Modni fenomeni, filozofija umetnosti, radio stanica i astro pesnikinja ...

Kada sam započinjala blog, pre 7 godina ta platforma je bila relativno nova i prilično popularna.

Blog je bio utočište za neostvarene pisce, knjiške moljce koji su se odrekli dnevnika (teška srca) i prigrlili njegovu digitalnu verziju, ali i za sve one koji su želeli da sa drugima podele zanimljiv, lični sadržaj ispred kog će stajati www.

Da, bilo je i tada portala, ali oni su nekako bili isključivo informativni i daleko manje zanimljiviji od postojećih blogova. Jednom rečju, bili su neprimetni.

Od tada, internet  je prošao kroz sito i rešeto.

Pojava društvenih mreža (posebno Fejsa i Instagrama)  i ekspanzija portala kroz koje protiče neverovatna količina bespotrebnih informacija je blogsferu „saterala“ u ćoše, takoreći - underground.

Danas doći do dobrog bloga je misija, kao potraga za iglom u senu. Isto tako pokretanje bloga je svojevrsna hrabrost - jer zadržati pažnju na netu gde u sekundi „leti“ 85% ( tvrdim, ipak ja radim u tom haosu) nebitnih ili pak lažnih, izmišljenih informacija, a tek 15 % kvalitetnih, korisnih je priznaćete mukotrpan posao.

Zato su se upravo mnogi blogovi ugasili, smanjili broj objava ili se prosto transformisali u sajt, menjajući koncept i postajući neki hibrid bloga i sajta gde već sada stoje „klikabilni“ naslovi ( 7 ovog, 9 onog i sugestivne, pa i pomalo generalske naredbe sa „morate da pogledate, morate da posetite“) i reklame, kako za turističke agencije, tako i za modne kuće i kokosovo ulje.

Neki ipak (sreća naša!) poput Don Kihota ne odustaju i pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem. 

Sledeći blogovi su mali, ali nose velike ideje, snažne poruke i kvalitet koji poslednjih nekoliko godina gubi bitku sa kvanititetom i glupošću.

Lete laste - Marija Mićanović  

Crvenokosa Marija iza bloga "Lete laste" je istoričarka umetnosti, na privremenom radu u digitalnim vodama jednog food portala u Srbiji. Uvek spremna za akciju, vedra i nasmejana Marija likom ali i autentičnim stilom neodoljivo podseća na legendarnu i jedinstvenu Josipu Lisac, kao i stilizovane filmske dive crno-belih holivudskih filmova. 

S druge strane, dok šparta Beogradom u štiklicama ( retko ćete je videti u patikama i jeansu iako joj stoje dobro) sve sa crvenom beretkom, ružem i kombinacijama prepunim boja ova "lasta" koja se pre godinu i po dana vratila u Beograd iz Lisabona, podseća i na neustrašive pripadnice Pokreta otpora dok s jednakom strašću priča o modi i slanini. 


Zašto bi trebalo da pratite njen blog: Jer koliko god to zvučalo nemogućim ( ipak smo odavno u eri blogova) Marijin blog "Lete laste" je prvi modni blog u Srbiji, a možda i celoj regiji. Marija ruši pogrešnu ( ali ustanovljenu) definiciju modnog blogera kojom se podrazumeva osoba koja svakodnevno postuje seriju slika na kojima pozira u dizajnerskim krpicama vrednim dve prosečne plate s povremenim objavama beauty preporuka. Nasuprot njima je Mićanović koja piše o najboljim modnim magazinima,  fami crvenog karmina i karo dezenu, značenju reči Pret-a-porter, prvim ikonama stila u jugoslovenskim filmovima, Beogradskoj nedelji mode, ali i izložbama koje će vas upoznati sa modom prohujalih vekova.

Poseban šarm (ali i kvalitet) njenom blogu daju pažljivo osmišljene umetničke fotografije na kojima se mahom nalazi ona (snena, stilizovana i fotogenična) , ili (Beo)grad koji toliko voli. Iza objektiva je njen suprug Aleksandar Mijailović.

Ivana u prolazu –Ivana Južbašić

Ova visprena i darovita brineta iz Zemuna može da vam istrči jedan krug na Adi za 46 minuta, naslika ikonu i malu seriju kroki crteža, napiše predlog za projekat pri Ujedinjenim nacijama, osmisli logo za kompaniju, završi kompletnu administraciju, proda najskuplji predmet u galeriji, ogranizuje festival i uradi savršen dizajn sajta (Ivana potpisuje dizajn bloga „Lete laste“).

U njenoj biografiji fali još samo stavka da je bila prodavac čokolade i kuvar pa da sličnost sa Ivanom Tokinom, bude potpuna. To nadomestuje njeno pisanje koje je vrlo blisko onom koje neguje najnormalniji čovek na svetu.  

 
Po profesiji menadžer kulture i umetnosti, Ivana je pokrenula blog „Ivana u prolazu“ pre manje od godinu dana iz želje da on bude mesto na kome će deliti misli o sferama za koje se obrazovala. Uz pažljivo odabrane slike i izabrane delove iz književnosti Ivana piše od norveškoj šumi, ali i ukusnim vanilicama, pa i Bob Dilanu otkrivši u trenutku kada nikome nije jasno zašto je baš on dobio Nobela, skrivenu i snažnu poruku koju ova nagrada nosi za sve tekstopisce i muzičare.    

