Muzikologija 2013 (Top 17)

Ako je suditi po mom pisanju tokom ove godine, meni je godina protekla u muzici, knjigama i putovanjima(kako onim for real, tako i onim virtualnim)! I dok znam da će mi prvi post u novoj biti posvećen trenutnoj knjiškoj opsesiji (strpite see:), red je da 2013. zatvorim s "muzičkim" poglavljem (ofkors, epilog je rezervisan za novogodišnju rezoluciju, ali o tom po tom...).    

Odlazeća godina je bila po pitanju muzike maestralna, eksplozivna, intenzivna, raznolika..., taman kada se toliko "navučemo" na jednu pesmu, ili jedan album, stiže nov addiction vajb od kojeg ne možemo da se oporavimo. 

I sad, ja bih mogla u nedogled o pesmama, albumima, imenima..., ali bojim se da bi potrajalo do 2015. tako da sam odlučila ova put da pripremim jedno malo drugačiju rekapitulaciju:

1. Darkside- Paper Trails

Tek ove godine (kako to uvek biva, after svih) otkrila sam muzičko čudo od čoveka (simpatičan mali:) Nicolasa Jaara i njegov zarazan vajb (Mi mujer, Bandido) što je bio sjajan uvod u njegovu saradnju s gitaristom Daveom Harringtonom, projekat Darkside, njihov debitantski album. Paper Trails: kinda Tom Waits married Fever Ray and Dire Straits!
Smooth, cool, sexy...., toliko dobra, dark, plesna atmosfera koja vodi na put u nepoznato, a glas Nicolasa svemu daje spektakularnu sinergiju. Thrills....

2. FKA Twigs-Papi Pacify

Prvi newcomer koji me je ove godine oduševio je Britanka TWIGS  koja je trip-hop vratila na velika vrata muzičke industrije... Dok se većina "navukla" na njenu Water me, ja sam bila na repeatu pesme Papi Pacify(najbolji video!) koju kada slušate imate osećaj da propadate, nežno, polako kroz nečije ruke, s visine od nekoliko stotina metara dok neki fluidan glas igra oko vas. Magija... najsličnija zvuku xx i massive attacka, ali i groove armade!



3.The Mary Onettes-Hit the waves

Šveđani. Da li je stvarno potrebno još nešto reći, dodati? Ne postoji nijedan bend, pevač ili pevačica koji su native from Sweden a da me nisu oduševili! Ovu pesmu sam čula na jednoj od Kishobran žurki negde na samom početku leta i ostala je jedna od omiljenih koju i sada vratim bar jedanput dnevno...



4.Foals-My number

Prva "to constantly dance" pesma u 2013. godini ima auru mando diao pesme(ubedljivo najbolja pesma za kompletan delirijum). Ovo je i prva najzaraznija pesma koju smo čuli na samom početku godine. Naravno, odmah je zumiran i album koji se pokazao jednako odličnim i zaraznim (out of woods, bad habit i stepson).


5.Daft Punk-Within/Instant crush

Jedan od najboljih albuma (top 3) ove godine je možda počeo sa get lucky ali koliko tu ima blaga, od instant crusha preko withina do doin it right....



6.Arctic Monkeys-Do u wanna know/Why do u only call me when u are high

Gitare, tekst i taj glas Aleksa Tarnera....  



7.Arcade Fire-Reflector

Kada vam je prateći vokal David Bowie (a i igrate se s klavirom, saksofonom) onda teško da možete da omanete....ali u ovoj krajnje čudnoj pesmi a opet neverovatno zaraznoj, ženski vokal i intenzivan refren su najviše doprineli da ovu pesmu vrtim i vrtim....



8.Daugher-Youth/Landfill

Elena Tonra i lyrics "Throw me in the dirt-pit,"...."I want you so much, but I hate your guts." (song Landfill).... i youth i landfill su pune drame, patnje.. Miks cozy folka i a little moody electro, i dosta, dosta gitare. 



9.Lana del Rey-Young and  Beautiful

Ok, Lana je komercijala, ali ona perfektna, ona koja vas uhvati i ne pušta, pogotovo u remiksima, na plesnom podijumu.... još kada gledate Gatsbyja na otvorenom! To je taj dreamy, synth pop koji Lana prodaje kao da je u ovom poslu deceniju minimum.  



10.Kings for leon-Wait for me

Najbolja country rock pesma u 2013. koja ima intenzitet njihove Use somebody iz 2008!... i definitivno najača pesma na odličnom albumu Mechanical Bull (Beautiful war 2nd fav). 


11.Royskopp - Something in my heart

Jamie McDermott je sjajna dopuna već proverenom zvuku norveškog benda....night drive, road and woods.




12.Arctic Monkeys-Hold on, we are going home

Možda je Pitchfork proglasio Drejkovu najboljom pesmom u 2013, ali ovaj remiks je prevazišao original (iako je Drake stvarno uradio sjajnu pesmu). Dok je kod Drake sve u rnb smooth vajbu, momci iz Arctica su uradili sjajan cover u svom fazonu(kao Rizzle sa Lanom) učinivši pesmu najzaraznijom pesmom godine (zeznula je  i my number). Cathchy, dance, indie vajb!  



13.London Grammar-Wasting my young years/Nightcall

Drugu sjajnu obradu ove godine potpisuje London Grammar, odnosno odlična Hannah Reid. Kavinskyeva synth, dubstep pesma je postala smooth pop balada... to je onaj lyrics koji govori dovoljno  "I'm giving you a night call to tell you how I feel / I want to drive you through the night, down the hills / I'm gonna tell you something you don't want to hear"



14.The National-I need my girl

Najbolji album godine i koju god pesmu da odaberem, prevariću ostale...



15.Banks-Fall over/Warm water

Ovo je buduća IT cura u svetu muzike. Koja je bthw uradila pored LG i AM jednu od najboljih obrada godine.



16.Rhye-Open/3days

Sweet, mellow Robin i Mike koje je neko prozvao "male Sade" su pored Elene Tonre (leading vocal in Daughter) i Laure Mvale najzanimljiviji ženski vokal koji sam čula u ovoj godini!Dada. Muški vokal, i the creepy one, ali tako dobaar!


17.Travis-Moving

Travis me podseća na srednju školu, na onaj sweet 22 isto...to je bend koji je konstantan ali moćan! uostalom, nije li ovo najbolji lyrics u 2013 And everything is falling into place, And then we move again, So take the curve and move along, Until we're gone, we're moving on..And on, and on, and on....




++++Thundercat(Heartbreaks and Setbacks), Beyonce (Drunk in love), Lorde (Team, Royals), Haim(Falling), Vampire Weekend(Hannah Hunt), Rudimental (Waiting all night), Woodkid(Run boy run), Jamie Wood (Shoulda), Erlend Lu (La prima estate), John Legend (Made to love),Kate Boy (In ur eyes), James Arthur (Get down) White Lies(Change), John Newman (Losing sleep), Chromeo (Over ur shoulder), Active child (Subtle) i poslednje sweet otkriće:

 

biće teško očistiti uši nakon ovako dobre muzičke godine, ali ako će biti upola dobra kao ova, vredeće! Do sledećih zaraznih nota...

Коментари

Najviše ste čitali