Mikser Festival 2012

9 dana,120 projekata,100 autora,2500 učesnika iz 50 zemalja,11 hektara,40 objekata i 70 lokacija!
Kako vam sve ovo zvuci?
meni,Kreativn0,lud0 i nezaboravn0!

Jedan od najvecih kreativnih festivala u regiji, Mikser festival na kojem smo se proveli prosle godine super sto mozete da vidite ovde,sutra pocinje.
Od 25.maja do 02.juna Mikser 2012 odrzace se na novoj(smrc mali,posto su mi Zitomlini bili perfect za ovaj vid manifestacije) ali jednako cini se,zanimljivoj lokaciji, Savamali.
Verni posetioci ove manifestacije na koju je Beograd zasluzeno ponosan,imace priliku da vide jedan kompleksan ali vrlo kreativan program u cijem ce se fokusu naci revitalizacija same Savamale koja vec godinama biva prepustena vremenu i zaboravu.

Tokom 9 dana koliko ce festival trajati,bicemo u prilici da vidimo projekte iz oblasti arhitekture,urbanizma,vizuelnih umetnosti i dizajna,sa akcentom na interaktivnosti,intervencijama u javnom prostoru,radionicama kao i performansima.
Tu je opet neizbezan expo highlight program koji ce biti u Mikser House,zatim Young Balkan Designers projekat koji okuplja najbolje sto lokalna dizajn scena moze da ponudi u ovom momentu i naravno jos niz izlozbi,radionica i dogadjaja kao i odlican muzicki program ispratice ovaj Mikser festival. 
Program ovogodisnjeg festivala predstavljen je u meni definitivno najlepsoj BG zgradi, Beogradske zadruge koja ce tokom festivala biti kljucna zgrada festivala ne samo kao kulisa cak tri izlozbe vec pre svega kao epicentar zelje organizatora da Savamali,vrati na pravi put !
Prelepa zgrada koja vec godinama polako propada kako spolja tako i unutra,podignuta je daleke 1907 godine od strane prvog srpskog drustva za osiguranje koje je osnovano daleke 1882.godine.
Nazalost ova jedna od najlepsih zgrada Beograda od 2000.godine ne zna se kome sve nije posluzila u koje kakve svrhe.Tu se svojevremeno odrzavao i festival nauke,snimali su se filmovi,odrzavale zurke a bile su i kancelarije Geozavoda kao i drugih drzavnih i privatnih firmi.

Kada udjete u ovu ogromnu zgradu,prvo sto primetite je ustajali miris budji,vlage..
Fasade su blago receno oronule,evidentno je da krov prokisnjava kao i da decenijama neka ozbiljnija rekonstrukcija nije se desila.
Bas zbog toga,odluka Miksera da svoj festival ovde skoncentrise je vrlo znacajan ali nebitan ako ne naidje na adekvatan odgovor drzave i investitora jer umetnik moze nesto da pokrene ali za objekat koji je vlasnistvo drzave,potrebna je i ruka drzave,tj grada.

Ovako zanimljiv kraj kod reke,vec godinama je zapusten od strane coveka a samim tim i vremena.Umesto sto drzava trci da nam sagradi nesto novo poput zgrade Opere, modernih pijaca,montaznih trgova bilo bi bolje da se posveti vec postojecim zgradama i njih prvo dotera i uredi ali kako i sam,Narodni muzej cami godinama u nekim imaginarnim radovima,ocito je sta je prioritet u ovom gradu!
svakako samo je grad na gubitku jer bi Ceo ovaj prostor(savamala),mogao sa kulturoloske ali i turisticke tacke da procveta i da bude epicentar Beograda,zar ne?
Dok se nadamo tome,vi svakako posetite Mikser.
Sutra ili bilo koji dan od devet dana koliko traje ova manifestacija.Program je zanimljiv, skonite do njihove web stranice ali ruta ne postoji,lutajte,otkrijte,IzMikserujete svoj prostor pa se vidimo na Mikseru!  

Коментари

Najviše ste čitali