Moj film.7,6 pa ti vidi;)

Da,da..blizi se jos jedno po redu,filmsko tradicionalno BG putovanje.
Program je prilicno raznolik,Svedski sto,Svega po malo pa izvolte!Novina je da ce program nakon nekoliko susnih godina van sale Doma omladine biti opet prisutan u  obnovljenoj BG instituciji a cudno je odsustvo prethodne dominacije azijske kinomatografije sto nije bas Nice s obzirom da je ta kinematografija,poslednjih 10 godina, bar po meni,Najaca!
Vladajuci demokratski Balans je ucinio da i bez specijaliteta iz azijske kuhinje,kod mene se nakupi cak 11 filmova....
Znam,preterala sammm ali pasija je pasija.
Medjutim,moram i da priznam da sam uvek imala problem sa svedskim stolom,pamte to brazilski i grcki kuvari!:)
Elem,razmisljala sam da li da pisem after ili before 39th International Film Festival ali kako sam ubedjena da je MOJ film,dobar izbor,dapace, Neoboriv,pocujte meee i 'ajte sa mnom na put,kazu Baba Marta ce biti cruel,very cruel!
Od svih destinacija koje ce beogradska,verna publika imati prilike da poseti tokom punih osam dana,Ja pohodih vec obale Crnog labuda(to putesestvije sam vec opisala u jednom od prethodnih blog postova),Amerikanca,pustare Negde i Vudijevog predskazanja da cu Upoznati tamnog privlacnog stranca(jos cekam iako Vudi nije precizirao date when that stranger will show UP...:)
Amerikanac i Kopolin najnoviji film "Somewhere" preskocite,pleaseee!
Oba filma se bave osecanjem praznine i besmislenom nacinu zivota koji vode glavni likovi ali nasuprot cinjenici da bi film trebao da bude poeticna nadogradnja zivota,ovde smo dobili jednako prazne i besmislene filmove kao sto su likovi..Opet,mozda su to reditelji i hteli ali ja svakako nisam a necete ni vi,verujteee!
Sofijin cetvrti po redu autorski film je za nijansu bolji film od "Amerikanca" ali daleko njen najlosiji po meni.Iako je muzika very good a mladja Fenning odlicna,prica je too slow cak i za generalno usporenu Kopolu!Ako izuzmem labudicu, najnoviji Vudi Alenov film je najbolja vec pohodjena obala, tipicna za njega ali opet,nista new. 
Hopkins je fantastican,konacno u komicnoj ulozi koja mislim da mu je legla jednako dobro kao uloga Hanibala Lektora.     
Za one koji prefiriraju proverene,raskosne obale preporucila bih King's Speech,Hereafter i True Grit!
Da,znam,ovakve filmove mogu da nabavim easy kad god ali videti omiljenog mi Colina ili dobar film na velikom ekranu je neprocenjivo,better solution!Iza ova tri naslova stoje provereni reditelji,fantasticni glumci i pre svega izvrsne kritike i vec dobijene nagrade!
''Kraljev govor" nam donosi pricu o coveku koji je bratovljevim abdiciranjem trona,dosao u situaciju koju nije zeleo.Njegovi strahovi plus dugogodisnji problem mucanja se oslikavaju kroz cudan odnos koji "Berti" ostvaruje sa ekcentricnim terapeutom Logom.
Nakon svih predskazanja,ocekuje se da Colin Firth nakon Globusa uzme i Bafta i Oscar nagradu!Ja drzim fige jer ako postoji glumac cija me gluma pored pomenutog Hopkinsa nije nikada razocarala to je svakako Mr.Darcy! 
"Hereafter" i "True Girt" su dugo ocekivani filmovi Eastwood-a,tj brace Coen koji su odmah po prikazivanju dobili salve odlicnih kritika.
"Zivot posle" je nakon jedne sportske i ratne price zaokret u Eastwood reziji ali koji nudi,bar mi se Cini zanimljivu pricu o ljudima koji su imali bliski susret sa smrcu na razlicit nacin prozivljen a ciji ce se zivoti ukrstiti u jednom momentu!
Hm,zvuci,blokbasticno ali Eastwood je uvek uspevao da izbegne taj komercijalni momenat a opet stvori Veliki film,npr,"Ponoc u vrtu dobra i zla"!
Nasuprot Clintu,Brothers Coen su okrenuli se westernu,rimejku istoimenog filma sa Jhon Waynom u glavnoj ulozi.Specificnost Coenovih rekla bih da "True Grit" svrstava u atmosferu njihovog meni omiljenog"No country for old man" te jedva cekam da pohodim Daleki Zapad!:)It's been a long time...
Najveca draz ovog tradicionalnog putovanja nisu filmovi koji ce odmah dobiti svoju priliku u redovnoj bioskopskoj distribucionoj mrezi,vec mogucnost da pohodite delove sveta koje necete imati priliku da vidite,bar ne u skorije vreme!
Jedan od takvih je iranski,DOG SWEAT.(imdb 7,6)
Uvek neobicna ali magicna iranska kinematografija donosi pricu o sest mladih ljudi koji pokusavaju da svoje ambicije i zelje ostvare unutar vrlo zatvorenog i konzervativnog islamskog drustva...
 
