje opšti haos jer su trenutni gosti, mladi i glasni Amerikanci, pa od intimnosti teško da će biti išta.
Neodloljiv Rock, seksi Gina, kao i  simpatični Sandra Dee i Bobby Darin koji su bthw bili muž i žena van ekrana, nose ceo film.  
 

Houseboat (1958)


Nikad nisam bila neki poseban fan Keri Granta, pa ni Sofije, iako volim veliki broj njenih filmova (Grofica iz Hongkonga, Arabesku, Juče, danas, sutra, Brak na italijanski način ) ali ovaj film mogu da gledam u nedogled! Keri glumi udovca Toma Winstona koji se trudi svim snagama da kao samohrani roditelj razume i podigne svoje troje dece. 
Sasvim slučajno jedne večeri će dobiti pomoć od Cinzije, koju će deca odlučiti da zadrže kao svoju dadilju uprkos njegovom negodovanju!
Cela priča se seli na brod na reci gde se nižu komične scene.     

Some like it hot ( 1959)


Da li je potrebno bilo šta komentarisati?
Od zapleta, preko ludog Lennona i odličnog Kertisa i Merlinke.
Bukvalno, u nedogled! 

Send me no flowers (1964)


Da, već ste shvatili. Volim Hudsona.
Pored Pecka i Clifta, Rock Hudson je bio i ostao jedan od mojih 
najomiljenijih glumaca! Ovaj put u sjajnoj podeli s takođe odličnom Doris Day, 
Rock glumi  hipohondra Georga kojem doktor greškom saopštava da mu je ostalo još samo dve nedelje života. Zabrinut za svoju ženu Judy, 
George počinje da provodadžiše (da,da), odnosno da je nabacuje svom prijatelju.
Možete da zamislite kakav haos tada kreće, pogotovo kada Judy posumnja da je muž vara. 

Two for the road (1967)


Voleti svaki Audrey film je tako lako...Ne postoji nijedan film koji ona nije svojim
osmehom, prirodnošću, gracioznom lepotom obojila!
Prekrasna u Doručku, krhka u Sabrini, sjajna u How to steal, 
Audrey mi je ipak nekako najdraža u ovom, njenom najmanje poznatom filmu, gde igra kraj odličnog Alberta Finneya. Audrey glumi Joanu, devojku koja putuje sa horom po Evropi i na jednoj pauzi upoznaje Marka, arhitektu.  
Na momente setan, a opet nekako topao i zabavan, ovo je prevashodno film o ljubavi.
O prvom susretu, o braku, o prvim sumnjama, svađama, rastancima, nedostajanju...
Tokom celog filma, neko kao da stalno vrti traku, malo napred, malo nazad, a skoro sve vreme smo u kolima sa glavnim junacima.
Road, love and fun movie! 

One, Two, Three (1961)


E ovo je komedija od prve minute do poslednje, i ne znam ko je luđi, Buholc ili James!
Sve se dešava u Berlinu, podeljenim na dva dela. U centru priče je Amerikanac,
Meknamara koji je na čelu Coca Cole u zapadnoj Nemačkoj. 
Tu je i njegova žena Filis koja se nada da će muž uskoro dobiti poziv da se vrati na neko mesto u Americi, ali i sekretarica Ingeborg, njegova ljubavnica. 
Dok Meknamara polako priprema ulazak Coca Cole na rusko tržište, u Berlin stiže čerka njegovog šefa koja se istoga časa zaljubljuje u komunistu kojeg igra fantastičnooo Horst Buholc! Kada šef najavi dolazak, nastaje ludiloo! 


It started with Eve (1941) imdb 7.5

Ovaj film je išao nekih milion puta na Tv Politici. 
Velikim delom nepoznata Durbin glumi garderoberku Anne koju bogati naslednik Johnyy moli da samo na jedno veče glumi njegovu verenicu na samrtnoj postelji njegovog oca, kojeg glumi odličan Loton. 
Cela priča dobija obrt kada otac naprsno ozdravi motivisan da vidi venčanje svog sina i simpatične i drage Anne, a možda i da dočeka unučiće. 
Ovo je onaj film u kojem znate kraj, ali opet to je ta draž starih filmova: tok je zabavan, nepredvidljiv, gluma spontana, a likovi originalni i "to feel in love" at once! 

Коментари

Katarina каже…
probudila si mi zelju za istim :)
ali Two for the road, ljubav!
Ana каже…
gledali sii two? znam samo jos jednu osobu koja je gledala film, svi su u fazonu "nikad cuo", a divan je! i how to steal s piter 'o tulom mi je caroban!
Miss Cat каже…
Old Hollywood - macina opsesija neizleciva! ;)
Ana каже…
@Cat: znam te, znaš me;)

Najviše ste čitali