Death Proof (Quentin Tarantino, 2007)

Postoje reditelji koji žele da se isplačete pošteno (Giuseppe Tornatore, Ron Howard), nasmejete (Woody Allen, Pedro Almodovar, Blake Edwards),  dobijte savršenu dozu drame i akcije (Martin Scorsese, braća Koen), a postoji i Quentin Tarantino, reditelj koji već neko vreme savršeno karikira sve žanrove samo s jednim ciljem: da nas zabavi!    

Elem, uvek se iznenadim kako sam ja, (a.k.a. movie fanatic) mogla da propustim jedan ovakav film poput Death Proof -a(2007, heej sedam godina!), ali dobro, dešava se. Uostalom, ima tu dosta propuštenih filmskih dragulja, minimum 100 me sigurno još strpljivo čeka (mogli biste malo da mi pomognete, predlozi neki?).

Otporan na smrt, nije Bastards, ni Django, niti Kill Bill, a o Pulp Fiction tek nema govora. Ali je definitivno 100% Tarantinov film, i možda najzabavniji od svih pomenutih. Dobro, posle Bastardsa (Inglorious, oprosti za štucanje, ali još uvek ne mogu da se oporavim od tvoje genijalnosti).

Sjajan film koji sam u petak uhvatila na tv-u predstavlja svojevrsan omaž eksploatisanim filmovima B produkcije prošlog veka. 

Priča prati “kaskadera Majka”, krajnje sadističkog, otkačenog lika koji uživa da ubija žene svojim kaskaderskim automobilom za koji tvrdi da je “otporan na smrt”.  Svaki put kada dođe u neko novo mesto, Majk kog fantastično glumi Kurt Rassell, selektuje ekipu zgodnih cura koje uključuje u svoju killer igru. Ono što Majk ne zna je da tamo negde postoje devojke koje su luđe od njega. I to duplo luđe!

Majstor poput Tarantina je na sve mislio snimajući ovaj film. 

Pored njegovog pečata koji uključuje originalne likove, ultra nasilne scene, fe-nooo-me-naaa-lni izbor muzike i zanimljive dijaloge, Quentin je u ovaj film ubacio detalje koji su obeležili filmove iz 60ih i 70ih prošlog veka: prenaglašenu glumu, pucketavu filmsku traku, crno-bele scene i neobične rezove. 


Kompletan film je tako napavljen da imate osećaj da gledate neki film B produkcije iz 1971. godine, u kom se prepliću komične i akcione scene, i to krajnje apsurdne, i ako film doživljavate samo tako kao parodiju pomenutih filmova, Death Proof će vam se svideti. U bilo kom drugom slučaju, smatraćete ovaj film glupavim, banalnim i promašajem.      

Kurt je bio maestralan u svojoj melodramatičnoj, sadističkoj ulozi ali film su obeležile i epizodne ženske uloge (Sidney Poitier, Rosario Dawson, Tracie Thoms, Rose McGowan), kao i dve glavne scene iz filma. 

Prva kada seksi Vanessa Ferlito pleše u krilu kaskadera Majka, i druga kada Zoe Bell poskakuje po haubi belog automobile.



Коментари

Najviše ste čitali