Džeksone, pa gde tu pause? (The Hobbit)

Nikada nisam bila to die for fan Tolkina, Martina ili Roulingove, i sličnih. Jedino sam Igru prestola u jednom dahu pročitala, dok Prsten i Hobite, a tek Harija, mi nije palo na pamet da uzmem pod ruku, ni pre filmova, a ni posle.

I sad mi je nekako drago, jer verujem da ne bih ovoliko uživala u filmovima, ovoliko bila impresionirana Džeksonovim umećem da snimi veličanstvene filmove, filmove koji vas drže pod tako snažnim utiskom kad ih gledate po drugi, treći, peti, deseti put... Jer, ponavljam se ali moram: teško je biti bolji od knjige. HBO sa Game of thrones je potvrdio ovu stavku, bar što se mene tiče. Onako sjajna knjiga, a mlaka, na momenet krajnje dosadna serija... Lastima, que lastima.

Elem, ovde nije reč o Martinu, pa ni Tolkinu. Ovde je reč o Džeksonu. O majstoru epske čarolije, majstoru radnje, majstoru efekata! Jer ako mu je Tolkin pomogao kod Lorda, kako sam čula od onih koji su čitali Hobite, tu je bio skoro bez pomoći, i od prilično dečije knjige koju možete da pročitate za 3 sata, uspeo je da snimi remek-delo od 10h (verujte, treći, ne može da omane)! 

Džekson je sjajan pripovedač pre svega. Nalik nekom lutajućem pripovedaču bajkovitih priča iz srednjeg veka, Piter kreće polako dok drvo za potpalu pucketa da vas upoznaje sa likovima: tu je hobit Bilbo Bagins (odličan Martin Freeman) koji živi sretno, bez velike buke u miru svog malog doma, ušuškan u svoje navike i jednu te istu svakodnevnicu. Njegov mir poremetiće čarobnjak Gandalf koji će nagovoriti Bilba da se pridruži družini patuljaka koju predvodi princ bez planine, patuljak Torin Oakenshield u avanturi zvanoj: Uništenje zmaja Smuga koji je uništio kraljevstvo patuljaka (Erebor) u gladnoj želji za blagom koje su patuljci imali....

Od tog trenutka zanimljiva družina će proći kroz nekoliko zanimljivih, zabavnih ali i opasnih avantura (u jednoj Bilbo će se dokopati i moćnog prstena) pre susreta sa zmajem, a kako drvo bude počelo da gori sve više i više, tako će se i dešavanja ubrzavati, vukući vas u stanje: jel si video ovo, pa jel si video ovo, pa pogledaj ovo, ma ovo je sjajno, ma vidi Legolasa (iako je na momente kao kug fu ninja, ali stoji mu, pa mu je oprošteno).... 

Prvi deo je lagan, uvodi kao i Lord u priču, likove i zakuhtava atmosferu tek pred kraj. Drugi je nezaboravan, od prve minute do poslednje kada zmaj uzleti drži vas prikovane uz fotelju, ne dišete. Posebno kada se u priču uključe šumski vilovnjaci, odnosno Legolas i lepa Tauriel (Kate iz Losta) koja flertuje za neke neuverljivo, za mene krajne uverljivo sa simpatičnim Kilijem,  i daa: kada družinu love Orke.

Ako još niste gledali oba dela, sačekajte treći, strpite se još malo. Utisak će biti još veći, i nećete gledati na kraju drugog u crni ekran i pitati se: pa Džeksone, gde tu pause?! Jer sećam se kada sam gledala Lord pre neku godinu u cugu sva tri dela! Uživancija. Daleko bolje nego kada cepkate delove i iščekujete, prekida se sjajna atmosfera, uzbuđenje je splaslo i opet mora da se gradi... Ovako od starta do kraja uživate bez pauza, prekida i čekanja...   

      

Коментари

Nevena каже…
Mislim da je ovo prvi put da nam se mišljenja razilaze :)
Veliki sam fan Game of Thrones, pa ne mogu "lastimovati" seriju, mnogo mi je dobra:) Ne mogu da dočekam da krene ponovo.
I Gospodare sam obožavala ali ovaj drugi deo Hobita mi se nije svideo. Nešto mi je mnogo razvučen i mislim da nije bilo potrebe da ima tri dela. Prvi deo mi se baš svideo i bilo bi mi savršeno da je drugi deo i poslednji deo.
No dobro, ne može se svima ugoditi, jel.:)

Nego da pređem na stvarkoju obe obožavamo, kakav ti je drugi serijal Bron-a?
Ana каже…
Aaaa, ne mogu da verujem da smo se mimoisle i to ovde! Ali, dobro, prezivecu:D Čudno, pre sam očekivala da ćeš da kažeš kako je stalno neka jurnjava i kung fu, nego da je razvučen! Meni je prvi deo malo razvučen ali rekoh tako i treba da bude, a drugi mi je bio odličan, evo već dve nedelje samo o njemu brujim na poslu!

E, Bron još nisam gledala drugu...krenuh glupave Vikinge koji me smoriše. Kakva je, jel bolja od prve? Spremila sam se sad za treću od Sherlocka, pa ću onda da napadnem Bron.
Nevena каже…
Eee jel Serlok dobar? Ja sm jako vezana za Dzeremija pa se bojim ako pogledam da cu ga izdati? :)

DRuga je odlična ali ipak nije toliko dobra kao prva. Ustvari, priča je jako dobra ali se oseća pred kraj da su morali da naprave prostora za treći serijal a to me uvek iznervira. Al dobro, ja sam se sada toliko vezala za Sagu da cu je gledati i ako serija postane tresh :)

Nisam cula za te Vikinge al kad kazes smorili, ne znam dal da proveravam :)
Ana каже…
Ocito nemam srece sa serijama ove sezone!Evo pocela sam Serloka i uopste mi se ne svidja...prve dve sezone su odlicne i neces izdati Dzeremija:)Odlican je ovde, tako mu je legla uloga Votsona iako glumi slicno kao u Hobitima.

Sto se tice Vikinga, meni se nije svidela.Autenticna je i pokazuje koliko su Vikinzi bili divljaci, verni krajnje cudnim obicajima ali dosta je spora i tek pred kraj postaje malo dinamicnija i zanimljivija.

Najviše ste čitali