Izložbe, knjige, mesta i dešavanja koja će vam upotpuniti jesen (Fall 2016)

Odavno me nije bilo ovde. Previše je možda bolja, preciznija reč.

Dođe valjda taj period kada ste više na jednom mestu, a manje na drugom i obrnuto. Svraćala sam s vremena na vreme na blog, da vidim čisto ima li bilo koga ovde, i da li su i drugi zapostavili moj blog, kao što sam i ja. Više bili tamo, nego ovde.

Videh da vas je bilo. To me je u početku umirilo, shvativši da blog živi i bez mene. Međutim, i unervozilo - jer sam shvatila da će oni koji dolaze, pokucati dvaput, triput ali da će ako i četvrtog puta nikoga ne bude kod kuće, otići dok ih neko ne pozove.

Zato, pozivam vas da se vratite!
Kod kuće sam, i jedno vreme ne idem iz nje!

A ima li boljeg poziva od poziva da posetite ove sjajne događaje, mesta i novine?  Mislim da nema... kao ni jesen koja po starom dobrom običaju tera sivilo i hladnoću iz naših misli, masom sjajnih dešavanja koja će nam ugrejati ne samo telo, već i duh!

Krenimo:

IZLOŽBE

56. Oktobarski salon / Ljubavni zanos                 
Do 6. novembra 2016.
Muzej grada Beograda, Resavska 40b, Beograd
Kulturni centar Beograda, galerije Artget, Likovna i Podroom, Knez Mihailova 6 i Trg republike 5

Ljubavni zanos traje tek trenutak – dok – ljubavna bol traje čitav život. Uvodni stihovi „Ljubavnog zanosa“, francuske ljubavne pesme napisane 1784. godine, dočaravaju patetični paradoks svakodnevnog života koji je i danas tu. Prenesena ovde kao tema 56. Oktobarskog salona – „Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti“, istražuje umetnost u društvenom i političkom kontekstu, suprotstavljajući njene humane estetske vrednosti i daleko manje benigne sile moći i kontrole.

jasminaubiparip / instagram

Izložba "Strasti i snovi italijanske mode: Kreativnost, stil i istraživanje"
Od 18. oktobra do 6. novembra 2016
Konak knjeginje Ljubice

Posetioci u Beogradu imaće priliku da uživaju u neponovljivim kreacijama slavnih modnih brendova, među kojima su Đanfranko Fere, Marela Ferera, Gaj Matiolo, Gatinoni, Sestre Fontana, Đorđo Armani, Enriko Koveri, Laura Bjađoti, Versaće, Valentino, Fendi, Renato Balestra. 


 amrsoliman22 / instagram

Među eksponatima naći će se i Armanijeva haljina koju je nosila Sofija Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Činečita, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu "Bosonoga kontesa" a zatim je moderniju verziju imala Anita Ekberg u Felinijevom filmu "Dolče vita", haljina “Skuola di moda Ida Feri” koja je prikazana dok je u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces, kao i  muški sako “Luka Litriko” koji je delimično završen pa se na njemu vidi sam proces rada, a isti takav model kreirao je Anđelo Litriko za Ričarda Bartona.

Izložba "Još jedan pogled na Uroša Predića"
do 4. novembra 2016.

Dom Jevrema Grujića

Izbor dela iz fonda Narodnog muzeja Pančevo, autora Dimitrija Jovanova, kustosa i istoričara umetnosti ovog muzeja u Pančevu. Beogradska publika će do 4. novembra moći da uživa u 24 remek-dela jednog od najvećih srpskih majstora. Ovom izložbom će i zvanično početi nova sezona rada Doma Jevrema Grujića - Muzeja istorije, umetnosti i diplomatije.

 bojanabujic/instagram

Beogradska publika biće u mogućnosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u našoj prestonici.  

BOOKS

Street art Belgrade // Aleksandar Đorđević, izdavač Komshe
promocija - 13. oktobar 2016 u Mikser House


"Knjiga Street Art Belgrade predstavlja sveobuhvatni pregled beogradske ulične umetnosti, kako stilski tako i unazad kroz vreme. Od aforizama i stencila (šablona) preko kompleksnih grafikih rešenja, slova i murala, kroz knjigu možete pratiti beogradsku grafiti scenu koja je sve življa. 

U knjizi se nalaze i citati nekih od najaktivnijih i najprisutnijih crtača i uličnih umetnika na beogradskoj sceni: Artez, Junk, Rage, TKV, Lortek i Nikola (Alone). Uključili smo i kratak istorijat beogradskih grafita sa pregledom najvažnijih događaja kao i rečnik "grafiti" termina. 
  
Knjiga je dvojezična, i na oko 220 strana se nalazi peko 500 fotografija koje sam zabeležio u poslednjih šest godina. Posebno sam zahvalan izdavačkoj kući Komshe bez koje ovaj projekat ne bi bio moguć. Oni su prepoznali potencijal i važnost knjige i podržali projekat."  - Aleksandar o knjizi za Urban bug sajt.

MOVIES

Cinemafest // Sava Centar
od 29. oktobra do 2. novembra 2016.

Nekadašnja Cinemanija sada dolazi u novom "ruhu" pod imenom Cinemafest. U okviru nove filmske revije, čiji je selektor Ivan Karl, biće prikazana najnovija ostvarenja svetske produkcije.  



Publika će moći da pogleda najnovije filmove Vudija Alena, Pedra Almodovara, Fatiha Akina, kao i da vidi u novom svetlu Nikol Kidmen, Kevina Spejsija, Kolina Firta, Saru Džesiku Parker, Bena Afleka, Antonija Banderasa i druge zvezde.
Bukirajte 31. oktobar za JULIETU, najnoviji film Almodovara. 

SAVE THE DATE 

40. Belgrade Fashion Week // nekoliko lokacija u gradu
od 26. oktobra do 8. novembra 2016. 

Jubilarno izdanje Beogradske nedelje mode koju organizuje modni studio Klik okupiće najbolje dizajnere iz Srbije koji će u okviru revija, izložbi, perfomansa proslaviti 40 godina renomirane Nedelje mode. Kuvaju se ambiciozni projekti koji obećavaju najbolji FW u prestonici do sada! 

NEW SPOT

Kafa - 19 grams ( Kralja Petra 70)
Pivo - Gvožđara 1870 (Podno stepenica kod Brankovog mosta)


After work koktel - Balkon (Balkanska 13)
Late dinner - Pepenero (Mačvanska 10)


journal.hr / instagram
MUSIC

Irie FM / Klub Fest
29. oktobar 2016. 

Možda i najzanimljiviji bend u ovom trenutku sviraće u najboljem zemunskom alternativnom klubu. Broj mesta je ograničen, požurite da klizite uz Vukašina!

Коментари

Najviše ste čitali