Čovek po imenu Uve / Pogled ispod obrva / Una i Selindžer

ČOVEK PO IMENU UVE - Fredrik Bakman (Laguna)
"Izvanredno! Smejaćete se, plakati i otkriti saosećanje za džangrizala u svom životu." 

Uve. Jedan vrlo džangrizavi 59-godišnjak kojem nikako ne ide na ruku da se ubije. Za to je mahom kriva trudna Iranka, njen smotani muž i njihove dve ćerkice, ali i jedna zalutala mačka koja je baš Uveuvu kuću izabrala za dom. I dok se on polako "peni" kako u sebi, tako i pred šokiranim komšijama koje ga zovu "ogorčenim susedom iz pakla" mi upoznajemo jednog skrivenog Uvea - njegovo detinjstvo u SAB kolima, jednu priču o požaru i ljudima u belom kao i susret koji mu je izmenio život. Ukratko: mi se zaljubljujemo u Uvea! 

Ovo je definitivno knjiga koju čitate neprestano osmehujući se dijalozima, situacijama i Uveu koji je postao, mogu slobodno da kažem moj omiljeni književni lik. Nije da sam ranije imala nekog favorita, ali on je prvi koji je uspeo svojim karakterom da se nekako izdigne iznad priče i postane priča. Nešto poput čiča Gorija, iako znam da je mnogima on bio Čiča Smorio.
 
Ali Uvea sam možda najviše zavolela jer sam u njemu prepoznala svog deku koji je poput Uvea bio tih, introvertan čovek ali neverovatno privržen svojoj ženi i pun topline i ljubavi prema porodici koju je mogao da oseti samo neko blizak njemu. Čovek koji je znao da popravi sve. Ona sorta ljudi koja vrlo malo priča već pušta da dela govore umesto njega.  

Inače, po ovom romanu je snimljen film koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji film van engleskog govornog područja. Odmah da vam kažem - film nije loš, ali je od knjige lošiji pet puta. Ovaj deo u sadašnjosti je još i dobar, ali zato Uveova i Sonjina priča je zbrzana, ne prati roman i nekako neprenešena. Zato vam svakako preporučujem da ipak prvo pročitate knjigu jer je opšte poznato da retko koji film nadmaši književno delo. To je uspelo jedino ako mene pitate Čitaču i Prohujalu s vihorom. 

POGLED ISPOD OBRVA - Sara Pinboro (Vulkan)
"Ne verujte ovoj knjizi. Ne verujte ovim ljudima. Ne verujte sebi."

Ako vam kažem da je ovo najbolji psihološki triler koji sam pročitala, da li ćete mi poverovati? Bolji od Nestale, Devojke iz voza i Milenijum trilogije? Ako nećete meni da poverujete, onda ćete možda Stivenu Kingu koji je napisao da je ovo "briljantan triler koji morate pročitati!" 

Gornja napomena treba od starta čitanja da vam bude na pameti. Sve što pomislite da je u pitanju - zaboravite na to, jer nema šanse da proključite gde je caka, a caka je to-die-for twist. Imajte na umu da je prevod naslova katastrofalan jer je original Behind her eyes što može malo da vam nagovesti, ali samo nagovesti kakva igra je na delu.

Priča se vrti oko tri lika. Po tome podseća na Devojku iz voza. Tu je Luiza, samohrana, razvedena sekretarica koja se strastveno ljubila sa tipom iz bara, ne znajući da je on njen budući šef, psihijatar u klinici u kojoj ona radi. Zatim, tu je prelepa Adel, njena nova najbolja drugarica koja se nedavno doselila sa suprugom u grad i koja evidentno ima posesivnog muža i krhku prirodu. Poslednji ali ne i manje bitan je Dejvid - tip iz bara i Adelin muž. 

Pogled ispod obrva je knjiga koja počinje kao veliki broj psiholoških trilera vrteći vas oko likova i njihovih pojedinačnih priča od kojih biste trebali da sastavite mozaik. Ali sam kraj, tačnije poslednjih 20 stranica nudi preokret kakav niste očekivali. Spremite se za nadrealnu vožnju u kojoj nećete znati ko koga manipuliše i ko je u stvari pokretač igre.   

UNA i SELINDŽER - Frederik Begbede (Booka) 
"Pripovedajući o drugima, Begbede priča o sebi. Pogibljena je ta igra. Ali usud likova, koje sve može da spoji, a koje na kraju sve razdvaja - uzdiže roman na nivo uzvišenog: velika povest o Uni i Džeriju nikada se u stvari nije ni odigrala.. Ljubav ponekad jeste slepa."

U Begbedea sam se snažno zatreskala kada sam pročitala Romantičnog egoistu. Crush je bio još možda veći sa U pomoć, molim za oproštaj, da bih se potpuno odljubila nakon 699 dinaraLjubav traje tri godine i Praznik u komi. Zato sam bila prilično skeptična da li da čitam Unu ili ne, ali privukla me je priča, krajnje nesvakidašnja za francuskog pisca. Jer u fokusu nije više Begbede ili njegovi autobiografski likovi već jedna istorijska ljubavna priča čija istinita, prava verzija možda nikada neće biti ni otkrivena.

U pitanju su Una O'Nil, krhka debitantkinja njujorškog creme de la creme društva kog tada predvodi Truman Kapote, ujedno i ćerka Nobelovca Judžina O'Nila i Džeri Selindžer, nova književna nada američke scene koji će se tek kasnije proslaviti remek-delom savremene književnosti - Lovcem u žitu. Ovo dvoje mladih (Uni je tada bilo tek 16, a njemu 21) upoznali su se u čuvenom klubu Stork 1940. godine, kada senke II. Svetskog rata remete mir na Menhetnu koji pokušava da potisne činjenicu da se preko okeana dešavaju krvave borbe koje će uvući i Ameriku u rat. 

Oslanjajući se na atmosferu koja je tada vladala Njujorkom ali i priču o pismima (koja postoje) koje je Džeri slao Uni - tada već uveliko udatoj za Čarli Čaplina koji je od nje bio stariji 36 godina, Frederik uspeva da napiše divnu fiktivnu priču koja ima dodirnih tačaka i sa Velikim Getsbijem, delom omiljenog pisca Selindžera - Skota Fitcdžeralda. Iako ne znamo šta je stvarno bilo između Une i Džerija, verujemo u svaku reč Begbedea koji uverljivo plete odnos između ovo dvoje mladih - Une koja je od malena tugovala zbog očevog napuštanja te bila vrlo mlada da bi znala šta je ljubav kada je upoznala perspektivnog i melanholičnog pisca koji je težio tome da napiše slavni ameriški roman, pišući tada mahom kratke priče inspirisane upravo susretima sa decom bogatih i poznatih roditelja.  

Коментари

Najviše ste čitali