Våren i Skandinavien ( Švedska i Danska, II deo )

3 švedska šarma

Bajs

Poseban šmek svakom gradu pružaju bajsevi (najveće garaže u gradu su napravljene za bicikle) koje voze bukvalno svi, od 7 do 77 godina! Roditelji u paru sa decom, drugarice, studenti, bakice i dekice.... bilo da se ide na faks u patikama ili izlazak u štiklama (drugarica je provela Novu tamo posmatrajući kako devojke sređene za noćni izlazak u štiklama od 10 i više cm idu bajsom na žurku). Em je odličan za vazduh, em pruža svakodnevnu aktivnost, plus savršen je accessorize ne samo osobi koja ga vozi već i gradu. 



Stil

Bila sam u  Italiji, videla kako se oblače Španci, Grci, Turci, Brazilci, Nemci, Francuzi....ali sve su ih pobedili Šveđani! Prvo, lepšu naciju nisam videla! Koža, kosa, ten... svi su vitki, imaju aristokratsko držanje, nonšalantan hod i neku čudnu „viking“ iskru u očima! Žene su lepe, ali muškarci su nekako još više jer nisu svi plavi kao što su mahom žene i imaju držanje kao i neku opuštenost a seksepil koji našim muškarcima itekako fali! Pritom oni su nacija koja je patentirala i magistrirala Normcore stil: njihova garderoba je udobna, praktična, mekana, jednostavna, monohromatska.. Jesu unoformisani ali sa stilom. Sada je glavni trend patike (nike), jeans ¾, oversize mantil ili kaput i majica u stilu osamdesetih, kao kratak top i široki rukavi, a boje svedene (teget, crna, siva, pesak, krem). Skoro da šminku ni ne nose, kosa je puštena (nema boba), duga, plava ili smeđa. Ma da samo sedite i posmatrate, milina za oči.   


  
Očevi

Pored bajsa i stila najviše su me impresionirali očevi! Gde god vidite dete videćete oca. Otac ih vozi, hrani, trči za njima, šeta sa njima, kupuje sa njima. Mama je tu ono što je većina srpskih očeva (ne volim generalizaciju ali ipak mislim da govorim za većinu, nažalost): neutralni posmatrač i povremeni učesnik. Do čega je ne znam, ali može biti i do sistema... Iako je ogromna većina Šveđanki zaposlena, zemlja ima jednu od najviših stopa rađanja u Evropi - zahvaljujući izuzetno darežljivom Zakonu o roditeljstvu. Švedski parovi, žena i muškarac, dobijaju 13 meseci plaćenog odsustva i još tri - za slučaj potrebe, Od toga, 60 dana mora uzeti majka, drugih 60 otac a ostatak mogu podeliti po dogovoru! U bilo kom slučaju, očevi su zanimljiv ukras gradova i čarolija koju je lepo videti.     



Generalni utisak:

Čovek se na sve navikne, ali mislim da bi meni trebalo mnogo da se naviknem na ovaj sever. Ne samo zbog klime, jer ja sam imala sreće i temperatura mi je bila svaki dan oko 17 stepeni (ali verujem da bih mi to bio baš problem jer bez uobičajne doze sunca ne funkcionišem), već više zbog tog odsustva energije... Ovaj deo Evrope je kao prelepa plava žena koja ima savršen, porcelanski ten, tirkizne, prozirne oči, svilenu, prirodnu kosu, vitko, mlado telo... ali to je ona lepota za koju kažemo "hladna" lepota (Grace Kelly). Fali toplina, šarm, neka "greška", mana. 

Da, standard je neverovatan, kvalitet života je odličan, to je uređena zemlja u kojoj sve funkcioniše, od zdravstvenog preko pravosudnog do obrazovanog sistema. I lepe su to zemlje, ali nekako ipak i tužne jer imaju toliko mora, a opet ga i nemaju, ako kapirate šta to ja bulaznim sad. 

Ili sam ja prosto samo osoba koja može sebe da zamisli u nekoj Barseloni, Rijeci i Padovi, gradovima koji liče na Bg duhom, energijom i hedonističkom ponudom? U gužvi. Ili je 5 dana premalo da se da konačan sud...Perhaps, perhaps.

