Lako je zaraziti se dobrim (Big Little Lies)


Ne znam zašto ali kada je ova serija startovala imala sam flešbek Tvin Piksa. Čudno. Ove dve serije nemaju ništa zajedničko. Bar mi se tako učinilo na početku...

Ipak gledajući prve tri epizode vratila sam se u period kada sam bila dete i ubeđena da nema bolje serije od one u kojoj svi tragaju za ubicom prelepe i svima drage Laure Palmer.  

Morala je cela prva sezona da se završi, a druga da startuje pa da počnem da uviđam zbog čega me priča o maloj družini mama čija svakodnevnica se menja nakon strašnog zločina, podseća na kultno delo Dejvida Linča.

Atmosfera.
Posle Tvin Piksa i meni fenomenalne triler serije The Killing, BIG LITTLE LIES je serija sa najboljom atmosferom. Monterej (mesto u kom žive glavne junakinje) nije ni približno kao sumoran i izmišljeni gradić Tvin Piks na severu Amerike, blizu granice sa Kanadom gde magla sama postavlja scenografiju ali deli neku mističnost sa njim zbog veličanstvenog i zastrašujućeg okeana koji kao da odslikava emotivna stanja glavnih junakinja.



Muzika.
Većina serija koje su se pojavile imaju odlične soundtrack liste, ali ovde magija kreće od naslovne numere Michaela Kiwanuke (Cold Little Heart) koja prati špicu i vožnju pored okeana i na samom startu plete oko nas svoje čini.


Ostatak je takođe impresivno odabran - mahom su to pesme iz sedamdesetih (Diane Ross, Fleetwood Mac, Jefferson Airplane), zanimljvii coveri (Cassandra Wilson - Harvest Moon) ili relativno noviji indie-pop-rock (Cigarettes After Sex) koji bismo najradije slušali u nekom zadimljenom pabu dok kiša rominja. 


Dramska zrelost.
Ako izuzmemo seriju The Affair, čini se da je današnja tv produkcija osuđena na krimi teme, sudske-berza zavrzlame, istorijske ekranizacije, morbidnu distopiju, epske fantazije, yound adult teen misterije, sapunice i zombije. I ima tu fenomenalnih serija ali malo se umorite od jedne te iste ponude i zafali vam dobar "dramski" komad. 

Nešto što je imala serija Mad Men - dobar scenario, kvalitetnu i originalnu priču te dosledne likove koji se razvijaju pred vašim očima bez patetike i klišea, kako serija odmiče.  A #biglittlelies iako kreće sa zloćinom, je prevashodno izuzetna dramska serija.



Za to su možda najzaslužnije (dramske) glumice koje su maestralno dočarale uloge nesrećne i kontrol frik Medlin (Reese Witherspoon), prelepe i povučene Selest (Nicole Kidman), slobodne, hipi Boni (prelepa Zoe Kravitz), dominantne i uspešne Renate (Laura Dern OTKRIĆE) i najmlađe Džejn (Shailene Woodley) samohrane majke koja se doseljava u Monterej sa sinom

Da ne pominjem vrlo jak i muški tim predvođen Alexanderom Skarsgardom (Perry) te pojačanje druge sezone - Meryl Streep koja je ulogom Perijeve majke Meri Luiz samo potvrdila ono što smo znali - u pitanju je najbolja ali NAJBOLJA glumica današnjice.  



Dinamika
Kada se priča vrti oko malog mesta u kome se iza zatvorenih vrata dešava porodično nasilje, a iz epizode u epizodu otkrivamo da svet bogatih i naizgled savršenih ljudi nije toliko idealan + ispitivanje zločina, teško da sama radnja može da bude monotona. Posebno ne kada su glavni likovi kompleksni, različiti karakterno i po senzibilitetu, te nose svoje unutrašnje oluje na jedan vrlo dramatičan i napet način. 



Međutim, ovde prva sezona nije bila izazov. 
Imala je dobru podlogu u istoimenom delu Lijan Morijarti i isplanirani kralj i cilj - razrešenje zločina. Druga je postavila ono pitanje koje uvek imamo nakon prvih: da li će je veštački produžiti? Da li će biti bolja od prve? Jer Linč se nije proslavio sa drugom u #tvinpiksu.

I?

Po meni je JAČA od prve. 

Ne samo jer je tu Meryl - čiji lik frustrira do besvesti, prosto mnogo više razotkriva o likovima, pokazuje koliko je momenat i način stradanja Perija, doveo žene do sloma, do toga da se potpuno pogube i privatno i profesionalno



Tu je i snažan (Boni i njena) i vrlo dirljiv (Selest sa svojima i Džejn sa malim) prikaz odnosa između dece i majki, kao i divan portret Eda, muža lude i neurotične Medlin (Riz je F E N O M E N A L N A!!) koji pokušava da pređe preko prevare.  

Ako postoji šansa da i treća bude jednako kvalitetna, logična i dobra, navijam za produženje.
Jer u ovom trenutku BIG LITTLE LIES je NAJBOLJA SERIJA. 

Коментари

Zora каже…
Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)
Ana каже…
Draga Zoro, hvala puno na komentaru za blog i post! Uvek me obraduju ovakvi utisci o mom blogu:)

Najviše ste čitali