Klasa + Vlada Savić

Ko god prati kafenisanje duže od dve godine, zna da je ovaj deo godine tradicionalno rezervisan za retrospektivu BFW-a. Međutim ove godine (ili bar ovo BFW izdanje, 35. po redu) , odlučila sam da uobičajnu analizu revija preskočim. Iz samo jednog razloga: malo je, premalo momenata bilo da bih ih komentarisala, kritikovala, hvalila.

Evidentno je da je kriza zahvatila i našu modnu scenu iako su se ljudi iz Clicka potrudili da to ne osetimo. Bio je to po reakcijama, utisak većine, nažalost. To opet ne opravdava činjenicu da je prisutna kreativnost razočarala. 

U mračnom tunelu u kom Milica Opačić još uvek imitira Ines Janković, Bata Spasojević gubi pravac, a Ana Ljubinković pravi tek mali iskorak iz svoje candy zone, briljirala je KLASA jer je bila za "klasu" ispred svih!

Sjajne devojke ( njih 10) koje su relativno novo ime na našoj sceni je uspelo i uspeva da pokaže kako je moguće stvoriti jednu drugačiju modu ( manje komercijalnu), a opet imati poklonike i kupce. 

Na reviji smo videli njih 10 koji žive svaka svoj stil ali dišu jednim te istim vajbom jer to je bio najveći utisak: da smo videli jednu homogenu kolekciju u kojoj je svaki model bio omaž njihovoj jasno definisanoj estetici. Boje i krojevi su kod cura simple and natural.  Svedena paleta i silueta, ravni krojevi, prirodni materijali, miks androgenog i sofisticiranog, Dragane Ognjenović i Roksande Ilinčić. 

Zato nije ni čudo što su cure dobile (rekord BFW) čak 3 nagrade sa ovog izdanja nedelje mode: ELLE nagradu, Grazia nagradu za najbolju reviju i nagradu Bazart za najbolju kolekciju! Meni samo ostaje da poručim devojkama svaka čast i keep on doing what u are doing!



Nedelju dana posle BFW-a svoje najnovije modele su u sklopu P1 Concept Store-a (Ul. Kralja Petra br. 75) prikazali Tamara Jarić i Vlada Savić. Zanimljiva i drugačija prezentacija u okviru koktela je pravo osveženje  na domaćoj modnoj sceni koja još uvek preferira da na revijama predstavlja svoje nove sezone.

Ako izuzmem Ines Janković, damu koja kreira po meni najženstveniju i najbolju modu trenutno u našoj zemlji, Tamarinu i Vladinu viziju mode najviše osećam i poštujem pored Inesine. To se pogotovo odnosi na Vladu, jer ga pratim malo duže i jer mi je njegova estetika bliža i draža. Ukratko: Da sam u mogućnosti, dan bih počinjala s Vladinim modelima, a noć sa Inesinim.  

Vlada Savić, modni urednik Bazara, pre godinu dana kao da je iz Pariza "sleteo" na BFW na Modnim Vinjetama - chic, spring i kosmik. Pet modela, čista forma, malo androgenog, ali više ženstvenog..., kao pet efektnih modnih "pilula". Posle Ane Šekularac bio je najupečatljiviji i svi su imali osećaj da je u pitanju neki strani dizajner!


Dragi Vlada od tada zaokuplja ne samo moju pažnju nego i pažnju svih modnih urednika i poklonika mode u zemlji, koji iščekuju i njegovu prvu samostalnu reviju. Do tada, Savić ostaje u prolećnoj kolekciji veran svom ženstvenom stilu u kojem dominiraju svedene siluete, decentne forme i meke teksture. Posebno sam slaba na njegove "candy" pastelne nijanse ljubičaste, ružičaste, plave i žute. Clean, simple i ready to wear. 


do sledećeg BFW-a

Коментари

Anči, bravo! Love my fashionista!
Ana каже…
Hvala draga moja!:*

Najviše ste čitali