Tri dana u Mariboru

"Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.”

U vozu za Novi Sad poskakujem. 
U kolima za Frušku goru lovim oblake
A kad se zaputim ka moru imam osećaj da će mi srce prestati da kuca. I mislim da stane. Kad se približi Rijeci, kad iza mosta u daljini vidim obrise plavetnila. Puls se spusti, a onda krene tahikardija.    

Uzbuđenje. Nestrpljenje. 
Neopisiva radost. Najveća sreća. 
Tako putovanju deluje na mene.

To mi je odmalena.  

Najsnažnija i najlepša sećanja iz detinjstva su mi ona sa putovanja. Pamtim sve. Kako sam terala golubove na trgu u Dubrovniku sa nepunih 3, popela se na najvišu katedralu u Kelnu sa napunjenih šest, puštala zmajeve na brdu nedaleko od Majnca, vozila se žičarom do tvrđave u Hajdelbergu, jela najveći sladoled na svetu u Padovi. 


Isto tako pamtim kako sam prvi put bila u Sloveniji pre skoro 21 godinu, malo posle rata u Bosni. 

Putovala sam s ocem u Italiju. S obzirom da još uvek nije bilo sigurno ići kroz Hrvatsku, išli smo preko Mađarske i Slovenije. U Mariboru smo tada samo stali na autobuskoj stanici, dok smo se u Ljubljani zadržali neka dva sata čekajući na bus kojim smo presedali za Italiju.

Još tada, a bila sam relativno mala, upamtila sam dve stvari - prirodu i čistoću kojom je odisala Ljubljana. Međutim, put me posle nikad nije naveo ka republici koja se prva odvojila od Juge. Želela sam, i to mnogo kao što i danas želim da posetim Bled i Sakanov Piran, ali to se još nije desilo. 

A onda sam se poslom pre mesec dana baš uputila ka Sloveniji, tačnije Mariboru u kom se održavala 3. po redu Blogomanija.

Do drugog po veličini grada u Sloveniji putovali smo bespotrebnih 11 sati ( ne pitajte!), iako vam je potrebno oko 5 sati kolima, 7 autobusom. Naravno, ako imate sreće sa vozačima i organizacijom puta. Najbolji put ide preko Hrvatske koja je savršeno povezana autoputem sa susednom Slovenijom.


Na prvi pogled Maribor je tipičan austrijski grad koji krasi čak 7 mostova, mirna i zelena Drava i ulice bez suvišne buke, čak i u samom špicu dana.



Maribor je administrativni centar regije – Štajerske, a najbliži veći grad je Grac. Sa svojih oko 130 000 stanovnika drugi je po veličini grad u Sloveniji, odmah iza Ljubljane.

Šta treba da posetite u Mariboru u kom živi 130 000 stanovnika od kojih više od polovine nikada nije bilo u Ljubljani po poslednjim analizama? 

#Posetite Staru trtu 

Prvo što će vam u ovom gradu pokazati je Stara trta (Stara loza), Ginisov rekorder. Naime, loza je stara oko 450 godina, i još uvek rađa. Berba Stare trte je svojevrsni kulinarsko-vinski spektakl, i glavna jesenja priredba grada. Kažu da je najviše rodila 1991. godine, kada se Slovenija otcepila. Od te berbe napravljeno je 64 litra vina.

#Popnite se gondolom na Pohorje

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, Pohorje, najveći vrh Maribora će vas oduševiti. Naime, Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar Slovenije, sa stazama za početnike, ali i za prave profesionalce, i to one najzahtevnije. 


Naravno, van sezone Pohorje je skoro pa spooky. Noći su sablasne, a jutra nestvarno tiha jer posetilaca skoro da i nema pa s vremena na vreme imate osećaj da ste se našli unutar kultnog filma "The Shining" sa Jack Nicholsonom.  

Vikend je već daleko drugačiji s obzirom da većina Slovenaca inače pasioniranih skijaša, planinara, trkača već u petak dođe na Pohorje sa porodicom na izlet. Ali pazite, ne mislim na izlet sa leškarenjem na livadi, laganim ručkom i čitanjem, već na izlet koji obuhvata bar nekoliko kilometara porodične šetnje, trčanja i penjanja. 

Ono što predstavlja specifičan, prelep doživljaj je sama vožnja gondolom ( 6 evra povratna) do vrha, odakle se vidi panorama Maribora.

Tu, na 1.050 metara nadmorske visine, tik uz stazu, nalazi se renoviran hotel Bellevue, sagrađen davne 1958.
 
U njemu je rado odsedao predsednik SFRJ Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Hotel je jedan iz ponude Termi Maribor, u koje je prošle godine ušao ruski kapital.

Borove šume i smreke, proplanci - sve deluje netaknuto. 

Priroda, u najlepšim njenim bojama, i na sam pogled umiruje.

#Sednete na kafu uz Dravu

Najlepši deo Maribora nije strogi centar, pa ni Pohorje već šetalište uz Dravu sa koje vas pozdravlja jato najlepših labudova koji se šepure i poziraju pred vama. 


Niz Dravu su smešteni kafići i restorani koji su otvoreni od ranog jutra, a posebno je sladak deo tik ispod ljubičastog mosta, s isturenom kamenitom kupolom koji podseća na Kotor. 



Moja preporuka? Kafić “ Mačka”. Malo iznad, uz kaldrmu nalazi se i super meksički restoran Takos koji ima simpa baštu postavljenu stepenasto.

Ipak za ručak više savetujem da odete u Ancora (Jurićeva) ili Baščaršiju (Poštna).  

U Jurićevoj je smeštena picerija pa je samim tim preporučljivo da naručite picu, iako smo mi probali lignje i oduševili se!  

Prostor je zatvorenog tipa ali izgleda otmeno i svetski sa ogromnim drvenim stolovima, diskretnom, dekorativnom rasvetom, uramljenim crno-belim  vintage posterima i tamnim detaljima.


Baščaršija je za varijantu bašte i one koji preferiraju mesište, odnosno roštilj i balkanske specijalitete. Cene su ujednačene i slične beogradskim, s tim da je Baščaršija nešto jeftinija pa možete da jedete i pijete ispod 10 evra.

     
#Odete na izlet u Grac


Iako mi nismo otišle do Graca, ekipa iz Novog Sada jeste. Sa glavne železničke stanice imate voz ( povratna 18e) kojem treba oko sat vremena do jednog od najlepših austrijskih gradova koji ima skoro pa 3 puta više stanovnika od Maribora ( 300 000). 

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, mesto u kom je studirao i naš Nikola Tesla. Studentski život ( preko 40 000 studenata) daje puls gradu koji ima bogato istorijsko, staro jezgro. Među najvećim atrakcijama grada su zamak Schlossberg, muzej Kunsthaus i ostrvo na reci Mur.    

Kupovina?

Pa dobro de, možete i bez šopinga u Mariboru! Ne? Ma naravno da ne možete. Iako je generalno mali grad Maribor ima veliku ponudu butika, tržnih centara, prodavnica raznorazne robe.  

Popularni brendovi kojih ima i kod nas poput Adidasa, Bershke, H&M-a, Stradivariusa imaju sličnu robu i skoro pa iste cene, ali zato imate na raspolaganju nekoliko marki za koje nikada do sada niste čuli. 

Najveći tržni centar je Europark koji se nalazi nedaleko od samog centra grada, s desne strane reke Drave i koji je sličan i po veličini i ponudi sa našim Ušćem i Deltom. 

do novog putovanja....

Коментари

Najviše ste čitali