Våren i Skandinavien ( Švedska i Danska, I deo)

North. Hladne, uređene i bogate zemlje. Možda je to samo moja percepcija ali taj deo Evrope mi je uvek bio kao neko strano telo, neko antitelo Evrope. Deo koji pripada samo sebi i koji jedino još sa Kanadom mogu da asociram. 

U bilo kom slučaju, i taj deo Evrope, sveta sam htela da vidim jednog dana. Ne tako snažno kao jug Evrope, Istanbul, Buenos Aires, trio Tajland/Kambodža/ Vijetnam.. ali Stockholm i Kopenhagen su bili uvek na mojoj must seen listi. To sigurno! I u poslednje vreme sve jače i jače shodno činjenici da skoro 24h vrtim švedsku muziku i čitam danske, norveške i švedske trilere, a o serijama da ne govorim. Broen

Uostalom, koji strastveni putnik ne želi da vidi svaki santimetar ove planete? Ja ne poznajem nijednog. Nope. Takvi se ne rađaju.

Putem severa uputila sam se tik pred uskršnje praznike u posetu drugarici koja je na studijama na najboljem švedskom Univerzitetu, Lund University (među 100 na svetu).

Gradovi >>>

Lund, drugi najstariji grad u Švedskoj, treći po veličini u Skane regiji u kojoj je glavni grad Malmo



Sećam se kada mi je amiga poslala slike da vidim Lund. Gradić me je oduševio jer me je podsetio na Englesku (mene koja nikada nisam provirila na englesko tlo:) oslanjajući se na moju viziju Engleske koju su prevashodno gradile BBC serije, Midsummer Murders i slični tv formati. Isti utisak je bio uživo: grad-univerizitet, u kojem dominiraju masivna zdanja nalik dvorcima, palatama i vilama od opeke, kamena (kada bi se sredio Klinički to bi bio naš mali Lund) koje okružuju prelepa dvorišta puna cveća i mirne ulice u kojima se nalaze kafići, pekare, male suvernir prodavnice, restorani. Bez studenata (60 000) grad ima tek 40 000 stanovnika i to se oseti pogotovo kada su praznici, imate osećaj da ste jedini u gradu dok šetate ulicama.  Od Stokholma je udaljen 600 km (4 h brzim vozom) a od Malmea tek 15 km, odnosno 7 minuta brzim vozom (11 eura povratna).  



Must seen: Gradska saborna crkva, Čitalište i kompletno univerzitetsko naselje  

Malmo, treći grad u Švedskoj (300 000) i glavni grad Skane pokrajine

Ako je Lund grad studenata, onda je Malme grad emigranata. U njega su se tokom rata slile reke emigranata iz bivše Juge, a potom je usledio i jedan „arapski“ talas. Možda najživlji grad u Švedskoj, usuđujem se reći, iako Stokholm nisam videla, energiju crpi od doseljenika ali i za razliku od ostalih gradova ima neku širinu (širi bulevari) pa i šarm (mora biti do mora) koji se oslikava u tom miksu kultura, malih trgova koji podsećaju na belgijske i holandske trgiće gde su pivnice i kafe barovi. Malme je takođe morski grad koji ima prelepu obalu koja leti postane glavna špica svih mladih koji tu gluvare od jutra do večeri. Ono što je zajedničko Lundu i Malmu je da većina prodavnica, kafića i restorana radi do 18, a ako i radi posle, u njima ćete videti samo strance pošto after 6, Svede preferiraju kućnu, quiet atmosferu.  



Must seen: Gradska skupština, Museum Moderne, i Vastra-hamnen, predgrađe na obali u kojem dominira Turning Torso poslovna zgrada koja podseća na Burdž al Arab u Dubaiju, odnosno visoko sidro koje se uvrće oko svoje ose. Tik pored njega izlazite na obalu odakle se vidi most Oresundbroen koji spaja švedsku i dansku obalu preko Oresandskog moreuza. Imponzantan most otvoren je 2000 godine je najduži (8km) most na svetu koji prelazi državnu granicu i najduži je kombinovani most-tunel takve vsrte u Evropi. U jednom momentu, nedaleko od danskog tla most se spušta u more, tj tunel, i tada osetite pritisak u vozu. Bthw, taj moste je the bridge u seriji Broen!

Kopenhamn, glavni grad Danske, milion stanovnika



Iz Lunda do Kopenhagena ide brzi voz (40 minuta, 200 kruna, odnosno oko 23 eura povratna) koji nažalost ide donjim kolosekom na pomenutom mostu pa ne možete da uživate u kompletnoj panorami s mosta... Kada dođete pare možete da promenite na stanicu, nema provizije. Cene su iste kao u Švedskoj tako da ako planirate neki muzej, klopu i ceo dan oko 40 do 50 eura zamenite. Danska prestonica, pogotovo subotom i to sunčanom subotom vrvi od ljudi. 

