Spooky selection!

pre neko veče gledala sam dream house, koji me je podsetio da najviše znam da uživam pored kostimirane drame ili old good hollywood komedije u psiho/triler/mistery žanru kada su u pitanju filmovi. 
iako nije baš da se ugrejete za ovo vreme, već je nekako pre da se smrznete dodatno, iskopah negde moju kompilaciju the best u ovom žanru pa kako velim da se filmovi najviše gledaju zimi, evo malo nekoliko preporuka da se "smrznete" u ovim hladnim noćima.
ništa previse creepy, više spooky iako ovi filmovi nekad znaju da uteraju strah mnogo veći od nekih horora.

Baš prvi na listi ili ti onaj od kojeg je fascinacija krenula Bice iz crne lagune neki bi svrstali pod klasičan horor.
Crno/beli film iz 1954.godine koji sam uhvatila svojevremeno na TV Politici prati ekspediciju geologa koji putuju Amazonom ne bi li našli još primeraka vrlo neobičnog fosila koji je nađen u srcu Amazonske šume.
Putujući rečnim brodom od lokalnih među grupom naučnika počinje da se širi priča o biću iz crne lagune koji podseća na neki mix čoveka i ribe. U najboljoj mračnoj atmosferi sa podlogom muzike sjajnog Mancinija ovaj film koji je došao iz poznate universal monstrum serije daje 79minutnu napetost, iščekivanje i uživanje.


The Others(2001)sjajan film španskog režisera Alejandra  Amenabara koji je karijeru započeo odličnim psiho trilerom TESIS (1996) koji isto preporučujem, je priča o ženi koja iščekuje s decom povratak svog muža iz rata u ogromnoj oronuloj kući. Čekajuci, ženi koju maestralno glumi Nikol Kidman počinju da se priviđaju nepoznata deca...šta je istina a šta laž?koji život živimo na najnapetiji, mračniji i gotik noir way nam ovaj film pokazuje.
Masterpiece, if U ask me!


Hide and Seek(2005) sa tada malom Dakota Fanning i neprevaziđenim De Nirom, podseća atmosferom na "Duhove u nama" ali manje spooky i gotik,više samo psiho/triler prati oca i kćerku koji se nakon tragične smrti žene, odnosno majke sele iz grada u mirno, malo predgrađe.
Vrlo brzo nakon doseljenja,devojčica počinje da se povlači i priča sa svojim izmišljenim drugom.Opet igra stvarnosti i umišljene realnosti proizvela je napet odličan triler.


When a stranger calls(2006)je od svih najmanje kvalitetan po pitanju priče i glume ali zato atmosferom nadomestuje sve te nedostatke. Rimejk poznatijeg filma iz 1979.godine je ultimate priča o babysiterki u tumačenju mlade Camile Belle koju počinje da uznemirava telefonom nepoznati muškarac dok čuva dete poznanika. S odličnom muzikom, fotografijom u filmu gde ne postoji neka bitna radnja jer sve je pitanje napetog momenta kada će se lovac i plen naći, nije na odmet podgledati ga.


o shutter island(2010) već sam pisala ovde,ali vredi da napomenjem OPET da je u pitanju MASTERPIECE, jer nudi sve u paketu- GLUMU, NAPETU PSIHO atmosferu, odličan scenario, sjajnu režiju, fotografiju, muziku i EPILOG!!


a cela rekapitulacija počela je zbog ovog filma.
Dream House(2011) od kojeg sam bežala na prošlogodisnjoj cinemaniji je ustvari ispao više nego dobar film, čak odličan.
ekipa iz snova za kuću iz snova dočarala nam je priču o porodici koja se useljava u kuću gde je pre 5 godina čovek usmrtio celu svoju porodicu.
Polako muž počinje da se zanima za tog coveka koji je preživeo, završio u mentalnoj bolnici i od tada nestao... 
neki mix svega pomenutog, lošiji od duhova i ostrva ali svakako dobar za preporuku!

e sad.
bilo je tu još drugih filmova (mementooldboyoriginal sin rupaispod površine, woman in white i sl) i biće još(čeka se awakening i  woman in black) i naravno uvek možete da pogledate BLEAK HOUSE od dickensa, oca ovog žanra!
ukoliko i vi imate neki za preporuku, ostavite trag:)

Коментари

Najviše ste čitali