Kanadsko/francuski "INSCENDES"(imdb 8,3) i danski "IN BETTER WORLD" (imdb 7,6)su dva filma koja su po svim uglednim i priznatim filmskim listama,medju pet najboljih filmova van engleskog govornog podrucja.
"Zgarista" demonstriraju jedno zanimljivo putovanje koje brat i sestra cine nakon majcine smrti,ispunjavajuci u neku ruku maminu poslednju zelju da na Bliskom Istoku nadju svoje izgubljene korene....
Nasuprot njemu je danski film koji je pre svega prica o muskoj odgovornosti ali i autoritetu kao i definisanju sebe kroz odbranu svojih uverenja i nacina zivota.
Tuesday,After Christmas je...
rumunski film(imdb 7,6) koji prati trougao izmedju Paula,njegove zene Adriane i ljubavnice Raluce...
Pre Bozica,Paul mora testirati svoja osecanja i odabrati...
Cini se vec vidjeno ali rumunski film odavno iznenadjuje svojim posebnim prikazom upravo najobicnijih tema...

Of Gods and Men(imdb 7,6:) je jos jedan u okviru best foreign movies koji zaokuplja paznju svojom cudnom pricom.
Radnja filma se desava u jednom manastiru u Alziru gde nekoliko hriscanskih monaha zivi u sloznoj zajednici sa muslimanima dok napolju polako se nagomilava i priblizava odredjena opasnost.
"Certified Copy"(imdb 7,1) i "Biutiful"(imdb 7,6) su dva filma koja su se nekako nasla "in middle of Fest" s obzirom da nisu poput "too much"pohvaljeni,raskosni globe and oscar movies ali ni nepoznati non english movies koji ce mozda,one day biti prikazani na TV, maybe... 
Oba filma nose dva velika glumacka imena(Juliette Binoche,tj Javier  Bardem) ali i rediteljske proverene palice(Abbas Kiarostami,tj Alejandro Gonzalez Inarritu).
Alejandro,Alejandro je uradio cini se opposite Kopoli film.
One man,desperate Yes but with story to tell!
Overena kopija je true love story ali rekla bih bez patetike i vidjenog sablona...
We shall see;)
 
Bas juce,11og Februara,RTS 2 je poceo sa prikazivanjem nekolicine filmova koji su bili medju najgledanijima na prethodnim festovima.
Prvi film koji je otvorio ovu odlicnu selekciju je genijalni korejski triler"the CHASER"! 
Ovaj film je 2008 bio jedan od onih koji su imali fantastican prijem kod fest publike i svakako je jedan od najboljih koje sam gledala skoro!
Autenticni triler koji je bio proglasen za azijski film godine je napeta prica o makrou Jung Ho cije devojke misteriozno nestaju.Jedne noci on dobija poziv od musterije i salje devojku Mi-Jin.Sasvim slucajno,shvata da je broj musterije onaj sa kojeg su zvane nestale devojke...
Jurnjava sledi a rasplet biva sve originalniji ali i strasniji.
Sa nadom da me,tj Nas,nece razocarati 7,6 glas razuma,pozdravljam Vasss pa se
Vidimo na Festuuu:)!    

Коментари

Najviše ste čitali