Za razliku od Stokholma koji je sav u nekim dolinama, Kopenhagen je na ravnom i dosta minijaturan pa nemate osećaj da ste u nekoj metropoli, već malo većem gradu. Kao i u Švedskoj svi voze bajseve, iako postoje i druga, nama daleko uobičajna prevozna sredstava (nekako nijedan grad nema tramvaje već isključivo buseve koji su poluprazni). Čim se izađe sa Central Station stanice ispred vam je Tavoli, zabavan park (za sve koji vole da ugode onom detetu u sebi). Na levo kada se krene je jedina socijalistička zgrada i to najskuplji hotel u Kopu (Radison Blu) ali se prevashodno poznaje po velikoj SAS reklami na vrhu zgrade. 

Elem, tu se skrene desno gde je Town Hall odakle kreće glavna pešačka ruta Stroget, koju ne možete da zaobiđete nikako jer se masa ljudi sliva ka njoj a ona vijuga kroz niz ( podsetila me na istanbulsku Istakal samo što je duplo uža) pekara, fast food barova, prodavnica i restorana i koja vas vodi do glavnog trga. Nedaleko odatle je najlepši deo grada Nyhavn (Nova luka) koji izgledom i bojama podseća na Amsterdam: kanal okružen kućicama u jarkim bojama i pivnicama, restoranima. 



Kopenhagen ima stvarno nekoliko prelepih monumentalnih zgrada koje su must seen, poput zgrade stare berze  (Old Stock Exchange), potom tu je zgrada Opere, kao i rezidencija kraljevske porodice Amelienborg Palace i Marble Church koja je rađena na uzoru na crkvu Sv. Petra. Glavni simbol grada Little Mermaid, je stvarno mala, mala sirena. Neupadljiva, na bzvz mestu i moj vam je savet: zaobiđite je. Hrana je ista kao i u Švedskoj ali nemojte da skoknete ovamo a da niste probali neko dansko pecivo po kom su oni čuveni! Jedna od glavnih poslastica je Danish Special, nalik pužu ali slatkom, sa cimetom i čokoladom. Košta oko 3 eura. 



Muzeja ima koliko hoćete, ulazak se plaća (osim ako ste student i kupite muzejsku kartu koja košta oko 60 eu ) od 90 do 115 kruna (oko 12, 15 e). Mi smo stigli da posetimo samo Design Museum (90 kruna), ali za toplo preporuku je da pre vidite The David Collection (privatna kolekcija slika skandinavskih umetnika ali i istočnjačke kulture) i Ny Carlsberg Glyptoteku  (impresionisti i postimpresionisti, plus antičke skulpture iz Egipta, Grčke i Rima). Takođe, treba skoknuti do prelepog Kings Garden Parka, tik iza The David Collection kod kog se nalazi i Rosenborg Castle. 

Helsinborg, SW/Helsingor, DA

Od Lunda moguće je skoknuti brzim vozom do nekoliko manjih ili većih gradova, poput Ystada koji je omiljena letnja destinacija Šveđana jer ima kilometrasku obalu, ali i Helsinborga koji se uvek posećuju u paru sa danskim gradom Helsingorom od kog je udaljen 4 km obalom i do kog na svakih 20 minuta saobraćaju feriji! Do Helsinborga vam treba jedno pola sata vozom a preko moreuza (koji spaja Baltičko i Severno more) idete oko 20 minuta. Moj je savet da odmah pređe kod Danaca jer je njihov gradić manji i dovoljno vam je 2 sata tamo a da ostatak dana provedete u švedskom koji je veći i lepši. 



Glavno obeležje Helsingora je dvorac Kronborg (najviše podseća na Bratislavu, i to ne samo zamak već i ceo grad), odnosno zamak koji je „ovekovečen“ u Shakespearovom Hamletu kao zamak Elsinore. Nešto je trulo u zemlji Danskoj, odgovara, jer je zamak, stvarno mračan i beživotan. 



Back to Helsinborg koji ima oko 90 000 stanovnika i navodno oko 10 000 iz bivše nam zemlje je simpatičan lučki grad koji ima fantastičnu tvrđavu sve sastepenicama nalik daleko čuvenijim španskim u Rimu. Autentičan, masivan detalj u centru gradu je Gradski dvorac sav u cigli koji krasi statua konjanika koji predstavlja švedskog kralja koji je Helsinborg oslobodio od Danaca u 14. veku. 


Коментари

Haddock каже…
Nice pictures, especially of Lund. Looks like a good place to visit.
Ana каже…
Thanx! Definitely great placies to visit, especially Copenhagen. :)

Najviše ste čitali