Četiri sjajne knjige koje sam pročitala pre Sajma

Davno me je prošla euforija oko Sajma.
been there, done that.
I to je ok.
Sve je ok dok ima dobrih knjiga.
A njih ima i van svih sajmova. 
Dovoljno je da pratite svoje omiljene pisce, kopate po trošnim i natrpanim policama gradskih biblioteka i osluškujete ljude oko sebe. Valjda već sada znate šta volite da čitate, a šta ne?  

Tako svi fanovi Murakamija (pa jedno 90% planete) moraju da znaju kako je Geopoetika nedavno objavila najnoviji roman slavnog japanskog pisca - Ubistvo Komtura ( I. i II.deo) te ako mene pitate malo poremetila opšti hype oko Elene Ferante. 
Svugde mora postojati ravnoteža, pa i na književnom tržištu.


Ubistvo Komtura - Murakami
Geopoetika, 2018


Dobro, uvek će ona "omiljena" bar u mom slučaju biti Južno od granice, zapadno od sunca jer sam nekako sentimentalna prema prvoj koju sam pročitala od njega, iako sam uverena da su mu do sada najbolje Norveška šuma i 1Q84. 

Ali ako ostavimo emocije po strani, objektivno Murakami je do sada nekako bio isti. Fenomenalan, ali niste osećali stilski pa i po atmosferi neku razliku bilo da čitate Kad padne noć ili Igraj, Igraj. Bar ja nisam. Imala sam osećaj kao da je pisac dosegao neki zen.

E sada dok čitate Ubistvo, imate osećaj da je Murakami "eksplodirao"! Kao da je istrčao neki najduži maraton do sada, kao da je napisao roman za klasu jači i bolji nego svi njegovi prethodni. Kao da se u njemu nešto promenilo.

Da, i dalje je to jednostavan murakamijevski svet prepun punoće i opet je u epicentru taj jedan muški lik, čovek koji voli samoću, izolovanost i tišinu, ali koji za razliku od tipičnih Murakamijevih junaka nije pasivan, stidljiv, introvertan i pomalo izgubljen. Ne, ovaj je vrlo znatiželjan, ponekad i direktan, te i razvratan i siguran u ono šta želi. 

Kratak uvod: Prilično uspešan 36-godišnji slikar portreta nakon što ga žena iznenada napusti bez nekog konkretnog objašnjenja, odlazi da živi u prilično izolovanu kuću slavnog slikara, čiji sin mu je dobar drug sa studija. Tamo njegovu pažnju privlače impresivna slika Ubistvo Komtura koju pronalazi na tavanu, te misteriozan komšija i čudna zvonjava iz šume. Zaintrigirala? Očekujte malu dozu nadrealnog, ali sasvim dovoljnu da napravi zaplet kakav niste očekivali. 

Suđaje i furije - Loren Grof
Booka, 2016


Ko još uvek veruje u brak, a posebno u onaj koji traje više od 24 godine, bez prevare, sa jedne ili druge strane?  Posebno ako govorimo o francuskom bračnom paru. Zar njima prevara nije deo lifestyle-a?

Književno remek-delo američke mlade spisateljice ovekovečeno Amazon nagradom za Knjigu godine 2015., je slojevit prikaz jednog braka koji je odoleo mnogim problemima, ili pak nije? Grofova se vešto poigrava sa nama dok nam ljubavnu priču o Matildi i Lotou pripoveda prvo iz ugla muškarca, a zatim iz ugla žene. I dok čitate Lotov deo, čini vam se "pa ok je ovaj roman, lagan i brzo se čita ali fali ta kulminacija, taj obrt, fali prelomni momenat ili ti - kada će više da je prevari!?". 


E taj prelomni momenat je MATILDA, možda najzanimljiviji ženski lik koji sam skoro otkrila u nekom delu. Jedna moderna Skarlet O Hara - vrlo samouverena, hrabra, proračunata, snalažljiva, prepuna strasti i neke čulne nestrpljivosti.  