INFO

Do ovog dela Švedske iz Bg je najpovoljnije i najbrže da dođete preko Wizzairove linije BG-Malme. Let traje oko 2 sata a povratna karta sa taksama i ručnim ne bi trebalo više od 170 eura da izađe. Aerodrom je od Malmoa i Lunda povezan bus linijama koje idu na svakih 40 minuta i povratna košta u proseku oko 23 eura (200 kruna). Vozna karta vam takođe omogućuje da besplatno koristite gradski prevoz 24 časa! Novčana valuta u obe zemlje je kruna. Za jedan 1 se dobije 8.5 švedskih kruna, tj 7.2 danskih kruna. 



Cene su prilagođene njihovom standardu. Švedski Maxi je ICA i radi od 10 do 10. U Švedskoj postoji monopol nad alkoholom tako da samo jedna prodavnica prodaje alkoholna pića koja su pretpostavljate skupa! Pivo u kafiću je 7.5 eura, kafa i čaj se kreću zavisno od kafića i mesta od 4 do 5 eura. Kolač u poslastičarnici je 5 eura, na ulici može za 3 da se nađe. Ako sednete u neki restoran računajte da će vas jelo koštati od 20 do 30 eura bez pića. Skoro svaki grad ima fast food kutke u vidu kineske (China Box) i arapske/jevrejske hrane (Falafel, kebab) kod kojih porcija na primer Falafela (ćufte od leblebija i povrća u tortilji sa salatom i humusom) košta 5 eura. Inače glavni specijaliteti kod Šveđana su haringe u slanom sosu i ćufte sa slatkim sosom od bobica koje podsećaju na brusnicu. Takođe kada je Uskrs glavna poslastica je Selma (nalik našim princes krofnama samo smesa je više kao miks slatke pavlake i marcipana a u pecivo ide kardamon) i piće nalik kokti koje se samo tada može kupiti u prodavnicama.




Što se tiče šopinga, mogućnosti su vam minimalne: Zara (cene kao kod nas), H&M (možete da nađete zanimljive komade za 10 eura, ali ostatak je po cenama kao kod nas,  s tim da je njihova roba prilagođena njihovom simple, 80s looku) i Gina tricot, njihov miks Newyorkera i npr Kotona, uglavnom mladalačka ili odeća za work, cene povoljne. Takođe u oči upada činjenica da je većina modela napravljena od poliestera!       

Koncerti (Erlend Lu:( je samo dva dana nakon mog odlaska imao koncert u Lundu, 25 eura je karta)   i svirke se kreću od 20 eura pa naviše. Većina kafića se pretvori u klub uveče sve sa „čuvarima“ na ulazu, neki naplaćuju ulaz (ako nisu studenstki klubovi) i rade maksimum do 2h.  

Poseban savet od Šveđana: Emigrirati u Norvešku. Šveđani najviše emigriraju u susednu Norvešku o kojoj šapatom pričaju da ima pod „ključem“ milijarde i milijarde kruna!


Mini rečnik:

Tak- Hvala
Fika- Kafenisanje, il prosto popodnevno kuliranje uz neki slatkiš a umesto kafe može da se odnosi i na čaj ili sok ili limunadu 
Hej-Zdravo
God Dag- Dobar dan
Gade- Ulica (npr Annagade, uvek vezano)
Kladd kaka- Kolač
Var- Proleće
Domkyrka- Katedrala
Hav-More

Коментари

Nevena каже…
Predstavila si Švedsku i Dansku baš onako kako je ja zamišljam :)Moraću da proverim jednom tu tezu i praktično :P

Divni postovi!
Ana каже…
:) Lepa je, nije da nije, ali mi smo više cure za Jug;)
Petar каже…
Odlične slike i baš uverljivo prenesni utisci.
Možda zvuči stereotipno ali mislim da je ovim sve rečeno i da ne može kraće - kvalitet života je odličan, to je uređena zemlja u kojoj sve funkcioniše, od zdravstvenog preko pravosudnog do obrazovanog sistema. I lepe su to zemlje, ali nekako ipak i tužne jer imaju toliko mora, a opet ga i nemaju.

Najviše ste čitali