Victoria (Nemačka, 2015, 134 minuta)


Klub. Laserska svetla. Obrisi ljudi. Tehno muzika koja postaje sve jača. Nemački film Victoria (2015) započinje svoju heavy priču usred noći, ispred jednog berlinskog kluba gde mlada Španjolka, Viktorija upoznaje četvoricu Nemaca - Zonea, Boksera, Fusa i Blinkera. 

Mlada Viktorija koja je u Berlinu tek 3 meseca u kom radi kao šankerka u jednom kafiću, ne poznaje nikog kao ni jezik ali lako uz pomoć engleskog se zbližava sa nasrtljivim, mada simpatičnim Zoneom (Frederik Lau). Nakon družena na krovu, sviranja klavira Zone će zamoliti Viktoriju da mu učini jednu uslugu koju će devojka iz Madrida prihvatiti.

Međutim, noć je tek počela i ono što za nju ponajpre ima prizvuk avanture polako prerasta u noćnu moru... 

Punih pola sata filma, a možda i jače na ivici ste da odustanete i izađete jer radnja teče sporo kao da je film režirao neki Rus ( s obzirom da Rusi obožavaju predugačke, spore filmove s noćnim dešavanjem, jednim kadrom i mrvicom dijaloga kog ako i ima po difoltu obeleži prazan razgovor ili monolozi puni filozofiranja, mada ima izuzetaka) dok su dijalozi banalni i prazni... 



A onda polako uz pomoć sjajne instrumentalne muzike Nilsa Frahma čije note su pojačale ton kompletnom filmu i stvorile napetu atmosferu iščekivanja, film vam nije dao da ustanete iako vam je svo vreme šaputao šta će se desiti neobičnoj družini... 

Tada su vam i ti dijalozi dobili smisao jer ste polako shvatili koliko je radnja realna i kako naša omladina nije toliko daleko od ove priče.



Ja sam imala neviđen poriv da uđem na platno i istučem glavnu junakinju, i to najviše jer je devojka (španska glumica Laia Costa) toliko ubedljivo odigrala ulogu mlade, izgubljene devojke koja samo izgleda da je naivna ali koja itekako svesno želi da bude deo opasne igre zbog dosade i želje za druženjem, zabavom...

Ovo nije vanserijski film. Niti će se svideti svima. Veće su šanse da odustanete jer ima nekoliko rupa, doduše ne preterano velikih, ali postoje. 

Međutim, snimljen je vrhunski te ne čudi što je Nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija (FBW) dodelila mu predikt "naročito vredan" kao ni što je na Berlinalu 2015 dobio Srebrnog medveda za kameru + Zlatnu nagradu Nemačkih filmskih nagrada za najbolju režiju, glavnu mušku i žensku ulogu, i stvarno vanserijsku muziku. 

Pored fotografije, muzike, glavne ženske uloge najjači adut je REALNA priča. Jer, ova priča koliko god da je jeziva i uznemiri vas, prilično je ubedljiva i moguća.  



8/10

Коментари

Najviše ste čitali