Wknd štivo: Tri letnja trilera (F E N O M E N A L N A)

Jedno leto ne znam šta mi je bilo ali uhvatila sam da čitam ni manje ni više nego Karamazove. Jao majko te muke. 

Vrućina, sto stepeni napolju, sto stepeni u kući a ja umesto da čitam neku laganu beletristiku uhvatila da čitam ruski klasik. Što bi rekao Kesić: Budale! U mom slučaju, budala!

Gde ste videli da se leti čita Selimović, Andrić, Tolstoj, Hemingvej, Remark i Dostojevski? Nigde! Ako vi možete, svaka vam čast ali to ja sam samo tadprobala i od tada mi više takva glupost nije pala na pamet! 

S obzirom da sam nekako prerasla (šta ćete godine su u pitanju) i ljubiće pa i zabavne Kinsela tipa knjige, već nekoliko leta zaredom čitam isključivo #TRILERE. Molim lepo. Jedno ubistvo, može i dva i srećna sam!

A nešto me i hoće u poslednje vreme odlični trileri. Oni koji se čitaju u cugu, za dan, dva. Oni koje ne možete da ispustite iz ruku!


Dete 44 ( Tom Rob Smith)

Kada se god pojavi neki film koji je ekranizacija nekog internacionalnog bestselera ne dozvolite da prvo pogledate film pa da pročtate knjigu. Napravićete veliku grešku jer retko koji film je bolji od knjige. Tako sam uradila sa Kradljivicom knjiga i Nestalom. Prvo knjiga pa film. Za ovu knjigu već imam bojazni da je uništena, tj da je film ispao ispod očekivanog s obzirom da je američka proizvodnja, glumic Britanci i Ameri. Nije da bi Rusi ovo bolje prikazali ali nekako sam navijala za englesku produkciju i evropsku glumačku ekipu ali dobro, neću da sudim unapred. Ono što znam je da je ovo jedan od najboljih trilera koje sam pročitala.      

Dobitnik nagrade Ijan Fleming prati priču ruskog heroja Lava Demidova, inače oficira Državne bezbednosti koji veruje da pomaže u stvaranju savršenog društva u Staljinovoj Rusiji koja funkcioniše tako što strah ljude sprečava da pokenu revoluciju, prigovore ili kažu bilo šta protiv vlasti. Nakon što prisustvuje propitivanju jednog nevinog čoveka, Lav počinje da se koleba, i pošto dobije naređenje da sprovede istragu o svojoj ženi Raisi, primoran je da odluči kome je zaista odan.

A onda se dešava nemoguće. Ubica koji ne bira žrtve ostavlja svoj krvavi trag širom zemlje. Iako je i njegov život na koncu, Lav rizikuje sve kako bi pronašao kriminalca čije samo postojanje država ne priznaje. Tada kreće da se odmotava i njegova lična priča....

Neverovatan roman koji je savršena mešavina izuzetne pronicljivosti, izvrsnog pisanja i originalne priče koja tek malo vuče na holivudski stil pri kraju kada se izgubljena braća sreću. 

Knjigu sam pročitala za 3 dana zbog posla, inače bih je osećam pročitala za jedno popodne.   



Močvara (  Arnaldur Indridason)

Ovo je triler u kome možete da pretspotavite kraj ali to vam ne smeta jer ubica samo ima lice ali ne i ime, profesiju i ne otkriva se do kraja. U stilu najboljih skandinavskih romana Močvara atmosferom i glavnim likovima najviše podseća na sada već kultnu seriju Killing. 

U fokusu priče je ubistvo starca koji je živeo dosta povučenim životom. Jedini tragovi koji se nalaze su misteriozna poruka ubice i fotografija groba u kom je sahranjena četvorogodišnja devojčica.  

Slučaj preuzima inspektor Erlendur, razvedeni pedesetogodišnjak narušenog zdravlja, čija je ćerka zavisnica od heroina. Inspektor ubrzo kopajući po prošlost ubijenog otkriva da je sedamdesetogodišnjak bio pre mnogo godina optužen za silovanje, ali i oslobođen zbog nedostatka dokaza. Naravno, to odmah podstiče pitanje: Da li se starčeva prošlost vratila da mu se osveti? 

U toj potrazi Erlendur se vraća decenijama u prošlost prateći tragove kroz mračne porodične tajne i neobične forenzičke dokaze sve dok ne otkrije stvari jezivije i šokantnije od ubistva jednog usamljenog starca.

Roman Močvara je proglašen najboljim skandinavskim kriminalističkim romanom, preveden je na preko dvadeset svetskih jezika i prodat je u preko milion primeraka. Kao što stoji u recenziji Times Literary Supplementa "dirljiv i inteligentan roman"!

Devojka iz voza ( Paula Hawkins)

Vrhunski triler. Drži vas prikovanim uz radnju od prve do poslednje stranice. Obrti se stalno dešavaju navodeći vas da imate reakcije Wtf!  U stilu aktuelnog i jednako odličnog romana Nestala ovo je psihološki triler koji se igra sa manipulacijom, amnezijom. 

Naime, od samog starta pratimo priče triju žena: Ana, Megan i Rejčel koje žive u predgrađu Londona koje se zove Vitni. Jedna je bivša, druga je sadašnja a treća je samo komšinica.

Iako priču doživljavamo iz tri perspektive glavna pripovedačica je ipak Rejčel, bivša devojka jednog od glavnih junaka Toma, nesretna i izgubljena devojka koja je nakon razvoda ali i pre bila alkoholičarka. 

Na putu do posla sa kog je otpuštena ali na koji redovno putuje da bih vest o otkazu sakrila od cimerke Rejčel stalno putujući vozom "špijunira" jedan naizgled srećan par. 

Dok se ne desi ubistvo koje će sve tri žene spojiti u jednu savršenu priču. Od tog dela je najzanimljivije jer Rejčel počinje na čudan način da se priseća svih slika koje je do tada videla. 

Međutim kao i svaki alkoholičar i Rejčel ima rupe u sećanju kao i lošu reputaciju da je svašta izmislila usled preteranog konzumiranja alkohola. Šta je istina pokazaće određeni događaji, ali ova knjiga najbolje pokazuje kako je lako sa ljudima koji imaju zavisnost od alkohola manipulisati i usađivati im pogrešno sećanje. 

Savršen!

Коментари

Najviše ste čitali