Međ valovima,vetrom i beskrajnom lepotom(vol.1)

Jadran.
Četvrta godina za redom.
Jer ljubav je to bezuslovna,opsesivna i krajnje emotivna i što Jana Orsolić reče,nisam pohodila tropska mesta ali opet mi se čini da bih se i posle njih,Jadranu vraćala.... 
Ravnodušna na lepotu Majorke,Sicilije,nekih grčkih mesta i svih tih bakrača,nakon tri intenzivne,uzastopne Rovinj avanture kada je ovaj divni istarski grad sve što je bilo pre,umanjio i vetrom odneo u zaborav, usledila je nova HR avantura.
Opet ona stara,sa mirisom borove šume&lavande,slatkoćom medice i ukusom toplog i dugog leta koji vas drži do naredne ture,naredne morske idile.
Putem Raba,prvog HR otoka,štikliranog na summer to see listi,uputila sam se ovoga leta sa dve amige,po preporuci jednog Fiume druga.Kao i prethodnih godina,agencije smo zabišle i same sve našle,od prevoza do smeštaja te se sredinom jula uputile tamo.

Od Beograda do Raba,dođe nekih kao do Rovinja,oko 600km.Najbolji i najlakši put ide preko Rijeke a kako su HR putevi,njihovo pravo malo blago,ili ti pametno utrošeni EU krediti,put ne osetite.
Do Rijeke ste za nekih sedam do osam sati a taj vam je najbolji put koji sam prošla u životu,ravan skoro celim putem.
U Rijeci postoji opcija katamarana koji ide iz luke i kojem treba oko sat i po do Raba ali kako ima čudnu satnicu,mi smo autobusom išle pravo do grada Raba.
Ovaj put je malo duži,oko dva i po sata,zavisno od trajekta i bure ali daleko lepši jer se ide fantasičnim putem uz more,sa stajanjem u Crkvenici,Novom Vinodolskom i Senju te posle na trajekt od Sitnice do Mišnjika na Rabu se vozite oko 15 minuta da bi vam isto toliko trebalo do centra grada gde se nalazi njihova glavna bus stanica. 
Na trajektu vas obuzme onaj momenat kada prvi put vidite veliko plavetnilo ili u ovom slučaju,prekrasnu tirkiznu,kao i shvatanje da se konačno približavate svom morskom odredištu koje sanjate tokom cele godine.Taj trenutak je onaj kada se vaše misli i telo ispune posebnim osećajem sreće i neopisive energije te biste samo trčali,skakali i vrištali od lude,najveće sreće!
A sreću može malo da zabrine momenat kada se približavate ostrvu jer nailazite na ogoljeni,suvi komad zemlje koji je ustvari uništen od bure kao najistureniji deo ostrva.Kako polako krećete da se uvlaćite u središte ostrva,kreću redovi maslinjaka, vinograda i uopšte zelenila,prekrasne obale i miline kada opet vrištite u sebi i jedva čekate da zakoračite na tlo svoje destinacije.
Dok sam prethodnih godina more delila sa salsom koja ga je trošila poprilično,te imala jedan konceptualan i intezivni odmor,ove godine bila sam spremna kao i drugarice za jedan pasivan,relaksirajući odmor poput onog iz Tunisa od pre nekoliko godina.  
Sea,sky,beach and U...chill ili ti popularna hrvaština,Fljaka!
Shodno tome,možda smo prva tri dana i nešto planirale,u strahu da nepropustimo nešto ali onda smo se potpuno oslobodile bilo kakvih to see listi i prepustile se moru,vetru,valovima i prekrasnom otoku ljubavi kako se Rab promoviše širom planete.
međ gradskim zidinama:
Smeštene u Kamporu,bivšem ribarskom selu koji se nalazi u najlepšoj mogućoj uvali na otoku od kojeg se vidi u daljini grad Rab koji je udaljen nekih 3km prelepom uređenom stazom uz more,svaki dan smo do grada i nazad išle peške.
Uz ovu stazu,čija je jedina mana odsustvo uličnog osvetljenja,nalaze se i gradske plaže koje ne nude neki poseban hlad,niti gušt usled gužve iako je more tu izuzetno čisto,mirno i lepo i to najviše tik ispod zidina i stepenica koje vas sa staze vode u jezgro grada.
Za razliku od Rovinja koji ima italijanski šmek,grad Rab najviše podseća na neki miks Kotora, Dubrovnika i grčkog Kosa.Sav u zidinama,ceo grad možete da obiđete za jedan dan.
Kada se udaljavate od grada obalom,uočljivo je staro jezgro grada kojem dominira zvonik čarobne Katedrale uznesenja Blažene Device Marije kao i kula crkve Sv.Kristofora.
U gornjem delu grada koji je svakako i najlepši se još nalaze prekrasan Trg slobode,divan letnji kino u okviru amfiteatra,magična biblioteka grada i ostaci samostana kao i crkve Sv.Ivana Evanđelista.
Najveći gradski šmek je unutar tri glavne ulice koje se nalaze u samom jezgru grada. Gornja,Srednja i Donja iako uzane i preplavljenje turistima pružaju pogotovo noću jednu posebnu atmosferu ušuškanosti i svežine(najviše usled vetra,disciplinovanih turista i svedene a prijatne muzike).
Dok je Gornja nekako izdvojena i posvećena kulturi i spomenicima(tu su bioskop,biblioteka, crkve i sva baština grada),Srednja nudi šoping ludilo,galerije i sladoled maniju (pistachio,pistachio,where have u been all of my life,ili ne vraćajte se sa Raba a da ga niste probali kao i frozen yogurt ili frozen mascarpone sladoled sa biranim dodacima koji je apsolutni hit ovde,ZASLUŽENO) na svakom ćošku kao i izlazak na glavni gradski trg gde se nalaze opet na otvorenom prodajni kiosci,poslastičarnice i restorani,odnosno kafići.
Donja,najbliža luci je gurmanska i noćna.
Na samom početku ulice nalaze se barovi Sanda i Tropica koji pored bara Forum koji je na samom kraju Donje,imaju najveću špicu,odnosno promet i gušt tokom noći.
Tu gužva kreće od 10 uveče i traje do ponoći ili nekad i pola 1 a onda se seli na klub Santos koji se nalazi na ulazu u grad,tj u Banjolu i do kojeg se stiže sa taksijem na vodi.
Ostalo su uglavnom restorani koji iako puni i mirisni,ne bismo preporučili jer se daleko bolji nalaze drugde:
Ana,tik iza autobusne i DM-a za miks morskih plodova,paste i mesa
Konoba Šanpjer koja se izdvaja kao najbolji riblji restoran u gradu a koja se nalazi tik uz luku,preko puta brodova koji nude jednodevne izlete. 
Pored starog jezgra,nas je najviše privukla luka koja se nalazi u uvali koja je celim putem oivčena lepom,uređenom stazom tako da ukoliko vam centar u nekom momentu postane gust i bučan,lako je preseliti se ovde u tišinu gde valovi ljuljaju a vetar osvežava...
Najveći događaj godine za ceo grad je svakako Rapska fjera ili ti srednjovekovni trodnevni ulični vašar koje smo uspele da ispratimo ove godine.Lokalna fešta na koju su svi Rapčani izuzetno ponosni uvek se negde poklopi sa poslednjom nedeljom jula.
Iako smo zahvatile samo otvaranje našle smo se u nekom drugom vremenu,okružene lokalcima obučenim u kostime iz srednjeg veka.Od stepnica koje vode do grada,nižu se tokom sva tri dana,ukrašeni prodajni stolovi gde možete da probate rapsku pitu(badem i limun najviše se osete)ili sendvič sa maslinama,ribom i paradajizom kao i da popijete medicu ili neko lokalno vino.
Predlog je da ako odete na Rab i zahvatite baš Fjeru koja počinje od 9,odete tamo oko pola 8 kada još nema puno ljudi te doživite fjeru kako treba polako i opojno.Ovaj predlog smo dobile od drage nam Josipe,žene koja nas je gostila tokom odmora i verujte,žena zna!
a pokazalo se sjajnim da kada se masa skoncentriše oko gradskog trga,vi se izgubite unutar zidina,verujte,3 žene znaju;)

