Otići (Frederik Begbede, Ljubav traje tri godine)



Opčinjen sam tom krajnjom napetošću, električnom, opipljivom, treparavom, koja ume da se stvori između jednog muškarca i jedne žene koji se uopšte ne poznaju, bez ikakvog posebnog razloga, tek tako, prosto zato što su se dopali jedno drugome, a upinju se da to ne pokažu.
-------
Svesni ste da biste istoga časa mogli da pođete bilo kuda, s tim stvorenjem s kojim jedva da ste tri rečenice razmenili: "Otići, ići, odlaziti, poći" eto najlepših glagola u našem jeziku! I vi ste svesni da ste potpuno spremni da neki od tih upotrebite, npr "idemo". Svesni ste toga da je ono što se upravo događa nešto veoma ozbiljno, a opet, ne preduzimate ništa da biste prikočili.
----------
Pomislio bi čovek da je sva ta privlačnost samo površna, ali nema zapravo, ničeg dubljeg od nje, spreman si na sve, prihvataš sve mane, ne zamaraš zbog sitnih nesavršenstva, tražiš ta nesavršenstva, štaviše sa ushićenjem, jer slabosti nas jedino i privlače.
-------------------

Neprestano mislim na tebe. Mislim na tebe ujutro, dok pešačim po zimi. 
Namerno hodam polako, da bih što duže mislio na tebe. Mislim na tebe uveče kada mi nedostaješ na svim proslavama, gde se opijam samo da ne bih mislio na tebe. Ali ne vredi, sve teče kontra. Mislim na tebe i kad si mi pred očima i kad nisi. Ako znaš neku caku da te zaboravim, javi.
----------------------------------- 

Biti sam je postalo kao neka bolest koje se treba stideti. Zato  svi beže od samoće! Zato što ona zahteva da mislimo. Da je danas ovde Rene Dekart, ne bi napisao "Mislim, dakle postojim". Rekao bi "Sam sam, dakle mislim". Niko ne želi samoću, jer ona ostavlja dovoljno vremena za razmišljanje. A što više mislimo, to smo pametniji, a samim tim i tužniji."    

(Ljubav traje tri godine, BOOKA) 

Коментари

Nemam ime каже…
Možda najbolja knjiga koju sam pročitala ove godine!
Neprestano mislim na tebe. Mislim na tebe ujutro, dok pešačim po zimi.
...Namerno hodam polako, da bih što duže mislio na tebe. Mislim na tebe uveče kada mi nedostaješ na svim proslavama, gde se opijam samo da ne bih mislio na tebe. Ali ne vredi, sve teče kontra. Mislim na tebe i kad si mi pred očima i kad nisi. Ako znaš neku caku da te zaboravim, javi... - prepisano na papirić koji čuči u mom novčaniku... :)
Katarina каже…
Au, osvojila me!
Ana каже…
@ime: Njegov egoista drži za sada tron kod mene za ovu godinu. ljubav mi je slabija dosta u odnosu na romantičnog i upomoć. Nekako mi je haotična, dobro je krenuo ali onda kao da nije znao kuda bi dalje. malo sam se razočarala posle onako fantastičnih.
Ali ove misli su nešto najlepše o ljubavi, privlačnosti što sam pročitala, pogotovo ovaj deo koji nosiš ispisan na papiriću u novčaniku:)taj mi je najdraži...

@keti: pazi kad sam znala! ništa, donosim je pa ćemo da diskutujemo after:)

Najviše ste čitali