Dok sam čitala ovu sjajnu knjigu koja pre svega pokazuje koliko možemo da ne poznajemo i najbližeg partnera sa kojim smo više od 20 godina u vezi, te da iza svakog muškarca stvarno i stoji uspešna žena, imala sam u glavi Barbru Strejsend i Roberta Redforda, te njihov čuveni film Devojka koju sam voleo. Možda zbog te sveobimne i predane ljubavi, ali i atmosfere u kojoj mladi pokreću svet na sedeljkama, a žene su te koje guraju muškarce ka uspehu.

 
Pripovedač iz Marakeša - Džojdip Roj Batačarje
Dereta, 2011

Čula sam da je na ovom Sajmu knjiga počasni gost Kraljevina Maroko, inače prva arapska zemlja kojoj je ukazana ova čast na poznatoj beogradskoj manifestaciji.

E pa ukoliko vas još uvek nije napustio hype oko Sajma, onda evo tople preporuke za kupovinu jednog romana čija radnja se dešava u egzotičnom Marakešu, i to na njegovom veličanstvenom ali i pomalo zastrašujućem istorijskom trgu Đema el Fna.   

Glavni pripovedač je Hasan, poznat "stanovnik" Đeme koji njene prolaznike ali i starosedeoce drži budnim i zaintrigiranim dok im pripoveda razne priče iz noći u noć. Ovog pripovedača koji se nakon smrti žene posvetio pripovedanju, odbijajući da se veže za novu ženu, ipak muči jedna briga.

Naime, Hasanov mlađi brat, taj Mustafa koji je uvek bio neukrotiv, svojeglav i u snovima, osuđen je za ubistvo mladog inostranog para. Vraćajući u um svih okupljenih uspomene na tu kobnu noć kada je par nestao, Hasan pokušava da otkrije šta se desilo na čuvenom trgu kada je jedna neverovatna i neobična žena kročila na njega.

Vrlo slikovit prikaz kultnog mesta Marakeša prepunog boja, mirisa, raznih nacija ali i opasnosti koja vreba iza pritajenih poriva. Kao da ste neki nemi posmatrač koji ne može ništa da uradi, sem da sluša pripovedača kako deo po deo priče otkriva svima pa i sebi.     

 
Roman o Rumiju ili ti 40 pravila ljubavi - Elif Šafak
Buybook, 2013 


"Živeti - znači neprestano menjati boje."
 
Nekoliko puta do sada čitala sam romane koji su imali često kao antrfile citate Rumija. 

Ko je bio Rumi?

Persijski islamski filozof, teolog, pravnik i sufijski mistik iz 13. veka koji je daleko najpoznatiji kao jedan od najvećih pesnika Islama.

Rumi koga su uvažavali ne samo muslimani, već i hrišćani 
(bio oženjen jednom hrišćankom) koji su masovno dolazili na njegove pripovedi, 1244. godine doživeo je susret sa lutajućim dervišem Šemsedinom, koji je doprineo da Rumi od naučnika i pravnika preobrazi se u mistika i pesnika. 

Britanska spisateljica turskih korena (Istanbulsko kopile,  Neimarov šegrt, Vašljiva palata i Čast) napisala je prelepu knjigu koja uporedo prati priču o lutajućem dervišu, pomenutom Šemsedinu i njegovom susretu sa Rumijem ali i život četrdesetogodišnje udate Elle Rubinstein, koja čitajući rukopis o Šemsu iz Tabriza, otkriva da u sebi krije prazninu, te potpuno odsustvo ljubavi.  

Možda je pretenciozno reći ali ajde ovako da dočaram - ako sam čitajući Osamu od Kecmanovića imala osećaj da čitam nekog novog Andrića, onda sam sada imala osećaj da čitam nekog novog Selimovića.  Najviše zbog sveta derviša i tog neobičnog Šemse čija uverenja su toliko prodorna, istinita i snažna da imate osećaj kako prvi put u svom životu učite o religiji, ljudima i ljubavi. 

Коментари

Najviše ste čitali