info:
za jedan euro dobijete 7 kuna.Menjačnica ima svuda po gradu,kurs je isti bilo da menjate u banci ili turističkom info centru

skoro svi izleti koštaju u proseku od 20e do 30e,sa ili bez ručka na brodu,glavni dani za izlet su sreda i četvrtak 

taksi je delimično skup ali zato postoje redovne bus linije po ostrvu i povratna je skoro za sve oko 15kn,taksi na vodi do nekih ostrva je od 25kn do 30kn povratna

kafa i kapućino koštaju 10 kuna,nes 12,sok 15kn,medica 12kn,pivo 15kn(0,3) a čaša vina od 15kn do 18kn

voda 0,5 je u marketu 4kn a u kiosku 10kn,6l vode je 14kn,hleb je od 7 do 10kn,voće i povrće je skoro isto kao u Bg

lignje se kreću u gradu od oko 70 do 80 kn a malo van grada ima ih i za 50kn,salate su oko 15kn one klasične do 25kn one sa tunjom,sirom i sl.
Pomfrit sa ražnjićima je 40kn a sendviči  se isto kreću oko 15 do 20kn
Sladoled kugla je 5kn dok je frozen yogurt zavisno od porcije 10kn mala,15kn srednja i 20 velika porcija

Коментари

Najviše ste čitali