Zašto bi trebalo da pratite njen blog: Dok je Marijin blog dragocena adresa za sve one koji vole (i žive) modu ali i fotografiju, Ivanin je čisto uživanje  za sve one koji tragaju za kvalitetnim pisanim tragom, mrvicom filozofije i umetnošću. 

Ono što je ipak po meni najlepše na njenom blogu je ta „skrivena“ misao ili pouka koju Ivana pokušava da razotkrije unutar različitih tema, koja uvek aktivira neki unutrašnji monolog kod svih čitalaca. Bar kod mene. 

Prešlicavanje –Nebojša Krivokuća 

Za razliku od Ivane i Marije koje su relativno nove u blogsferi, Nebojša je veteran, a slobodno mogu da kažem i zvezda unutar blog zajednice. 

Nebojša je svoj status jednog od najpopularnijih i najomiljenijih domaćih blogera izgradio zahvaljujući doktorskom poznavanju muzike, nonšalantnim stilom pisanja (ala Begbede) i aktivnim,  društveno angažovanim komentarima koji su se krili unutar tekstova koji su bili i jesu britka osuda političkog stanja u državi.

Nebojša je inače diplomirani dramaturg koji je plovio eterom skoro 10 godina, dok se nije "smirio" na mestu kreativca iz sveta oglašavanja. Trenutno radi kao kreativni direktor jedne od najuspšnijih agencija u regiji Communis.


Zašto bi trebalo da pratite njegov blog: Zato što Prešlicavanje nije samo blog, već i radio stanica. Dugogodišnje iskustvo radio voditelja i ljubav prema muzici "diktiraju" većinski sadržaj ovog genijalnca pa ćete kod Nebojše otkriti neke sjajne muzičare i pesme. 

Ja sam upravo kod njega prvi put čula za Bena Howarda, sjajnu Lauru Mvulu, odlične filmove Nedodirljivi i Kinez za poneti, čarobnu knjigu "Odakle sam bila, više nisam". Zatim, tu su njegovi lični, a prilično slikoviti ( za to je zaslužna mahom njegova lepša polovina, divna Aleks) putopisi koji će vam približiti Istru, ali i tirkiznu Lefkadu, Eviju, Samos. 

Poseban ugođaj su "Noćurak" sesije, odnosno sjajni setovi pesama s određenom tematikom (osamdesete, Balkan, ženski vokali, pesme uz kišno veče i sl.)  

Cat's astrology - Katarina Vukomanović

Kada sam prvi put čula za Katarinin blog? Ne sećam se. Sigurno u momentima dok sam lutala netom, tragajući za određenim aspektom Venere, Marsa.  Ali to sada nije ni bitno. Najvažnije je da sam je otkrila! Jer, ova nesvakidašnja damica -  inače Bikica i prelepa devojka koja je završila Likovnu akademiju, je uspela od astrologije da stvori najlepšu moguću poeziju koju bih mogla u nedogled da čitam i čitam!

Kod Katarine se vidi odlično poznavanje književnosti, ali i istorije te će vas na oluju koju donosi Saturn u Škorpiji pripremiti uz delove iz nekog romana Miloša Crnjanskog. Veneru u Vodoliji će oslikati kroz sjajan profil glumice Marlen Ditrih, a trigon Venere i retrogradnog Urana kroz dela nemačkog slikara Oto Diksa. 

Cat vam nikada neće pričati o tome kako ćete sutra upoznati srodnu dušu, ali će vam otkriti kako će vaše srce "kucati" u narednom periodu kada Venera bude bila u Blizancima, Biku ili Ovnu.  

Zašto bi trebalo da pratite njen blog: Astrologija je hteli mi to da priznamo ili ne, (pseudo) nauka koja interesuje svaku osobu na zemlji. Neki je čitaju jer su ubeđeni da će im  pomoći u rešavanju određenog problema, otkriti koje ljubavne prepreke ih čekaju i kakvi su preduslovi za novi posao. 

Drugi je čitaju tvrdeći da ih zabavlja, ali da joj ne veruju ni reč, dok je treći čitaju pametno svesni da im ona može itekako olakšati neke odluke ili želje. I zato, kad već svakako surfujete internetom u potrazi za astrološkim prognozama, onda je najbolje da čitate NAJBOLJU u toj tematici. A Cat je najbolja

To nije samo moje mišljenje, već i svih onih koji su se jednom susreli sa njenim tekstovima. Nekolicina se zbunila, jer je očekivala suvoparnu klasiku koju nude svi, ali apsolutno svi astrolozi - koji toliko dosadno, skoro pa informativno pišu o možda najintrigantnijoj i najzanimljivijoj nauci na svetu. Ali ukoliko priđete Katarinim tekstovima kao jednom književnom delu, poeziji, bićete zaljubljeni!  

Koje ste vi blogove pratili u ovoj godini?

Коментари

Najviše ste čitali